Milliárdos profittöbblet az OTP-nél és a Matávnál - Változások 2005-től

Pénzcentrum
2004. március 31. 12:38

Ma tette közzé International Accounting Standards Board (IASB), a nemzetközi számviteli szabályok irányelveit meghatározó bizottság a 2005. január 1-jétől hatályba lépő számviteli módosításokat, amelyek az USA-n kívül a legtöbb ország nyilvános társaságaira érvényes lesz. A módosítások egyik fontos következménye, hogy közelebb kerül egymáshoz az amerikai (GAAP) és a nemzetközi számviteli elvek (IFRS). A módosítások több magyar társaság esetében is számottevő mértékben pozitívan hathatnak a nettó eredményre. A számos változtatás közül kiemelt figyelmet érdemel a goodwill leírási szabályainak változása. Fókuszban a Mol, a Matáv, az OTP és a Richter. Az új szabályozás különösen a Matávnál jelent nagy változást, de hatása az OTP-nél sem elhanyagolható. A Matáv esetében a 2005-ös eredménnyel számított P/E ráta közel 20%-os csökkenést mutat a számviteli változások eredményeképpen.


A goodwill általános definíciója: az az érték, amit egy vállalat a felvásárlás során egy másik társaságért fizet annak eszközeinek könyv szerinti értékét meghaladóan.
Az IFRS szerint az eszközök valós értéke az akvizíciót követően a megszerzett eszközöket valós piaci értékükre kell felértékelni, s az ezt meghaladóan kifizetett összeg számít goodwillnak. A korábbi gyakorlat szerint az immateriális javak között kimutatott goodwill értékét a társaságok egyedi döntésének függvényében, de jellemzően 20 éven keresztül lineáris értékcsökkentéssel írták le.

A ma megjelent instrukciók szerint a goodwillt ezentúl nem lehet évente a hasznos időtartamra vetítve leírni. A goodwillhoz tartozó eszközöket minden időszak végén értékelni kell, s ha bizonyítást nyer, hogy a nyilvántartás alatti értékkel bírnak, úgy egy összegben végre kell hajtani a leírást, folyamatos értékcsökkentés azonban megszűnik.
("Amortisation of goodwill and intangible assets with indefinite useful lives is prohibited. Instead they must be tested for impairment annually, or more frequently if events or changes in circumstances indicate a possible impairment.")

A goodwill amortizáció több magyar vállalatnál (OTP, Matáv) is jelentős eredményrontó tétel. Azonban fontos kiemelni, hogy a goodwill amortizációja csak a számviteli eredményt rontja, s cserébe adómegtakarítást jelent a cégek számára. Mivel úgy gondoljuk, hogy a magyar cégek többségénél a goodwill mögött valós értékek állnak, egyszeri leírás nem indokolt. Amennyiben a az adófizetés alapját képező MSZSZ-t nem módosítják hozzá az IFRS-hez, akkor az adóelőny megmarad. Azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy hosszabb távon a hozzáigazítás kockázatot jelenthet a cégek számára. A Matávnál akár 34 milliárd forintnyi potenciális adóelőny is elveszhet.

Milyen következményekkel jár mindez az árazásban? A piacon elterjed és a befektetői körökben előszeretettel használ P/E mutató tekintetében pozitív, mivel az EPS nőni fog a változtatások révén. Ugyanakkor a goodwill kezelésének szabályainak módosulása változatlanul hagyja az EV/EBITDA, P/CE, a diszkontált cash flow, illetve EVA megközelítésű értékelést.

Lássuk, hogy egyes tőzsdei társaságokat hogyan érinti a változtatás? Mint ismeretes a Mol, a Matáv és az OTP egyaránt aktív volt az elmúlt években az akvizíciók terén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


OTP

Az OTP életében a goodwill amortizáció a bolgár DSK megszerzésével jelent meg. Elemzői becslések szerint éves szinten ez a társaság számára részvényenként 29 forintos extra eredménycsökkentő tételt jelent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem