32 °C Budapest

Milliárdos profittöbblet az OTP-nél és a Matávnál - Változások 2005-től

Pénzcentrum
2004. március 31. 12:38

Ma tette közzé International Accounting Standards Board (IASB), a nemzetközi számviteli szabályok irányelveit meghatározó bizottság a 2005. január 1-jétől hatályba lépő számviteli módosításokat, amelyek az USA-n kívül a legtöbb ország nyilvános társaságaira érvényes lesz. A módosítások egyik fontos következménye, hogy közelebb kerül egymáshoz az amerikai (GAAP) és a nemzetközi számviteli elvek (IFRS). A módosítások több magyar társaság esetében is számottevő mértékben pozitívan hathatnak a nettó eredményre. A számos változtatás közül kiemelt figyelmet érdemel a goodwill leírási szabályainak változása. Fókuszban a Mol, a Matáv, az OTP és a Richter. Az új szabályozás különösen a Matávnál jelent nagy változást, de hatása az OTP-nél sem elhanyagolható. A Matáv esetében a 2005-ös eredménnyel számított P/E ráta közel 20%-os csökkenést mutat a számviteli változások eredményeképpen.


A goodwill általános definíciója: az az érték, amit egy vállalat a felvásárlás során egy másik társaságért fizet annak eszközeinek könyv szerinti értékét meghaladóan.
Az IFRS szerint az eszközök valós értéke az akvizíciót követően a megszerzett eszközöket valós piaci értékükre kell felértékelni, s az ezt meghaladóan kifizetett összeg számít goodwillnak. A korábbi gyakorlat szerint az immateriális javak között kimutatott goodwill értékét a társaságok egyedi döntésének függvényében, de jellemzően 20 éven keresztül lineáris értékcsökkentéssel írták le.

A ma megjelent instrukciók szerint a goodwillt ezentúl nem lehet évente a hasznos időtartamra vetítve leírni. A goodwillhoz tartozó eszközöket minden időszak végén értékelni kell, s ha bizonyítást nyer, hogy a nyilvántartás alatti értékkel bírnak, úgy egy összegben végre kell hajtani a leírást, folyamatos értékcsökkentés azonban megszűnik.
("Amortisation of goodwill and intangible assets with indefinite useful lives is prohibited. Instead they must be tested for impairment annually, or more frequently if events or changes in circumstances indicate a possible impairment.")

A goodwill amortizáció több magyar vállalatnál (OTP, Matáv) is jelentős eredményrontó tétel. Azonban fontos kiemelni, hogy a goodwill amortizációja csak a számviteli eredményt rontja, s cserébe adómegtakarítást jelent a cégek számára. Mivel úgy gondoljuk, hogy a magyar cégek többségénél a goodwill mögött valós értékek állnak, egyszeri leírás nem indokolt. Amennyiben a az adófizetés alapját képező MSZSZ-t nem módosítják hozzá az IFRS-hez, akkor az adóelőny megmarad. Azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy hosszabb távon a hozzáigazítás kockázatot jelenthet a cégek számára. A Matávnál akár 34 milliárd forintnyi potenciális adóelőny is elveszhet.

Milyen következményekkel jár mindez az árazásban? A piacon elterjed és a befektetői körökben előszeretettel használ P/E mutató tekintetében pozitív, mivel az EPS nőni fog a változtatások révén. Ugyanakkor a goodwill kezelésének szabályainak módosulása változatlanul hagyja az EV/EBITDA, P/CE, a diszkontált cash flow, illetve EVA megközelítésű értékelést.

Lássuk, hogy egyes tőzsdei társaságokat hogyan érinti a változtatás? Mint ismeretes a Mol, a Matáv és az OTP egyaránt aktív volt az elmúlt években az akvizíciók terén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


OTP

Az OTP életében a goodwill amortizáció a bolgár DSK megszerzésével jelent meg. Elemzői becslések szerint éves szinten ez a társaság számára részvényenként 29 forintos extra eredménycsökkentő tételt jelent.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?