Trendváltást lát az Ecostat is, további kamatcsökkentések szükségesek

Pénzcentrum
2004. március 26. 09:05

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a hazai gazdasági folyamatokban 2003 utolsó negyedévében pozitív tendenciaváltás következett be. Ezt a várakozásoknál kedvezőbb negyedik negyedévi GDP adat is jelzi. A reálgazdasági folyamatok javulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Bár a hiánymutatók esetében az elkövetkező hónapokban romló hiányra lehet számítani, a trendváltás egyértelmű.

Világgazdaság

A Egyesült Államok gazdasága élénkebben, míg az Európai Unió növekedési kilátásai csak kisebb mértékben javultak. A 15 EU tagállam közül a növekedési ütem 2003-ban csak háromban gyorsult. A legnagyobb gazdasággal bíró Németország GDP-je 0.1 százalékkal csökkent az elmúlt évben. Az év végi lassú fellendülés a belföldi fogyasztás és a beruházások enyhe élénkülésének eredménye, míg 2004-ben az USA-ba irányuló kivitelből remélhet növekedési többletet az Európai Unió.

2004-ben a világgazdaság lassú élénkülésével párhuzamosan hazánkban is növekvő GDP ütemmel lehet számolni, az ECOSTAT prognózisa szerint idén 3.5 százalékos növekedési dinamika várható.

Gyors exportnövekedés

Az export élénkülése elsősorban az ipari termeléshez kapcsolódik. Az ágazat 10 százalék körüli növekedési üteme az év első felében várhatóan fennmarad, az év második felében azonban némi korrekcióra lehet számítani. Emellett legnagyobb felvevőpiacunk, Németország növekedési kilátásai körül még sok a bizonytalanság, így a hazai ipar bővülése sem kockázatmentes. Éves átlagban a termelés 7-8 százalékos emelkedésével számol az intézet.

Problémás, de javuló egyensúly

Az egyensúlymutatók 2003-ban is jelezték a nehézségeinket. A kiadáscsökkentő intézkedésekkel 2004-ben várhatóan sikerül 5 százalék alá szorítani a deficitet, év közben azonban - a májustól változó import áfa elszámolások miatt - jelentősebb egyensúlyromlást mutathat a pénzforgalmi szemléletben közölt egyenleg.

A folyó fizetési mérleg 2003-ban - előzetes adatok alapján - elérte a 4.2 milliárd eurót. 2004-ben az áruforgalmi hiány kis mértékű romlása, valamint a szolgáltatások devizaforgalmi egyenlegének javulása mellett enyhe javulásra számítanak. Módszertani változás nélkül számolva a hiány 4 milliárd euró körül alakulhat, ez azonban az újra befektetett jövedelmek figyelembe vételével megközelítőleg 1 milliárd euróval magasabb lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márciusi forinterősödés

A forint az euróval szemben márciusban jelentősen erősödött. Ebben szerepet játszott a kiadáscsökkentő intézkedés bejelentése és a kedvező reálgazdasági és egyensúlyi mutatók közzététele is. Március 22-én az MNB 0.25 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot, amely a forint további erősödését eredményezte. Továbbra is gondot okoz, hogy a kamatszint jelenleg kiugróan magas, csökkentése szükséges, az időzítés azonban kellő körültekintést igényel.

Adók és infláció

A 2004. évi inflációs folyamatok két legfontosabb meghatározója az adókulcsok változása és a fogyasztás alakulása. Az infláció februárban a várakozásoknak megfelelően alakult. Továbbra is meghatározó volt az áfa-kulcsok változása, mely a második hónapban az elektromos energia árának több mint 11 százalékos emelkedésében jelent meg. Figyelembe véve az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlását és a közszférában dolgozók szakszervezeteivel kötött megállapodásokat az Ecostat nem számít 8 százaléknál magasabb bruttó keresetemelkedésre. A reáljövedelmek 1 százalékkal bővülhetnek, ami nem jelent komoly inflációs nyomást. Az adókulcsok változásából eredő többlet 1.5 százalékpont körül alakul 2004-ben. Kockázatot az olaj árának emelkedésében látja az intézet. Összességében 6.5 százalékos éves inflációra számítanak 2004-ben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm