21 °C Budapest

Bogsch Erik: új keretek között is versenyképes a Richter termékskálája (Tőzsdeklub)

Pénzcentrum
2004. április 1. 09:15

A tegnapi Tőzsdeklub egyik leghangsúlyosabb témája a gyógyszerár és támogatással kapcsolatos vita volt. Bogsch Erik elmondta, hogy hiosszú távon fenntartható megoldásként csak a támogatási rendszer átalakítását tartja elképzelhetőnek, mely racionalizálná a kiadásokat, s előtérbe helyezné az olcsóbb, de egyenértékű gyógyszereket. Bogsch szavaiból az volt leszűrhető, hogy a vezérigazgató lát esélyt a megállapodásra az OEP-Egészségügyi Minisztériummal.

Jelen írásunkban elsősorban azokra az elemekre koncentrálunk, melyek a hetek óta tartó nyilvános értekezésben új elemként szolgálhatnak:

1., Bogsch Erik szerint, ha megtörténik a támogatási rendszer reformja, úgy a Richter készítmények az árcsökkentés (-15%) előtti árszinten is versenyképesek és kedvező megoldást kínálnak mind az OEP, mind a lakosság számára.

2., Az OEP vásárlói pozícióban van, így érvényesíteni lenne indokolt a dollár/forint árfolyam elmozdulás hatásából jelentkező kedvező hatást a külföldi gyártók számára. Ez az elmúlt három év árfolyam elmozdulását figyelembe véve 30%-os megtakarítási potenciált jelent. (Lengyelországban erre találunk élő példát.)

3., A Richter nem áll le egyetlen termék gyártásával sem, bízik benne, hogy csak átmeneti időszakról van szó az árcsökkentésekben.

4., A Richter a 15%-os árcsökkentés még részlegesen sem tudja kompenzálni költség megtakarítással, mivel az piaci pozíció vesztéshez vezetne, s már közép távon is negatív egyenleget hozna a társaság számára.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5., Az árcsökkentés következtében keletkező, nagykereskedői szinten megjelenő veszteségeket az állam részlegesen sem kompenzálja. A Richter a Medimpexben és a Hungaropharmában érdekelt, így befektetéseit is sújtja a mostani hatósági árintézkedés.

** ** **

Vágó Attila, a Concorde elemzője a fentieket kiegészítve elmondta, hogy mint piaci szakértő konzervatív megközelítéssel az előrejelzéseiben nem feltételezheti, hogy meg fog szűnni rövid távon a hatósági ár. Ez értelemszerűen jelentős mértékben rontja az elemző által várt profitot. Amennyiben egy megállapodás születik a gyártok és a kormányzat között, úgy természetesen azonnal felülvizsgálatra kerülnek a becslések.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?