NABI: a kátyú új minősége

Pénzcentrum
2004. február 16. 07:53

A történet úgy kezdődött, hogy a negyedik negyedévre normalizálódó értékesítési teljesítmény után a piac minimális veszteséget, egyesek nullszaldót vártak a társaságtól. Ez részben megerősítésre került a társaság részéről is, majd jött egy újabb hideg zuhany: profit warning egy héttel ezelőtt. Ezen profit warning mögött meghúzódó tényező (ismételten növekvő céltartalék képzési igény a jelenleg gyártásban lévő buszokra) elgondolkodtathatja a befektetőket. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy mégsem sikerült véglegesen kiküszöbölni azon gyártási problémákat, melyek az év első háromnegyedévben a veszteséges gazdálkodás fő forrásai voltak. A céltartalék képzés következtében a negyedik negyedévben tőzsdére lépése óta először könyvelt el veszteséget már fedezeti szinten a társaság. Az addicionális - könyvvizsgáló által igényelt - céltartalék képzés nélkül is adózás előtti szinten 4.3 m USD veszteséget ért volna el a NABI a negyedik negyedévben. A negyedév pozitívuma, hogy kissé csökkent a forgótőke igény, s ennek következtében a veszteség ellenére sem nőtt tovább az eladósodottság. Árfolyamoldalról nem látunk okot az emelkedésre.

A 2003-as év sztorija meglehetősen nagy publicitást kapott az elmúlt másfél hónapban. A NABI-nál három kulcsfontosságú fejlesztés több kedvezőtlen tényező egybeesésének köszönhetően egy időszakban valósult meg, mely gyártási problémákhoz vezetett. Ezen túlmenően beszállítói problémákkal szembesült a társaság. A dollár gyengülése mind a magyar, mind az angol vállalat esetében kedvezőtlen hatást gyakorolt. A kaposvári gyártóbázis beindulása jelentősen megemelte az üzemi költségeket, s ezzel együtt NABI deviza kitettségét is növelte forint irányában (s a forint euróval szembeni gyengülése csupán kozmetikai szinten tudta ellensúlyozni a dollár euróval szembeni mélyrepülését).

A jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy valóban megszűntek-e a 2003-ban uralkodó gyártási problémák. A könyvvizsgáló által a negyedik negyedévre igényelt, folyamatban lévő termeléshez kapcsolódó céltartalék növekmény számunkra nem ezt valószínűsíti. Miért?
1., a könyvvizsgáló február első hetében lépett fel a többlet céltartalék képzési igénnyel
2., amennyiben a december 31-én termelésben lévő buszokhoz kapcsolódó problémák január végéig bizonyítottan rendeződnek, akkor a könyvvizsgáló nem kérheti a céltartalék képzés emelését

Tehát számunkra a gyorsjelentés azon mondata, hogy "az időszak végén befejezetlen termelésben lévő bizonyos buszokkal kapcsolatban felmerült költségnövekményre képzett céltartalék..." azt jelenti, a termelési problémák nem teljes egészében rendeződtek.


Tekintettel arra, hogy a céltartalék növekménye minden időszakban ráfordításként jelenik meg, a fenti ábrán látható, hogy a 2003-as év 21 m USD adózás előtti eredményének 28%-át magyarázza az év során 5.9 m USD-vel megugrott céltartalék képzési igény.

Az üzemi költségek növekedésének további egyértelműen meghatározható tényezői:
1., CompoBus gyártóeszköz leírása
2., Kaposvári gyár teljes üzembeállásával megemelkedő költségek
3., Kedvezőtlen deviza hatás
4., Egy főre jutó árbevétel drasztikus csökkenése (-22%)

A kedvezőtlen deviza hatással ezen a ponton nem foglalkoznánk, a társaság által adott választ kimerítően ismertettük korábban (deviza kitettség átstrukturálása a dollár alapú beszállítói arány növelésével, melynek célja, hogy 40%-ról 25%-ra csökkentse a forint költségek arányát).

A menedzsment kijelentette, hogy 2004-re már eleve egy mérsékeltebb gyártási tervvel számol. A mérsékeltebb gyártási terv mellett kérdéses, hogy a 2002 végén megnövekedett kapacitás (mely emlékeink szerint egy csoport szinten 20%-kal magasabb termelés kiszolgálását tenné lehetővé) vajon nyereségesen üzemeltethető-e. (Az objektivitás kedvéért itt meg kell jegyeznünk, hogy a kapacitások szerkezete is megváltozott a kapacitás növekedéssel, a kaposvári gyártás a CompoBus összeszerelésre jött létre. Mindez azonban nem csorbítja előző felvetésünk létjogosultságát, csupán elméleti szinten a kapacitás kiigazítás - Rába szóhasználatában, méretre szabás - csoporton belüli konkrét pontját tolhatja el.)


Költségoldalról teljesen objektíven megfogható tényező az alkalmazotti létszám. Az egy főre jutó átlagos árbevétel 2003 során 22%-kal csökkent. Ezzel szemben a 2004 elején bejelentett 7%-os létszámleépítés végrehajtása után is 2003 januárjához viszonyítva mindössze 11%-kal lesz alacsonyabb a dolgozói létszám. Csökkentett termelési terv és változatlanul kedvezőtlen deviza árfolyam környezet mellett jogos a kérdés, vajon elegendő lesz-e ilyen mértékű létszámcsökkentés. (A válasz csak akkor lehet igen, ha a 2004-ben termelésbe kerülő buszok fedezeti szintje számottevően meghaladja a 2002-2003-as átlagot aktuális devizaárfolyamok mellett.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyorsjelentés egyetlen konkrét pozitívuma, hogy a működő tőke igény enyhén csökkent (-8 m USD), s így a veszteséges negyedév ellenére nem nőtt, hanem minimálisan mérséklődött az eladósodottság.


Üzemi szint alatt még egy pozitívum felfedezhető; a fedezeti ügyeletek immár második negyedéve jelentős eredményt termelnek a NABI számára.

Összességében úgy véljük, hogy változatlanul túl sok nyitott kérdés van a NABI újbóli nyereségességének elérése előtt. Így nem látjuk, hogy az esetlegesen piacra lépő spekulatív vételeken kívül mi erősítené a vételi oldalt.
S még valami: a jelenlegi cash flow termelő potenciál mellett egy menedzsment kivásárlásnak semmi esélyét nem látjuk - legalábbis klasszikus, hitellel támogatott kivásárlás esetén.



"A NABI Rt. a közelmúltban megegyezésre jutott a bankokkal amelyek koordinálják a Társaság és magyarországi hitelezőiből álló konzorcium között folyó tárgyalásokat a Társaság jelenlegi finanszírozási struktúrájának átalakítását illetően. A konzorciumot alkotó egyes intézmények belső jóváhagyását követően jöhet létre a végső megállapodás az újrafinanszírozásról. A tárgyalások folytatódnak bizonyos külföldi illetőségű hitelezőkkel (melyek nem tagjai a Társaság magyarországi hitelezői által létrehozott konzorciumnak) melyek továbbra is hozzájárulnak a NABI Csoport finanszírozáshoz a meglévő szerződések szerint."

*** ***

Saját megítélésünk szerint a hitel refinanszírozása a 2003 elején érvényben lévő hitelkondíciókhoz képest csak kedvezőtlenebb feltételrendszer (kamatprémium és biztosíték) mellett jöhet létre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm