24 °C Budapest

24 ezer uniós adószám

Pénzcentrum
2004. április 6. 10:47

Több mint 24 ezer magyarországi vállalkozás kapott már európai uniós adószámot az APEH-tól, melyből csaknem 18 ezret hivatalból küldött ki az adóhivatal.

Az érintettek 93%-a gazdálkodó szervezet, a fennmaradó 7% pedig egyéni vállalkozó, igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély. Az adózók egyedi kérelme alapján tavaly december végéig további 6,512 EU-azonosítót küldött ki az APEH.

Az EVÁ-s vállalkozások közül 107 kapott automatikusan közösségi adószámot, a korábbi gazdasági kapcsolataik ugyanis azt tükrözték, hogy uniós országok vállalkozásaival is kereskednek. Az adóhivatal munkatársai nem tudhatták előre, az érintettek továbbra is az egyszerűsített adózást választják-e vagy áttérnek a költségelszámolásra. Közülük azoknak a vállakozásoknak, amelyek továbbra is az EVA hatálya alatt kívántak maradni, tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük uniós adószámukat. Az evások ugyanis a csatlakozás után nem kereskedhetnek más EU-országban bejegyzett vállalkozással, mert az ÁFÁ-ra vonatkozó EU-irányelv szerint csak az a vállalkozás rendelkezhet uniós adószámmal, amely az ÁFA hatálya alá tartozik.

Természetesen év közben is lehet EU-adószámot kérni, de azáltal automatikusan kikerül az érintett vállalkozás az EVA hatálya alól. Az adószámmal nem rendelkező - cégbejegyzésre kötelezett -, illetve vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon, valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot. A már működő adózók változásbejelentő lapon igényelhetnek közösségi azonosítót az adóhivataltól.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?