Jelentős átalakítási tervek a Deutsche Telekomnál? (Érintett a Matáv is?)- kirúgták Ron Sommer utolsó emberét

Pénzcentrum
2004. március 26. 08:47

Ismét az újságok szalagcímeiben szerepel a Deutsche Telekom neve. A német távközlési óriásnál akár jelentős átalakításra is lehet számítani, amely akár megváltoztathatja a Matáv menedzsmentjének gondolkozásmódját, s kihathat az idén megfogalmazódó középtávú stratégiára is. Közben távozik Josef Brauner, a T-Com feje, a többek között Matávért is felelős menedzser menesztésének indokai nem körvonalazódnak teljesen tisztán. A Financial Times Deutschland a T-Mobile integrációjára vonatkozó fekvetéseket visszautasítja. A cég nem tervez hasonlókat.

Josef Brauner távozásának okát legtöbben annak tudják be, hogy neki kellett vállalnia a felelőséget a német autópályadíj beszedését hivatott elektronikus rendszer kudarcáért. Azonban nem árt megjegyezni, hogy Brauner volt az utolsó a Deutsche Telekom top menedzserei között, akit még a dicstelen körülmények között távozó vezér, Ron Sommer emberei közé soroltak.

Brauner távozása megnyitja az utat a cég átalakítására vonatkozó spekulációk előtt. A Financial Times Deutschland értesülései szerint Kai-Uwe Ricke, a DT első számú vezetője a cégcsoport átalakítását fontolgatja. Az ősszel esedékes változások a 4 pilléres (T-Com, T-Mobile, T-Online , T-Systems) struktúra feladását jelenthetik. Ricke mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a T-Com-mal összeolvassza a T-Online-t az integráltabb csoportstratégia érdekében.

Eddig a pillérek gyakorlatilag egymás versenytársaiként is funkcionáltak, azonban már határozott jelei kezdenek mutatkozni az integrációra való törekvésnek. Ricke szándéka mögött valószínűleg az áll, hogy ő jobban bízik az integrált működés előnyeiben, mint a 4 pillért felállító Ron Sommer.

Amennyiben a T-Com és a T-Online valójában összeolvad, úgy érdekessé válik a Matáv helyzete is, aki eddig komoly erőfeszítéseket fordított arra, hogy a vezetékes üzletág mellett kiépítse az Axelerot, s hogy olyan szabályozási környezetet fogadtasson le, amely ennek megfelelő.

Brauner menesztése/távozása azt jelenti, hogy új főnöke lesz a T-Comnak, így a Matávnak is. Brauner helyére a Ricke senkit sem nevezett ki, hanem személyesen ő veszi át a T-Com irányítását, miközben Karl-Gerhard Eick pénzügyi vezető fog felelni a külföldi leánycégekért, így a Matávért is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ricke az átalakítási terveit valószínűleg az éves közgyűlésen fogja ismertetni. Állítólag a tervek között szerepel, hogy 4 pilléres struktúrát erőteljesen szétverik. A céget (T-Com + T-Online) magán és üzleti felhasználókat megcélzó szegmensre bontják cég, de elképzelhető a T-Systems két részre darabolása is.

A fentiek fényében talán világossá válik, hogy miért érezzük lassúnak a Matáv stratégia alkotását. Számos kérdés még a DT-nél is csak hónapok múlva fog eldőlni, így a Matávtól sem várhatunk konkrétumokat

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM