6 °C Budapest

PSZÁF reakció - ismét az ingatlanszövetkezetek a napirenden

Pénzcentrum
2004. március 18. 17:38

Molnár László napirend előtti felszólalásában arra kérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy vizsgálja meg ismét annak lehetőségét, hogy felügyelete alá tudja-e vonni a Baumag Szövetkezetet. A képviselő úr hozzátette, hogy amennyiben ez lehetséges, úgy felügyeleti biztost is ki lehet nevezni.

A napirend előtti felszólalásra Veres János politikai államtitkár úr válaszolt a Pénzügyminisztérium képviseletében. Az MTI szerint Államtitkár Úr válaszában elmondta: "... mind az előző, mind a jelenlegi kormány megítélése szerint, a hatályos hitelintézeti törvény értelmében a felügyelet kizárólagos felelőssége megítélni, hogy valamely tevékenység a törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem."Az MTI szerint Államtitkár Úr azt is közölte, hogy erre a Felügyeletnek reagálnia kellene.

A napirend előtt elhangzott, a Felügyelet felé kérdést megfogalmazó felszólással, illetve az arra adott válasszal összefüggésben a Felügyelet álláspontja az alábbi:

A PSZÁF-ról szóló 1999. évi CXXIV. törvény 2. § (1) bekezdése értelmében a PSZÁF feladata a pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek felügyelete, amely magában foglalja az engedélyezést, ellenőrzést és a törvényi feltételek fennállása esetén az intézkedések megtételét. Az, hogy mely szervezetek, illetve tevékenységek tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá mind a PSZÁF-ról szóló törvény hivatkozott bekezdése, mind a szaktörvények által részletesen és egyértelműen meghatározott.

Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy sem az ingatlanszövetkezetek mint szervezettípusok, sem a tagi kölcsön, mint tevékenység felügyeletére nem terjed ki a PSZÁF hatásköre. A betétgyűjtés és a tagi kölcsön gyűjtés egymástól elkülönülő - két törvényben, a hitelintézeti, illetőleg a szövetkezeti törvényben szabályozott - jogintézmény. Betétgyűjtést csak hitelintézet végezhet, a PSZÁF engedélye alapján, a hitelintézeti törvény előírásai szerint. Tagi kölcsönt bármely szövetkezet igénybe vehet bármely tagjától a szövetkezeti törvény előírásainak megfelelően, magánjogi szerződésen alapul, állami felügyelete nincs.

A PSZÁF-ról szóló törvény 3. §-a egyértelműen meghatározza azokat a jogszabályokat, amelyekre a PSZÁF hatásköre kiterjed, és ezek között nem nevesítették a szövetkezeti törvényt.

A PSZÁF felügyeleti intézkedést csak azokkal a szervezetekkel szemben alkalmazhat, amelyek a felügyelete alá tartoznak. A felügyeleti biztos kirendelésének szigorú szabályai az ágazati törvények által egyértelműen meghatározottak. Felügyeleti biztos kirendelése természetesen csak abban az esetben merülhet fel, hogy ha az adott pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező pénzügyi szervezet működésében merülnek fel olyan problémák, amelyek ezen intézkedés alkalmazását teszik szükségessé. Mivel, az ingatlanszövetkezetek sem szervezetileg, sem tevékenységük alapján a hatályos jogszabályok értelmében nem tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá, így velük szemben felügyeleti intézkedés alkalmazására nincs lehetőség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hatályos jogszabályok szerint, ha engedéllyel nem rendelkező személy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végez, akkor bűncselekményt követ el.

A Felügyelet pénzügyi szolgáltatatási tevékenységre engedéllyel nem rendelkező személy által folytatott jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzése esetén felügyeleti intézkedést nem alkalmazhat. Ha ilyen tevékenység folytatását megállapítja, akkor egyfelől eltiltja a tevékenység folytatásától az adott szervezetet, másfelől köteles büntető feljelentést tenni. A Felügyelet 2003. év folyamán minden esetben /26/, amikor olyan jelenséget észlelt, hogy felmerülhet a jogosulatlan tevékenység gyanúja - nemcsak ingatlanszövetkezetek esetében - vizsgálatot végzett és 12 esetben feljelentést is tett. 2003-ban 6 ingatlanszövetkezet tekintetében történt vizsgálat és egy esetben állapította meg a Felügyelet, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanúja áll fenn, emiatt feljelentést is tett. A többi esetben - mivel más bűncselekmény gyanúját észlelte - az ügyészséghez fordult a szükséges intézkedések megtételét kezdeményezve.

A Felügyelet tehát a rá vonatkozó hatályos törvények felhatalmazásával élve folytatott vizsgálatot az ingatlanszövetkezeteknél jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység tekintetében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm