21 °C Budapest

Bogsch Erik: új keretek között is versenyképes a Richter termékskálája (Tőzsdeklub)

Pénzcentrum
2004. április 1. 09:15

A tegnapi Tőzsdeklub egyik leghangsúlyosabb témája a gyógyszerár és támogatással kapcsolatos vita volt. Bogsch Erik elmondta, hogy hiosszú távon fenntartható megoldásként csak a támogatási rendszer átalakítását tartja elképzelhetőnek, mely racionalizálná a kiadásokat, s előtérbe helyezné az olcsóbb, de egyenértékű gyógyszereket. Bogsch szavaiból az volt leszűrhető, hogy a vezérigazgató lát esélyt a megállapodásra az OEP-Egészségügyi Minisztériummal.

Jelen írásunkban elsősorban azokra az elemekre koncentrálunk, melyek a hetek óta tartó nyilvános értekezésben új elemként szolgálhatnak:

1., Bogsch Erik szerint, ha megtörténik a támogatási rendszer reformja, úgy a Richter készítmények az árcsökkentés (-15%) előtti árszinten is versenyképesek és kedvező megoldást kínálnak mind az OEP, mind a lakosság számára.

2., Az OEP vásárlói pozícióban van, így érvényesíteni lenne indokolt a dollár/forint árfolyam elmozdulás hatásából jelentkező kedvező hatást a külföldi gyártók számára. Ez az elmúlt három év árfolyam elmozdulását figyelembe véve 30%-os megtakarítási potenciált jelent. (Lengyelországban erre találunk élő példát.)

3., A Richter nem áll le egyetlen termék gyártásával sem, bízik benne, hogy csak átmeneti időszakról van szó az árcsökkentésekben.

4., A Richter a 15%-os árcsökkentés még részlegesen sem tudja kompenzálni költség megtakarítással, mivel az piaci pozíció vesztéshez vezetne, s már közép távon is negatív egyenleget hozna a társaság számára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5., Az árcsökkentés következtében keletkező, nagykereskedői szinten megjelenő veszteségeket az állam részlegesen sem kompenzálja. A Richter a Medimpexben és a Hungaropharmában érdekelt, így befektetéseit is sújtja a mostani hatósági árintézkedés.

** ** **

Vágó Attila, a Concorde elemzője a fentieket kiegészítve elmondta, hogy mint piaci szakértő konzervatív megközelítéssel az előrejelzéseiben nem feltételezheti, hogy meg fog szűnni rövid távon a hatósági ár. Ez értelemszerűen jelentős mértékben rontja az elemző által várt profitot. Amennyiben egy megállapodás születik a gyártok és a kormányzat között, úgy természetesen azonnal felülvizsgálatra kerülnek a becslések.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?