Nyakunkon az arab felvilágosodás?

Pénzcentrum
2004. április 2. 14:37

Az arab világ országaiban kétségkívül szemernyi politikai vagy gazdasági szabadságot sem találhatunk, de ezidáig ki gondolta volna, hogy egyszer az ottani lakosság is besokall? A kibontakozó folyamatok számos veszélyt rejthetnek az európai országok számára is, derül ki az Economist összeállításából. A jelenlegi helyzetet leginkább Tunézia példáján keresztül szemléltethetjük: az észak-afrikai ország ugyanis a napokban állta útját egy nála megrendezendő arab vezetői csúcstalálkozó létrejöttének, arra hivatkozva, hogy a meghívottak csekély hajlandóságot mutattak az olyan napirendi pontok megtárgyalására, mint a demokratikus folyamatok konszolidálása, az emberi jogok védelme, a nők társadalmi szerepének megváltoztatása és a polgári társadalom kialakítása. Már maguk a napirendi pontok is meglepőek, az pedig egyenesen ironikus, hogy éppen Tunézia tetszeleghet a szabadság bajnoka szerepben, holott az ország berendezkedése szintén diktatórikus.

Bár minden arab ország más szavakkal magyarázza rendszerét, a mögöttes tartalom szinte ugyanaz. Míg az algériaiak hatalomról, a szaúdiak családról, az egyiptomiak döntésekről, a libanoniak pedig politikai elitről beszélnek, mindegyik szófordulat egy szűk hatalmi körre utal, közös háttérrel és érdekekkel, akik emberemlékezet óta monopolizálják a hatalmat. Ezen rendszerek azonban napjainkban egyre több kritika tárgyát képezik.

Az egyre inkább fellángoló ellentétek ellenére nem mondhatjuk, hogy a demokrácia hulláma félresöpörné az arab országok oligarchikus rendszereit. Igen elgondolkodtató, hogy mindmáig egyetlen arab vezetőt sem távolítottak el békés úton, szavazással, melynél még a Szaharától délre fekvő afrikai országok is "jobban teljesítenek". (Ezen a területen 1990 óta 18 rendszer bukott meg a választók jóvoltából.) Az elkövetkező évtizedben viszont a külső és belső kihívások fokozódása kétségkívül elsöprő változásokat válthat ki.

Az arab rendszerek kialakulásához és konzerválódásához természetesen az országok történelme is hozzájárult. Sok közel-keleti ország még igencsak fiatalnak mondható, a határokat pedig inkább a korábbi európai gyarmatosítók létesítették, mintsem az ott élők hovatartozása. Ennek köszönhetően az elmúlt ötven évben a térség vezetői elsősorban a nemzetépítésre fókuszáltak, mely nagyfokú politikai centralizációt követelt. A gyakorlatban mindez legtöbbször hatalmas bürokratikus rendszer kialakítását, az olajból származó bevételek kormányzati elvonását, a kisebbségek elnyomását és az engedelmesség erényének promotálását jelentette (elsősorban az irányított sajtó és oktatási rendszer eszközével).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eközben az Arab Liga népességének hatalmas növekedése (az 1980-as 167 millióról 280 millióra) és az urbanizáció hatására jelentősen átrendeződtek a térség társadalmai, még több problémát okozva a vezető csoportoknak.

Mostanra a nemzetépítés folyamata a legtöbb országban lezártnak tekinthető. Kevés tunéziai, egyiptomi, vagy ománi lakos kérdőjelezi meg nemzeti hovatartozását, illetve állama előjogait, azonban több befolyást szeretnének országuk politikájának alakításába. Kutatások szerint a szaúdiak is kifejezetten büszkék hovatartozásukra, egyszerűen csak belefáradtak "az őket tápláló királyi kéz csókolgatásába".


Majdnem minden arab ország vezetésének súlyos gondot okoz, hogy nem tudnak megfelelni a városiasodott, jobban képzett és politikailag tudatosabb lakosság növekvő elvárásainak. Az Arab Liga által készített tanulmány szerint a térségben tíz éven belül a mai 15 millióról 50 millióra nőhet a munkanélküli fiatalok száma, a gazdasági növekedés és termelékenység alacsony, az innovativitás szinte a nullával egyenlő. A központosított bürokráciák építettek ugyan utakat és iskolákat, nem sikerült azonban növelniük a lakosság jólétét és hatékony beruházásokra fordítani forrásaikat. A rend fenntartásában élen járnak, az egyenlő elbánást ellenben képtelenek biztosítani "polgáraiknak" (alattvalóiknak?).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem