14 °C Budapest

PSZÁF reakció - ismét az ingatlanszövetkezetek a napirenden

Pénzcentrum
2004. március 18. 17:38

Molnár László napirend előtti felszólalásában arra kérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy vizsgálja meg ismét annak lehetőségét, hogy felügyelete alá tudja-e vonni a Baumag Szövetkezetet. A képviselő úr hozzátette, hogy amennyiben ez lehetséges, úgy felügyeleti biztost is ki lehet nevezni.

A napirend előtti felszólalásra Veres János politikai államtitkár úr válaszolt a Pénzügyminisztérium képviseletében. Az MTI szerint Államtitkár Úr válaszában elmondta: "... mind az előző, mind a jelenlegi kormány megítélése szerint, a hatályos hitelintézeti törvény értelmében a felügyelet kizárólagos felelőssége megítélni, hogy valamely tevékenység a törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem."Az MTI szerint Államtitkár Úr azt is közölte, hogy erre a Felügyeletnek reagálnia kellene.

A napirend előtt elhangzott, a Felügyelet felé kérdést megfogalmazó felszólással, illetve az arra adott válasszal összefüggésben a Felügyelet álláspontja az alábbi:

A PSZÁF-ról szóló 1999. évi CXXIV. törvény 2. § (1) bekezdése értelmében a PSZÁF feladata a pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek felügyelete, amely magában foglalja az engedélyezést, ellenőrzést és a törvényi feltételek fennállása esetén az intézkedések megtételét. Az, hogy mely szervezetek, illetve tevékenységek tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá mind a PSZÁF-ról szóló törvény hivatkozott bekezdése, mind a szaktörvények által részletesen és egyértelműen meghatározott.

Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy sem az ingatlanszövetkezetek mint szervezettípusok, sem a tagi kölcsön, mint tevékenység felügyeletére nem terjed ki a PSZÁF hatásköre. A betétgyűjtés és a tagi kölcsön gyűjtés egymástól elkülönülő - két törvényben, a hitelintézeti, illetőleg a szövetkezeti törvényben szabályozott - jogintézmény. Betétgyűjtést csak hitelintézet végezhet, a PSZÁF engedélye alapján, a hitelintézeti törvény előírásai szerint. Tagi kölcsönt bármely szövetkezet igénybe vehet bármely tagjától a szövetkezeti törvény előírásainak megfelelően, magánjogi szerződésen alapul, állami felügyelete nincs.

A PSZÁF-ról szóló törvény 3. §-a egyértelműen meghatározza azokat a jogszabályokat, amelyekre a PSZÁF hatásköre kiterjed, és ezek között nem nevesítették a szövetkezeti törvényt.

A PSZÁF felügyeleti intézkedést csak azokkal a szervezetekkel szemben alkalmazhat, amelyek a felügyelete alá tartoznak. A felügyeleti biztos kirendelésének szigorú szabályai az ágazati törvények által egyértelműen meghatározottak. Felügyeleti biztos kirendelése természetesen csak abban az esetben merülhet fel, hogy ha az adott pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező pénzügyi szervezet működésében merülnek fel olyan problémák, amelyek ezen intézkedés alkalmazását teszik szükségessé. Mivel, az ingatlanszövetkezetek sem szervezetileg, sem tevékenységük alapján a hatályos jogszabályok értelmében nem tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá, így velük szemben felügyeleti intézkedés alkalmazására nincs lehetőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hatályos jogszabályok szerint, ha engedéllyel nem rendelkező személy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végez, akkor bűncselekményt követ el.

A Felügyelet pénzügyi szolgáltatatási tevékenységre engedéllyel nem rendelkező személy által folytatott jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzése esetén felügyeleti intézkedést nem alkalmazhat. Ha ilyen tevékenység folytatását megállapítja, akkor egyfelől eltiltja a tevékenység folytatásától az adott szervezetet, másfelől köteles büntető feljelentést tenni. A Felügyelet 2003. év folyamán minden esetben /26/, amikor olyan jelenséget észlelt, hogy felmerülhet a jogosulatlan tevékenység gyanúja - nemcsak ingatlanszövetkezetek esetében - vizsgálatot végzett és 12 esetben feljelentést is tett. 2003-ban 6 ingatlanszövetkezet tekintetében történt vizsgálat és egy esetben állapította meg a Felügyelet, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanúja áll fenn, emiatt feljelentést is tett. A többi esetben - mivel más bűncselekmény gyanúját észlelte - az ügyészséghez fordult a szükséges intézkedések megtételét kezdeményezve.

A Felügyelet tehát a rá vonatkozó hatályos törvények felhatalmazásával élve folytatott vizsgálatot az ingatlanszövetkezeteknél jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység tekintetében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm