21 °C Budapest

MOL: érik a gyümölcs

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:59

Remek teljesítményt tartalmazó gyorsjelentést publikált a MOL. A számokból egyértelmű, hogy egy jó stratégiát jól kivitelező céggel állunk szemben. Az elemzői várakozásokat jelentősen, több mint 40%-kal felülteljesítette nettó eredmény szintjén a társaság. Ugyanakkor távolról sem ez a meghatározó, mivel a konszenzusból egyértelműen látszik, hogy egyes szakértők nem számoltak a gázeszközök felértékeléséhez kapcsolódó egyszeri eredménnyel. Lényegesen pontosabb képet kapunk, ha ezen egyszeri eredményt kiszűrve a teljesítményt a 2003 decemberi EPS konszenzushoz hasonlítjuk: a társaság az utolsó negyedévben így is 43%-kal a várakozások feletti eredményt termelt. A befektetői sztori egyértelműen körvonalazódik; a terjeszkedés eredményei láthatók, az eladósodottság bőven az elfogadható szinten marad a kedvező cash flow hatására, a gázüzletág stabilan nyereséges lesz, a profit növekedés forrásai adottak. Az EPS konszenzus emelkedhet. A befektetők megemésztették a rosszul strukturált és kommunikált decemberi tranzakció sikertelenségének keserű piruláját, a piac ismételten a belső teljesítményre koncentrál, s a külföldi vételek megkezdődtek. Pozitív árfolyamtrend folytatására számítunk. Az árfolyam emelkedés forrása a profit várakozások növekedése és a regionális szektortársakhoz mért prémium megjelenése lehet.

A stratégiában meghatározott célok megvalósítása egyértelműen körvonalazódik; a Slovnaft konszolidáció, a MOL többségi tulajdonának megjelenése tovább növelte a csoport számára a szinergia hatásokat, működési költségek terén a létszám optimalizáció révén relatív megtakarítás keletkezik, a ZMB projekt (MOL-Jukosz közös kitermelés) már pozitív cash flowt termel.
Minden szegmensben kimutatható a teljesítmény növekedése.

A tulajdonosi struktúrában a külföldi befektetők részaránya ennek ellenére egy év alatt - konstans csökkenés eredményeként - 6%ponttal mérséklődik egy év alatt, melynek okait a nyilvános tranzakció terve, majd sikertelensége adja.
(A tulajdonosi arányok változásának méregpirulája: Slovintegra részesedése 0.2%ponttal csökkent, ergo nincs értékesítési tilalma a szlovák menedzsment cégnek. Ezzel kapcsolatban Z.J. magánbefektetőtől minden bizonnyal további kérdések várhatók a menedzsmenthez.)

Az elmúlt másfél hónapban az árfolyam stabilizálódása, majd folyamatos emelkedése volt megfigyelhető, mely minden bizonnyal a saját benchmarkukhoz viszonyítva MOL-t alulsúlyozó külföldi befektetők pozíció korrekciójára vezethető vissza, s csupán marginálisan az eredmény várakozások javulására.
Ha a négy magyar blue chip helyzetét, árazását nézzük, akkor a stabil fundamentumok mellett a MOL egyértelműen a külföldi befektetők célkeresztjébe kerülhet. Kritikus fontossággal bír ugyanakkor, hogy a meglévő állami részvényértékesítési tervet megfelelően időzítsék(makrohelyzet), jól strukturálják (ne fenyegessük a befektetőket további eladásokkal), s jól kommunikálják, mivel ezek hiányában az eladási szándék egy permanens diszkont tényezővé válik.


MOL fundamentumok részéről a fő kérdés:
1., gázüzletág jövőjének rendezése (erről a mai napon egy minimális információkat tartalmazó közlemény megjelent, s reméljük, hogy a menedzsmenttől a nap során még további tájékoztatást is kapunk).
2., a PKN-nel kötendő stratégiai szövetség racionalitását, konkrét formáját és időzítését a befektetők számára láthatóvá kell tenni a tárgyalási folyamat lezárásával (jelenleg meglehetősen sok kétség kapcsolódik a PKN együttműködéshez a piaci szereplőknél).

A negyedik negyedév gazdálkodási környezete összességében kedvezően alakult a MOL számára. A finomítói marginok jelentősen meghaladták a bázis időszak értékét, az olajár kedvezően befolyásolta a kutatás-termelés eredményességét, a gázárrés negatívuma kezelhető szinten maradt, a dollár gyengülése kedvezően érintette a gázbeszerzéseket, míg negatív hatással bírt a feldolgozás-kereskedelem profitabilitására.


A kutatás-termelés üzletág profitabilitásának alakulásában a magasabb olajtermelés és az emelkedő gáztranszfer árak kedvező hatását teljes mértékben semlegesítette a gázár rendezéshez kapcsolódó többlet bányajáradék. A MOL a negyedik negyedévben 9.5 mrd Ft-ot fizetett ki ezen többlet járadékként.
A MOL átlagos kitermelési költsége 4.1 USD/hordóra emelkedett 3.9 USD-ről 2003-ban köszönhetően a hazai mezők nagyobb kiaknázhatósága érdekében eszközölt magasabb karbantartási ráfordításoknak. A növekmény mértéke egyébként a negyedik negyedévben már csökkent.


A feldolgozás-kereskedelem üzletág eredményességében meghatározó volt a Slovnaft hozzájárulása, a magasabb finomítói margin és az alacsonyabb céltartalék képzés.
A MOL hazai üzemanyag értékesítése 2%-kal csökkent 2003-ban a környező országokhoz képest magasabb jövedéki adóterhelés miatt. A MASZ adatai alapján a társaság megőrizte 41%-os piaci részesedést. A shop értékesítések árbevétele 22%-kal nőtt.

A MOL számára érvényes gázárrés a negatív tartományba billent a negyedik negyedévben (-70 fillér), mely elsősorban a lakossági fogyasztás arányának téli időszakban jellemző növekedésére vezethető vissza, s nem a beszerzési árak emelkedésére.
A szegmens a gázkiskereskedelmi érdekeltségek eladása nélkül 2003-ban 5.9 mrd Ft veszteséget termelt.
Az év során megtörtént a gázárszabályozás új alapokra helyezése, mely 2004 január 1-től piaci viszonyokhoz kötött árképzést tesz lehetővé a lakossági kompenzáció bevezetése mellett. A MOL vizsgálja a gázérdekeltségeinek értékesítési lehetőségét (részletek várhatóan később a mai nap során).

A vegyipari szegmens a harmadik negyedév 3.5 mrd Ft-os pozitív eredménye után a kedvezőtlen devizaárfolyam hatások és világpiaci árváltozások következtében 4.7 mrd Ft veszteséget realizált. Minden bizonnyal ez az az üzletág, ahol a befektetők szívesen látnák már az elmúlt időszakok intenzív beruházásai után az eredményt is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Örvendetes tény, hogy a központ költsége mind negyedév, mind egész év vonatkozásában csökkent.

A készpénzt királyi pozíciójától az újkori gazdaságtörténet kezdete óta nem sikerült megfosztani. Fókuszáljunk hát a trónra:

A cash flow termelés meghatározó eleme az EBITDA. Ezen a téren a MOL a negyedik negyedévben új rekordot állított fel. Az éves EBITDA 180 mrd Ft (kb 810 m USD) fölé emelkedett.
Az adatsor értékelésekor figyelembe kell venni, hogy 2000-ben és 2001-ben a gázüzletág tetemes vesztesége rontotta az eredményt.


A működési cash flow másik meghatározó eleme a működő tőke hatékonyság növelése, melyben szintén jelentős előrelépéseket tett a társaság.


A negyedik negyedév során került pénzügyi rendezésre az INA 25%+1 részvényének akvirálása, mely 505 m USD kifizetéssel járt. A MOL számára ezen szempontból kedvező volt a dollár gyengülése.
Az eladósodottság a rekord cash flow hatására, az INA részesedés ellenértékének kifizetése ellenére is csupán minimálisan emelkedett, s még mindig több mint 5%ponttal elmarad a kívánatos maximumként (de időlegesen átléphető) 40%-os értéktől.


A MOL finanszírozási képessége így jelenleg, csupán hitelállomány növelés révén +100 mrd Ft (480 m USD). Ezen szám meghatározásánál nem vettük figyelembe a 2004 első negyedévében kifizetésre kerülő 251 m USD-t (Slovnaft nyilvános ajánlat) és az üzemi cash flow termelő képességet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm