Nyakunkon az arab felvilágosodás?

Pénzcentrum
2004. április 2. 14:37

Az arab világ országaiban kétségkívül szemernyi politikai vagy gazdasági szabadságot sem találhatunk, de ezidáig ki gondolta volna, hogy egyszer az ottani lakosság is besokall? A kibontakozó folyamatok számos veszélyt rejthetnek az európai országok számára is, derül ki az Economist összeállításából. A jelenlegi helyzetet leginkább Tunézia példáján keresztül szemléltethetjük: az észak-afrikai ország ugyanis a napokban állta útját egy nála megrendezendő arab vezetői csúcstalálkozó létrejöttének, arra hivatkozva, hogy a meghívottak csekély hajlandóságot mutattak az olyan napirendi pontok megtárgyalására, mint a demokratikus folyamatok konszolidálása, az emberi jogok védelme, a nők társadalmi szerepének megváltoztatása és a polgári társadalom kialakítása. Már maguk a napirendi pontok is meglepőek, az pedig egyenesen ironikus, hogy éppen Tunézia tetszeleghet a szabadság bajnoka szerepben, holott az ország berendezkedése szintén diktatórikus.

Bár minden arab ország más szavakkal magyarázza rendszerét, a mögöttes tartalom szinte ugyanaz. Míg az algériaiak hatalomról, a szaúdiak családról, az egyiptomiak döntésekről, a libanoniak pedig politikai elitről beszélnek, mindegyik szófordulat egy szűk hatalmi körre utal, közös háttérrel és érdekekkel, akik emberemlékezet óta monopolizálják a hatalmat. Ezen rendszerek azonban napjainkban egyre több kritika tárgyát képezik.

Az egyre inkább fellángoló ellentétek ellenére nem mondhatjuk, hogy a demokrácia hulláma félresöpörné az arab országok oligarchikus rendszereit. Igen elgondolkodtató, hogy mindmáig egyetlen arab vezetőt sem távolítottak el békés úton, szavazással, melynél még a Szaharától délre fekvő afrikai országok is "jobban teljesítenek". (Ezen a területen 1990 óta 18 rendszer bukott meg a választók jóvoltából.) Az elkövetkező évtizedben viszont a külső és belső kihívások fokozódása kétségkívül elsöprő változásokat válthat ki.

Az arab rendszerek kialakulásához és konzerválódásához természetesen az országok történelme is hozzájárult. Sok közel-keleti ország még igencsak fiatalnak mondható, a határokat pedig inkább a korábbi európai gyarmatosítók létesítették, mintsem az ott élők hovatartozása. Ennek köszönhetően az elmúlt ötven évben a térség vezetői elsősorban a nemzetépítésre fókuszáltak, mely nagyfokú politikai centralizációt követelt. A gyakorlatban mindez legtöbbször hatalmas bürokratikus rendszer kialakítását, az olajból származó bevételek kormányzati elvonását, a kisebbségek elnyomását és az engedelmesség erényének promotálását jelentette (elsősorban az irányított sajtó és oktatási rendszer eszközével).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eközben az Arab Liga népességének hatalmas növekedése (az 1980-as 167 millióról 280 millióra) és az urbanizáció hatására jelentősen átrendeződtek a térség társadalmai, még több problémát okozva a vezető csoportoknak.

Mostanra a nemzetépítés folyamata a legtöbb országban lezártnak tekinthető. Kevés tunéziai, egyiptomi, vagy ománi lakos kérdőjelezi meg nemzeti hovatartozását, illetve állama előjogait, azonban több befolyást szeretnének országuk politikájának alakításába. Kutatások szerint a szaúdiak is kifejezetten büszkék hovatartozásukra, egyszerűen csak belefáradtak "az őket tápláló királyi kéz csókolgatásába".


Majdnem minden arab ország vezetésének súlyos gondot okoz, hogy nem tudnak megfelelni a városiasodott, jobban képzett és politikailag tudatosabb lakosság növekvő elvárásainak. Az Arab Liga által készített tanulmány szerint a térségben tíz éven belül a mai 15 millióról 50 millióra nőhet a munkanélküli fiatalok száma, a gazdasági növekedés és termelékenység alacsony, az innovativitás szinte a nullával egyenlő. A központosított bürokráciák építettek ugyan utakat és iskolákat, nem sikerült azonban növelniük a lakosság jólétét és hatékony beruházásokra fordítani forrásaikat. A rend fenntartásában élen járnak, az egyenlő elbánást ellenben képtelenek biztosítani "polgáraiknak" (alattvalóiknak?).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem