37 °C Budapest

Trendváltást lát az Ecostat is, további kamatcsökkentések szükségesek

Pénzcentrum
2004. március 26. 09:05

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a hazai gazdasági folyamatokban 2003 utolsó negyedévében pozitív tendenciaváltás következett be. Ezt a várakozásoknál kedvezőbb negyedik negyedévi GDP adat is jelzi. A reálgazdasági folyamatok javulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Bár a hiánymutatók esetében az elkövetkező hónapokban romló hiányra lehet számítani, a trendváltás egyértelmű.

Világgazdaság

A Egyesült Államok gazdasága élénkebben, míg az Európai Unió növekedési kilátásai csak kisebb mértékben javultak. A 15 EU tagállam közül a növekedési ütem 2003-ban csak háromban gyorsult. A legnagyobb gazdasággal bíró Németország GDP-je 0.1 százalékkal csökkent az elmúlt évben. Az év végi lassú fellendülés a belföldi fogyasztás és a beruházások enyhe élénkülésének eredménye, míg 2004-ben az USA-ba irányuló kivitelből remélhet növekedési többletet az Európai Unió.

2004-ben a világgazdaság lassú élénkülésével párhuzamosan hazánkban is növekvő GDP ütemmel lehet számolni, az ECOSTAT prognózisa szerint idén 3.5 százalékos növekedési dinamika várható.

Gyors exportnövekedés

Az export élénkülése elsősorban az ipari termeléshez kapcsolódik. Az ágazat 10 százalék körüli növekedési üteme az év első felében várhatóan fennmarad, az év második felében azonban némi korrekcióra lehet számítani. Emellett legnagyobb felvevőpiacunk, Németország növekedési kilátásai körül még sok a bizonytalanság, így a hazai ipar bővülése sem kockázatmentes. Éves átlagban a termelés 7-8 százalékos emelkedésével számol az intézet.

Problémás, de javuló egyensúly

Az egyensúlymutatók 2003-ban is jelezték a nehézségeinket. A kiadáscsökkentő intézkedésekkel 2004-ben várhatóan sikerül 5 százalék alá szorítani a deficitet, év közben azonban - a májustól változó import áfa elszámolások miatt - jelentősebb egyensúlyromlást mutathat a pénzforgalmi szemléletben közölt egyenleg.

A folyó fizetési mérleg 2003-ban - előzetes adatok alapján - elérte a 4.2 milliárd eurót. 2004-ben az áruforgalmi hiány kis mértékű romlása, valamint a szolgáltatások devizaforgalmi egyenlegének javulása mellett enyhe javulásra számítanak. Módszertani változás nélkül számolva a hiány 4 milliárd euró körül alakulhat, ez azonban az újra befektetett jövedelmek figyelembe vételével megközelítőleg 1 milliárd euróval magasabb lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Márciusi forinterősödés

A forint az euróval szemben márciusban jelentősen erősödött. Ebben szerepet játszott a kiadáscsökkentő intézkedés bejelentése és a kedvező reálgazdasági és egyensúlyi mutatók közzététele is. Március 22-én az MNB 0.25 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot, amely a forint további erősödését eredményezte. Továbbra is gondot okoz, hogy a kamatszint jelenleg kiugróan magas, csökkentése szükséges, az időzítés azonban kellő körültekintést igényel.

Adók és infláció

A 2004. évi inflációs folyamatok két legfontosabb meghatározója az adókulcsok változása és a fogyasztás alakulása. Az infláció februárban a várakozásoknak megfelelően alakult. Továbbra is meghatározó volt az áfa-kulcsok változása, mely a második hónapban az elektromos energia árának több mint 11 százalékos emelkedésében jelent meg. Figyelembe véve az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlását és a közszférában dolgozók szakszervezeteivel kötött megállapodásokat az Ecostat nem számít 8 százaléknál magasabb bruttó keresetemelkedésre. A reáljövedelmek 1 százalékkal bővülhetnek, ami nem jelent komoly inflációs nyomást. Az adókulcsok változásából eredő többlet 1.5 százalékpont körül alakul 2004-ben. Kockázatot az olaj árának emelkedésében látja az intézet. Összességében 6.5 százalékos éves inflációra számítanak 2004-ben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?