Trendváltást lát az Ecostat is, további kamatcsökkentések szükségesek

Pénzcentrum
2004. március 26. 09:05

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a hazai gazdasági folyamatokban 2003 utolsó negyedévében pozitív tendenciaváltás következett be. Ezt a várakozásoknál kedvezőbb negyedik negyedévi GDP adat is jelzi. A reálgazdasági folyamatok javulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Bár a hiánymutatók esetében az elkövetkező hónapokban romló hiányra lehet számítani, a trendváltás egyértelmű.

Világgazdaság

A Egyesült Államok gazdasága élénkebben, míg az Európai Unió növekedési kilátásai csak kisebb mértékben javultak. A 15 EU tagállam közül a növekedési ütem 2003-ban csak háromban gyorsult. A legnagyobb gazdasággal bíró Németország GDP-je 0.1 százalékkal csökkent az elmúlt évben. Az év végi lassú fellendülés a belföldi fogyasztás és a beruházások enyhe élénkülésének eredménye, míg 2004-ben az USA-ba irányuló kivitelből remélhet növekedési többletet az Európai Unió.

2004-ben a világgazdaság lassú élénkülésével párhuzamosan hazánkban is növekvő GDP ütemmel lehet számolni, az ECOSTAT prognózisa szerint idén 3.5 százalékos növekedési dinamika várható.

Gyors exportnövekedés

Az export élénkülése elsősorban az ipari termeléshez kapcsolódik. Az ágazat 10 százalék körüli növekedési üteme az év első felében várhatóan fennmarad, az év második felében azonban némi korrekcióra lehet számítani. Emellett legnagyobb felvevőpiacunk, Németország növekedési kilátásai körül még sok a bizonytalanság, így a hazai ipar bővülése sem kockázatmentes. Éves átlagban a termelés 7-8 százalékos emelkedésével számol az intézet.

Problémás, de javuló egyensúly

Az egyensúlymutatók 2003-ban is jelezték a nehézségeinket. A kiadáscsökkentő intézkedésekkel 2004-ben várhatóan sikerül 5 százalék alá szorítani a deficitet, év közben azonban - a májustól változó import áfa elszámolások miatt - jelentősebb egyensúlyromlást mutathat a pénzforgalmi szemléletben közölt egyenleg.

A folyó fizetési mérleg 2003-ban - előzetes adatok alapján - elérte a 4.2 milliárd eurót. 2004-ben az áruforgalmi hiány kis mértékű romlása, valamint a szolgáltatások devizaforgalmi egyenlegének javulása mellett enyhe javulásra számítanak. Módszertani változás nélkül számolva a hiány 4 milliárd euró körül alakulhat, ez azonban az újra befektetett jövedelmek figyelembe vételével megközelítőleg 1 milliárd euróval magasabb lehet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márciusi forinterősödés

A forint az euróval szemben márciusban jelentősen erősödött. Ebben szerepet játszott a kiadáscsökkentő intézkedés bejelentése és a kedvező reálgazdasági és egyensúlyi mutatók közzététele is. Március 22-én az MNB 0.25 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot, amely a forint további erősödését eredményezte. Továbbra is gondot okoz, hogy a kamatszint jelenleg kiugróan magas, csökkentése szükséges, az időzítés azonban kellő körültekintést igényel.

Adók és infláció

A 2004. évi inflációs folyamatok két legfontosabb meghatározója az adókulcsok változása és a fogyasztás alakulása. Az infláció februárban a várakozásoknak megfelelően alakult. Továbbra is meghatározó volt az áfa-kulcsok változása, mely a második hónapban az elektromos energia árának több mint 11 százalékos emelkedésében jelent meg. Figyelembe véve az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlását és a közszférában dolgozók szakszervezeteivel kötött megállapodásokat az Ecostat nem számít 8 százaléknál magasabb bruttó keresetemelkedésre. A reáljövedelmek 1 százalékkal bővülhetnek, ami nem jelent komoly inflációs nyomást. Az adókulcsok változásából eredő többlet 1.5 százalékpont körül alakul 2004-ben. Kockázatot az olaj árának emelkedésében látja az intézet. Összességében 6.5 százalékos éves inflációra számítanak 2004-ben.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?