PSZÁF reakció - ismét az ingatlanszövetkezetek a napirenden

Pénzcentrum
2004. március 18. 17:38

Molnár László napirend előtti felszólalásában arra kérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy vizsgálja meg ismét annak lehetőségét, hogy felügyelete alá tudja-e vonni a Baumag Szövetkezetet. A képviselő úr hozzátette, hogy amennyiben ez lehetséges, úgy felügyeleti biztost is ki lehet nevezni.

A napirend előtti felszólalásra Veres János politikai államtitkár úr válaszolt a Pénzügyminisztérium képviseletében. Az MTI szerint Államtitkár Úr válaszában elmondta: "... mind az előző, mind a jelenlegi kormány megítélése szerint, a hatályos hitelintézeti törvény értelmében a felügyelet kizárólagos felelőssége megítélni, hogy valamely tevékenység a törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem."Az MTI szerint Államtitkár Úr azt is közölte, hogy erre a Felügyeletnek reagálnia kellene.

A napirend előtt elhangzott, a Felügyelet felé kérdést megfogalmazó felszólással, illetve az arra adott válasszal összefüggésben a Felügyelet álláspontja az alábbi:

A PSZÁF-ról szóló 1999. évi CXXIV. törvény 2. § (1) bekezdése értelmében a PSZÁF feladata a pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek felügyelete, amely magában foglalja az engedélyezést, ellenőrzést és a törvényi feltételek fennállása esetén az intézkedések megtételét. Az, hogy mely szervezetek, illetve tevékenységek tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá mind a PSZÁF-ról szóló törvény hivatkozott bekezdése, mind a szaktörvények által részletesen és egyértelműen meghatározott.

Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy sem az ingatlanszövetkezetek mint szervezettípusok, sem a tagi kölcsön, mint tevékenység felügyeletére nem terjed ki a PSZÁF hatásköre. A betétgyűjtés és a tagi kölcsön gyűjtés egymástól elkülönülő - két törvényben, a hitelintézeti, illetőleg a szövetkezeti törvényben szabályozott - jogintézmény. Betétgyűjtést csak hitelintézet végezhet, a PSZÁF engedélye alapján, a hitelintézeti törvény előírásai szerint. Tagi kölcsönt bármely szövetkezet igénybe vehet bármely tagjától a szövetkezeti törvény előírásainak megfelelően, magánjogi szerződésen alapul, állami felügyelete nincs.

A PSZÁF-ról szóló törvény 3. §-a egyértelműen meghatározza azokat a jogszabályokat, amelyekre a PSZÁF hatásköre kiterjed, és ezek között nem nevesítették a szövetkezeti törvényt.

A PSZÁF felügyeleti intézkedést csak azokkal a szervezetekkel szemben alkalmazhat, amelyek a felügyelete alá tartoznak. A felügyeleti biztos kirendelésének szigorú szabályai az ágazati törvények által egyértelműen meghatározottak. Felügyeleti biztos kirendelése természetesen csak abban az esetben merülhet fel, hogy ha az adott pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező pénzügyi szervezet működésében merülnek fel olyan problémák, amelyek ezen intézkedés alkalmazását teszik szükségessé. Mivel, az ingatlanszövetkezetek sem szervezetileg, sem tevékenységük alapján a hatályos jogszabályok értelmében nem tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá, így velük szemben felügyeleti intézkedés alkalmazására nincs lehetőség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatályos jogszabályok szerint, ha engedéllyel nem rendelkező személy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végez, akkor bűncselekményt követ el.

A Felügyelet pénzügyi szolgáltatatási tevékenységre engedéllyel nem rendelkező személy által folytatott jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzése esetén felügyeleti intézkedést nem alkalmazhat. Ha ilyen tevékenység folytatását megállapítja, akkor egyfelől eltiltja a tevékenység folytatásától az adott szervezetet, másfelől köteles büntető feljelentést tenni. A Felügyelet 2003. év folyamán minden esetben /26/, amikor olyan jelenséget észlelt, hogy felmerülhet a jogosulatlan tevékenység gyanúja - nemcsak ingatlanszövetkezetek esetében - vizsgálatot végzett és 12 esetben feljelentést is tett. 2003-ban 6 ingatlanszövetkezet tekintetében történt vizsgálat és egy esetben állapította meg a Felügyelet, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanúja áll fenn, emiatt feljelentést is tett. A többi esetben - mivel más bűncselekmény gyanúját észlelte - az ügyészséghez fordult a szükséges intézkedések megtételét kezdeményezve.

A Felügyelet tehát a rá vonatkozó hatályos törvények felhatalmazásával élve folytatott vizsgálatot az ingatlanszövetkezeteknél jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység tekintetében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?