25 °C Budapest

Milliárdos profittöbblet az OTP-nél és a Matávnál - Változások 2005-től

Pénzcentrum
2004. március 31. 12:38

Ma tette közzé International Accounting Standards Board (IASB), a nemzetközi számviteli szabályok irányelveit meghatározó bizottság a 2005. január 1-jétől hatályba lépő számviteli módosításokat, amelyek az USA-n kívül a legtöbb ország nyilvános társaságaira érvényes lesz. A módosítások egyik fontos következménye, hogy közelebb kerül egymáshoz az amerikai (GAAP) és a nemzetközi számviteli elvek (IFRS). A módosítások több magyar társaság esetében is számottevő mértékben pozitívan hathatnak a nettó eredményre. A számos változtatás közül kiemelt figyelmet érdemel a goodwill leírási szabályainak változása. Fókuszban a Mol, a Matáv, az OTP és a Richter. Az új szabályozás különösen a Matávnál jelent nagy változást, de hatása az OTP-nél sem elhanyagolható. A Matáv esetében a 2005-ös eredménnyel számított P/E ráta közel 20%-os csökkenést mutat a számviteli változások eredményeképpen.


A goodwill általános definíciója: az az érték, amit egy vállalat a felvásárlás során egy másik társaságért fizet annak eszközeinek könyv szerinti értékét meghaladóan.
Az IFRS szerint az eszközök valós értéke az akvizíciót követően a megszerzett eszközöket valós piaci értékükre kell felértékelni, s az ezt meghaladóan kifizetett összeg számít goodwillnak. A korábbi gyakorlat szerint az immateriális javak között kimutatott goodwill értékét a társaságok egyedi döntésének függvényében, de jellemzően 20 éven keresztül lineáris értékcsökkentéssel írták le.

A ma megjelent instrukciók szerint a goodwillt ezentúl nem lehet évente a hasznos időtartamra vetítve leírni. A goodwillhoz tartozó eszközöket minden időszak végén értékelni kell, s ha bizonyítást nyer, hogy a nyilvántartás alatti értékkel bírnak, úgy egy összegben végre kell hajtani a leírást, folyamatos értékcsökkentés azonban megszűnik.
("Amortisation of goodwill and intangible assets with indefinite useful lives is prohibited. Instead they must be tested for impairment annually, or more frequently if events or changes in circumstances indicate a possible impairment.")

A goodwill amortizáció több magyar vállalatnál (OTP, Matáv) is jelentős eredményrontó tétel. Azonban fontos kiemelni, hogy a goodwill amortizációja csak a számviteli eredményt rontja, s cserébe adómegtakarítást jelent a cégek számára. Mivel úgy gondoljuk, hogy a magyar cégek többségénél a goodwill mögött valós értékek állnak, egyszeri leírás nem indokolt. Amennyiben a az adófizetés alapját képező MSZSZ-t nem módosítják hozzá az IFRS-hez, akkor az adóelőny megmarad. Azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy hosszabb távon a hozzáigazítás kockázatot jelenthet a cégek számára. A Matávnál akár 34 milliárd forintnyi potenciális adóelőny is elveszhet.

Milyen következményekkel jár mindez az árazásban? A piacon elterjed és a befektetői körökben előszeretettel használ P/E mutató tekintetében pozitív, mivel az EPS nőni fog a változtatások révén. Ugyanakkor a goodwill kezelésének szabályainak módosulása változatlanul hagyja az EV/EBITDA, P/CE, a diszkontált cash flow, illetve EVA megközelítésű értékelést.

Lássuk, hogy egyes tőzsdei társaságokat hogyan érinti a változtatás? Mint ismeretes a Mol, a Matáv és az OTP egyaránt aktív volt az elmúlt években az akvizíciók terén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


OTP

Az OTP életében a goodwill amortizáció a bolgár DSK megszerzésével jelent meg. Elemzői becslések szerint éves szinten ez a társaság számára részvényenként 29 forintos extra eredménycsökkentő tételt jelent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?