Nyakunkon az arab felvilágosodás?

Pénzcentrum
2004. április 2. 14:37

Az arab világ országaiban kétségkívül szemernyi politikai vagy gazdasági szabadságot sem találhatunk, de ezidáig ki gondolta volna, hogy egyszer az ottani lakosság is besokall? A kibontakozó folyamatok számos veszélyt rejthetnek az európai országok számára is, derül ki az Economist összeállításából. A jelenlegi helyzetet leginkább Tunézia példáján keresztül szemléltethetjük: az észak-afrikai ország ugyanis a napokban állta útját egy nála megrendezendő arab vezetői csúcstalálkozó létrejöttének, arra hivatkozva, hogy a meghívottak csekély hajlandóságot mutattak az olyan napirendi pontok megtárgyalására, mint a demokratikus folyamatok konszolidálása, az emberi jogok védelme, a nők társadalmi szerepének megváltoztatása és a polgári társadalom kialakítása. Már maguk a napirendi pontok is meglepőek, az pedig egyenesen ironikus, hogy éppen Tunézia tetszeleghet a szabadság bajnoka szerepben, holott az ország berendezkedése szintén diktatórikus.

Bár minden arab ország más szavakkal magyarázza rendszerét, a mögöttes tartalom szinte ugyanaz. Míg az algériaiak hatalomról, a szaúdiak családról, az egyiptomiak döntésekről, a libanoniak pedig politikai elitről beszélnek, mindegyik szófordulat egy szűk hatalmi körre utal, közös háttérrel és érdekekkel, akik emberemlékezet óta monopolizálják a hatalmat. Ezen rendszerek azonban napjainkban egyre több kritika tárgyát képezik.

Az egyre inkább fellángoló ellentétek ellenére nem mondhatjuk, hogy a demokrácia hulláma félresöpörné az arab országok oligarchikus rendszereit. Igen elgondolkodtató, hogy mindmáig egyetlen arab vezetőt sem távolítottak el békés úton, szavazással, melynél még a Szaharától délre fekvő afrikai országok is "jobban teljesítenek". (Ezen a területen 1990 óta 18 rendszer bukott meg a választók jóvoltából.) Az elkövetkező évtizedben viszont a külső és belső kihívások fokozódása kétségkívül elsöprő változásokat válthat ki.

Az arab rendszerek kialakulásához és konzerválódásához természetesen az országok történelme is hozzájárult. Sok közel-keleti ország még igencsak fiatalnak mondható, a határokat pedig inkább a korábbi európai gyarmatosítók létesítették, mintsem az ott élők hovatartozása. Ennek köszönhetően az elmúlt ötven évben a térség vezetői elsősorban a nemzetépítésre fókuszáltak, mely nagyfokú politikai centralizációt követelt. A gyakorlatban mindez legtöbbször hatalmas bürokratikus rendszer kialakítását, az olajból származó bevételek kormányzati elvonását, a kisebbségek elnyomását és az engedelmesség erényének promotálását jelentette (elsősorban az irányított sajtó és oktatási rendszer eszközével).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eközben az Arab Liga népességének hatalmas növekedése (az 1980-as 167 millióról 280 millióra) és az urbanizáció hatására jelentősen átrendeződtek a térség társadalmai, még több problémát okozva a vezető csoportoknak.

Mostanra a nemzetépítés folyamata a legtöbb országban lezártnak tekinthető. Kevés tunéziai, egyiptomi, vagy ománi lakos kérdőjelezi meg nemzeti hovatartozását, illetve állama előjogait, azonban több befolyást szeretnének országuk politikájának alakításába. Kutatások szerint a szaúdiak is kifejezetten büszkék hovatartozásukra, egyszerűen csak belefáradtak "az őket tápláló királyi kéz csókolgatásába".


Majdnem minden arab ország vezetésének súlyos gondot okoz, hogy nem tudnak megfelelni a városiasodott, jobban képzett és politikailag tudatosabb lakosság növekvő elvárásainak. Az Arab Liga által készített tanulmány szerint a térségben tíz éven belül a mai 15 millióról 50 millióra nőhet a munkanélküli fiatalok száma, a gazdasági növekedés és termelékenység alacsony, az innovativitás szinte a nullával egyenlő. A központosított bürokráciák építettek ugyan utakat és iskolákat, nem sikerült azonban növelniük a lakosság jólétét és hatékony beruházásokra fordítani forrásaikat. A rend fenntartásában élen járnak, az egyenlő elbánást ellenben képtelenek biztosítani "polgáraiknak" (alattvalóiknak?).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43