MOL: érik a gyümölcs

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:59

Remek teljesítményt tartalmazó gyorsjelentést publikált a MOL. A számokból egyértelmű, hogy egy jó stratégiát jól kivitelező céggel állunk szemben. Az elemzői várakozásokat jelentősen, több mint 40%-kal felülteljesítette nettó eredmény szintjén a társaság. Ugyanakkor távolról sem ez a meghatározó, mivel a konszenzusból egyértelműen látszik, hogy egyes szakértők nem számoltak a gázeszközök felértékeléséhez kapcsolódó egyszeri eredménnyel. Lényegesen pontosabb képet kapunk, ha ezen egyszeri eredményt kiszűrve a teljesítményt a 2003 decemberi EPS konszenzushoz hasonlítjuk: a társaság az utolsó negyedévben így is 43%-kal a várakozások feletti eredményt termelt. A befektetői sztori egyértelműen körvonalazódik; a terjeszkedés eredményei láthatók, az eladósodottság bőven az elfogadható szinten marad a kedvező cash flow hatására, a gázüzletág stabilan nyereséges lesz, a profit növekedés forrásai adottak. Az EPS konszenzus emelkedhet. A befektetők megemésztették a rosszul strukturált és kommunikált decemberi tranzakció sikertelenségének keserű piruláját, a piac ismételten a belső teljesítményre koncentrál, s a külföldi vételek megkezdődtek. Pozitív árfolyamtrend folytatására számítunk. Az árfolyam emelkedés forrása a profit várakozások növekedése és a regionális szektortársakhoz mért prémium megjelenése lehet.

A stratégiában meghatározott célok megvalósítása egyértelműen körvonalazódik; a Slovnaft konszolidáció, a MOL többségi tulajdonának megjelenése tovább növelte a csoport számára a szinergia hatásokat, működési költségek terén a létszám optimalizáció révén relatív megtakarítás keletkezik, a ZMB projekt (MOL-Jukosz közös kitermelés) már pozitív cash flowt termel.
Minden szegmensben kimutatható a teljesítmény növekedése.

A tulajdonosi struktúrában a külföldi befektetők részaránya ennek ellenére egy év alatt - konstans csökkenés eredményeként - 6%ponttal mérséklődik egy év alatt, melynek okait a nyilvános tranzakció terve, majd sikertelensége adja.
(A tulajdonosi arányok változásának méregpirulája: Slovintegra részesedése 0.2%ponttal csökkent, ergo nincs értékesítési tilalma a szlovák menedzsment cégnek. Ezzel kapcsolatban Z.J. magánbefektetőtől minden bizonnyal további kérdések várhatók a menedzsmenthez.)

Az elmúlt másfél hónapban az árfolyam stabilizálódása, majd folyamatos emelkedése volt megfigyelhető, mely minden bizonnyal a saját benchmarkukhoz viszonyítva MOL-t alulsúlyozó külföldi befektetők pozíció korrekciójára vezethető vissza, s csupán marginálisan az eredmény várakozások javulására.
Ha a négy magyar blue chip helyzetét, árazását nézzük, akkor a stabil fundamentumok mellett a MOL egyértelműen a külföldi befektetők célkeresztjébe kerülhet. Kritikus fontossággal bír ugyanakkor, hogy a meglévő állami részvényértékesítési tervet megfelelően időzítsék(makrohelyzet), jól strukturálják (ne fenyegessük a befektetőket további eladásokkal), s jól kommunikálják, mivel ezek hiányában az eladási szándék egy permanens diszkont tényezővé válik.


MOL fundamentumok részéről a fő kérdés:
1., gázüzletág jövőjének rendezése (erről a mai napon egy minimális információkat tartalmazó közlemény megjelent, s reméljük, hogy a menedzsmenttől a nap során még további tájékoztatást is kapunk).
2., a PKN-nel kötendő stratégiai szövetség racionalitását, konkrét formáját és időzítését a befektetők számára láthatóvá kell tenni a tárgyalási folyamat lezárásával (jelenleg meglehetősen sok kétség kapcsolódik a PKN együttműködéshez a piaci szereplőknél).

A negyedik negyedév gazdálkodási környezete összességében kedvezően alakult a MOL számára. A finomítói marginok jelentősen meghaladták a bázis időszak értékét, az olajár kedvezően befolyásolta a kutatás-termelés eredményességét, a gázárrés negatívuma kezelhető szinten maradt, a dollár gyengülése kedvezően érintette a gázbeszerzéseket, míg negatív hatással bírt a feldolgozás-kereskedelem profitabilitására.


A kutatás-termelés üzletág profitabilitásának alakulásában a magasabb olajtermelés és az emelkedő gáztranszfer árak kedvező hatását teljes mértékben semlegesítette a gázár rendezéshez kapcsolódó többlet bányajáradék. A MOL a negyedik negyedévben 9.5 mrd Ft-ot fizetett ki ezen többlet járadékként.
A MOL átlagos kitermelési költsége 4.1 USD/hordóra emelkedett 3.9 USD-ről 2003-ban köszönhetően a hazai mezők nagyobb kiaknázhatósága érdekében eszközölt magasabb karbantartási ráfordításoknak. A növekmény mértéke egyébként a negyedik negyedévben már csökkent.


A feldolgozás-kereskedelem üzletág eredményességében meghatározó volt a Slovnaft hozzájárulása, a magasabb finomítói margin és az alacsonyabb céltartalék képzés.
A MOL hazai üzemanyag értékesítése 2%-kal csökkent 2003-ban a környező országokhoz képest magasabb jövedéki adóterhelés miatt. A MASZ adatai alapján a társaság megőrizte 41%-os piaci részesedést. A shop értékesítések árbevétele 22%-kal nőtt.

A MOL számára érvényes gázárrés a negatív tartományba billent a negyedik negyedévben (-70 fillér), mely elsősorban a lakossági fogyasztás arányának téli időszakban jellemző növekedésére vezethető vissza, s nem a beszerzési árak emelkedésére.
A szegmens a gázkiskereskedelmi érdekeltségek eladása nélkül 2003-ban 5.9 mrd Ft veszteséget termelt.
Az év során megtörtént a gázárszabályozás új alapokra helyezése, mely 2004 január 1-től piaci viszonyokhoz kötött árképzést tesz lehetővé a lakossági kompenzáció bevezetése mellett. A MOL vizsgálja a gázérdekeltségeinek értékesítési lehetőségét (részletek várhatóan később a mai nap során).

A vegyipari szegmens a harmadik negyedév 3.5 mrd Ft-os pozitív eredménye után a kedvezőtlen devizaárfolyam hatások és világpiaci árváltozások következtében 4.7 mrd Ft veszteséget realizált. Minden bizonnyal ez az az üzletág, ahol a befektetők szívesen látnák már az elmúlt időszakok intenzív beruházásai után az eredményt is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Örvendetes tény, hogy a központ költsége mind negyedév, mind egész év vonatkozásában csökkent.

A készpénzt királyi pozíciójától az újkori gazdaságtörténet kezdete óta nem sikerült megfosztani. Fókuszáljunk hát a trónra:

A cash flow termelés meghatározó eleme az EBITDA. Ezen a téren a MOL a negyedik negyedévben új rekordot állított fel. Az éves EBITDA 180 mrd Ft (kb 810 m USD) fölé emelkedett.
Az adatsor értékelésekor figyelembe kell venni, hogy 2000-ben és 2001-ben a gázüzletág tetemes vesztesége rontotta az eredményt.


A működési cash flow másik meghatározó eleme a működő tőke hatékonyság növelése, melyben szintén jelentős előrelépéseket tett a társaság.


A negyedik negyedév során került pénzügyi rendezésre az INA 25%+1 részvényének akvirálása, mely 505 m USD kifizetéssel járt. A MOL számára ezen szempontból kedvező volt a dollár gyengülése.
Az eladósodottság a rekord cash flow hatására, az INA részesedés ellenértékének kifizetése ellenére is csupán minimálisan emelkedett, s még mindig több mint 5%ponttal elmarad a kívánatos maximumként (de időlegesen átléphető) 40%-os értéktől.


A MOL finanszírozási képessége így jelenleg, csupán hitelállomány növelés révén +100 mrd Ft (480 m USD). Ezen szám meghatározásánál nem vettük figyelembe a 2004 első negyedévében kifizetésre kerülő 251 m USD-t (Slovnaft nyilvános ajánlat) és az üzemi cash flow termelő képességet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?