25 °C Budapest

NABI: a kátyú új minősége

Pénzcentrum
2004. február 16. 07:53

A történet úgy kezdődött, hogy a negyedik negyedévre normalizálódó értékesítési teljesítmény után a piac minimális veszteséget, egyesek nullszaldót vártak a társaságtól. Ez részben megerősítésre került a társaság részéről is, majd jött egy újabb hideg zuhany: profit warning egy héttel ezelőtt. Ezen profit warning mögött meghúzódó tényező (ismételten növekvő céltartalék képzési igény a jelenleg gyártásban lévő buszokra) elgondolkodtathatja a befektetőket. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy mégsem sikerült véglegesen kiküszöbölni azon gyártási problémákat, melyek az év első háromnegyedévben a veszteséges gazdálkodás fő forrásai voltak. A céltartalék képzés következtében a negyedik negyedévben tőzsdére lépése óta először könyvelt el veszteséget már fedezeti szinten a társaság. Az addicionális - könyvvizsgáló által igényelt - céltartalék képzés nélkül is adózás előtti szinten 4.3 m USD veszteséget ért volna el a NABI a negyedik negyedévben. A negyedév pozitívuma, hogy kissé csökkent a forgótőke igény, s ennek következtében a veszteség ellenére sem nőtt tovább az eladósodottság. Árfolyamoldalról nem látunk okot az emelkedésre.

A 2003-as év sztorija meglehetősen nagy publicitást kapott az elmúlt másfél hónapban. A NABI-nál három kulcsfontosságú fejlesztés több kedvezőtlen tényező egybeesésének köszönhetően egy időszakban valósult meg, mely gyártási problémákhoz vezetett. Ezen túlmenően beszállítói problémákkal szembesült a társaság. A dollár gyengülése mind a magyar, mind az angol vállalat esetében kedvezőtlen hatást gyakorolt. A kaposvári gyártóbázis beindulása jelentősen megemelte az üzemi költségeket, s ezzel együtt NABI deviza kitettségét is növelte forint irányában (s a forint euróval szembeni gyengülése csupán kozmetikai szinten tudta ellensúlyozni a dollár euróval szembeni mélyrepülését).

A jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy valóban megszűntek-e a 2003-ban uralkodó gyártási problémák. A könyvvizsgáló által a negyedik negyedévre igényelt, folyamatban lévő termeléshez kapcsolódó céltartalék növekmény számunkra nem ezt valószínűsíti. Miért?
1., a könyvvizsgáló február első hetében lépett fel a többlet céltartalék képzési igénnyel
2., amennyiben a december 31-én termelésben lévő buszokhoz kapcsolódó problémák január végéig bizonyítottan rendeződnek, akkor a könyvvizsgáló nem kérheti a céltartalék képzés emelését

Tehát számunkra a gyorsjelentés azon mondata, hogy "az időszak végén befejezetlen termelésben lévő bizonyos buszokkal kapcsolatban felmerült költségnövekményre képzett céltartalék..." azt jelenti, a termelési problémák nem teljes egészében rendeződtek.


Tekintettel arra, hogy a céltartalék növekménye minden időszakban ráfordításként jelenik meg, a fenti ábrán látható, hogy a 2003-as év 21 m USD adózás előtti eredményének 28%-át magyarázza az év során 5.9 m USD-vel megugrott céltartalék képzési igény.

Az üzemi költségek növekedésének további egyértelműen meghatározható tényezői:
1., CompoBus gyártóeszköz leírása
2., Kaposvári gyár teljes üzembeállásával megemelkedő költségek
3., Kedvezőtlen deviza hatás
4., Egy főre jutó árbevétel drasztikus csökkenése (-22%)

A kedvezőtlen deviza hatással ezen a ponton nem foglalkoznánk, a társaság által adott választ kimerítően ismertettük korábban (deviza kitettség átstrukturálása a dollár alapú beszállítói arány növelésével, melynek célja, hogy 40%-ról 25%-ra csökkentse a forint költségek arányát).

A menedzsment kijelentette, hogy 2004-re már eleve egy mérsékeltebb gyártási tervvel számol. A mérsékeltebb gyártási terv mellett kérdéses, hogy a 2002 végén megnövekedett kapacitás (mely emlékeink szerint egy csoport szinten 20%-kal magasabb termelés kiszolgálását tenné lehetővé) vajon nyereségesen üzemeltethető-e. (Az objektivitás kedvéért itt meg kell jegyeznünk, hogy a kapacitások szerkezete is megváltozott a kapacitás növekedéssel, a kaposvári gyártás a CompoBus összeszerelésre jött létre. Mindez azonban nem csorbítja előző felvetésünk létjogosultságát, csupán elméleti szinten a kapacitás kiigazítás - Rába szóhasználatában, méretre szabás - csoporton belüli konkrét pontját tolhatja el.)


Költségoldalról teljesen objektíven megfogható tényező az alkalmazotti létszám. Az egy főre jutó átlagos árbevétel 2003 során 22%-kal csökkent. Ezzel szemben a 2004 elején bejelentett 7%-os létszámleépítés végrehajtása után is 2003 januárjához viszonyítva mindössze 11%-kal lesz alacsonyabb a dolgozói létszám. Csökkentett termelési terv és változatlanul kedvezőtlen deviza árfolyam környezet mellett jogos a kérdés, vajon elegendő lesz-e ilyen mértékű létszámcsökkentés. (A válasz csak akkor lehet igen, ha a 2004-ben termelésbe kerülő buszok fedezeti szintje számottevően meghaladja a 2002-2003-as átlagot aktuális devizaárfolyamok mellett.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyorsjelentés egyetlen konkrét pozitívuma, hogy a működő tőke igény enyhén csökkent (-8 m USD), s így a veszteséges negyedév ellenére nem nőtt, hanem minimálisan mérséklődött az eladósodottság.


Üzemi szint alatt még egy pozitívum felfedezhető; a fedezeti ügyeletek immár második negyedéve jelentős eredményt termelnek a NABI számára.

Összességében úgy véljük, hogy változatlanul túl sok nyitott kérdés van a NABI újbóli nyereségességének elérése előtt. Így nem látjuk, hogy az esetlegesen piacra lépő spekulatív vételeken kívül mi erősítené a vételi oldalt.
S még valami: a jelenlegi cash flow termelő potenciál mellett egy menedzsment kivásárlásnak semmi esélyét nem látjuk - legalábbis klasszikus, hitellel támogatott kivásárlás esetén."A NABI Rt. a közelmúltban megegyezésre jutott a bankokkal amelyek koordinálják a Társaság és magyarországi hitelezőiből álló konzorcium között folyó tárgyalásokat a Társaság jelenlegi finanszírozási struktúrájának átalakítását illetően. A konzorciumot alkotó egyes intézmények belső jóváhagyását követően jöhet létre a végső megállapodás az újrafinanszírozásról. A tárgyalások folytatódnak bizonyos külföldi illetőségű hitelezőkkel (melyek nem tagjai a Társaság magyarországi hitelezői által létrehozott konzorciumnak) melyek továbbra is hozzájárulnak a NABI Csoport finanszírozáshoz a meglévő szerződések szerint."

*** ***

Saját megítélésünk szerint a hitel refinanszírozása a 2003 elején érvényben lévő hitelkondíciókhoz képest csak kedvezőtlenebb feltételrendszer (kamatprémium és biztosíték) mellett jöhet létre.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?