13 °C Budapest

24 ezer uniós adószám

Pénzcentrum
2004. április 6. 10:47

Több mint 24 ezer magyarországi vállalkozás kapott már európai uniós adószámot az APEH-tól, melyből csaknem 18 ezret hivatalból küldött ki az adóhivatal.

Az érintettek 93%-a gazdálkodó szervezet, a fennmaradó 7% pedig egyéni vállalkozó, igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély. Az adózók egyedi kérelme alapján tavaly december végéig további 6,512 EU-azonosítót küldött ki az APEH.

Az EVÁ-s vállalkozások közül 107 kapott automatikusan közösségi adószámot, a korábbi gazdasági kapcsolataik ugyanis azt tükrözték, hogy uniós országok vállalkozásaival is kereskednek. Az adóhivatal munkatársai nem tudhatták előre, az érintettek továbbra is az egyszerűsített adózást választják-e vagy áttérnek a költségelszámolásra. Közülük azoknak a vállakozásoknak, amelyek továbbra is az EVA hatálya alatt kívántak maradni, tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük uniós adószámukat. Az evások ugyanis a csatlakozás után nem kereskedhetnek más EU-országban bejegyzett vállalkozással, mert az ÁFÁ-ra vonatkozó EU-irányelv szerint csak az a vállalkozás rendelkezhet uniós adószámmal, amely az ÁFA hatálya alá tartozik.

Természetesen év közben is lehet EU-adószámot kérni, de azáltal automatikusan kikerül az érintett vállalkozás az EVA hatálya alól. Az adószámmal nem rendelkező - cégbejegyzésre kötelezett -, illetve vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon, valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot. A már működő adózók változásbejelentő lapon igényelhetnek közösségi azonosítót az adóhivataltól.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm