1 °C Budapest

MOL: érik a gyümölcs

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:59

Remek teljesítményt tartalmazó gyorsjelentést publikált a MOL. A számokból egyértelmű, hogy egy jó stratégiát jól kivitelező céggel állunk szemben. Az elemzői várakozásokat jelentősen, több mint 40%-kal felülteljesítette nettó eredmény szintjén a társaság. Ugyanakkor távolról sem ez a meghatározó, mivel a konszenzusból egyértelműen látszik, hogy egyes szakértők nem számoltak a gázeszközök felértékeléséhez kapcsolódó egyszeri eredménnyel. Lényegesen pontosabb képet kapunk, ha ezen egyszeri eredményt kiszűrve a teljesítményt a 2003 decemberi EPS konszenzushoz hasonlítjuk: a társaság az utolsó negyedévben így is 43%-kal a várakozások feletti eredményt termelt. A befektetői sztori egyértelműen körvonalazódik; a terjeszkedés eredményei láthatók, az eladósodottság bőven az elfogadható szinten marad a kedvező cash flow hatására, a gázüzletág stabilan nyereséges lesz, a profit növekedés forrásai adottak. Az EPS konszenzus emelkedhet. A befektetők megemésztették a rosszul strukturált és kommunikált decemberi tranzakció sikertelenségének keserű piruláját, a piac ismételten a belső teljesítményre koncentrál, s a külföldi vételek megkezdődtek. Pozitív árfolyamtrend folytatására számítunk. Az árfolyam emelkedés forrása a profit várakozások növekedése és a regionális szektortársakhoz mért prémium megjelenése lehet.

A stratégiában meghatározott célok megvalósítása egyértelműen körvonalazódik; a Slovnaft konszolidáció, a MOL többségi tulajdonának megjelenése tovább növelte a csoport számára a szinergia hatásokat, működési költségek terén a létszám optimalizáció révén relatív megtakarítás keletkezik, a ZMB projekt (MOL-Jukosz közös kitermelés) már pozitív cash flowt termel.
Minden szegmensben kimutatható a teljesítmény növekedése.

A tulajdonosi struktúrában a külföldi befektetők részaránya ennek ellenére egy év alatt - konstans csökkenés eredményeként - 6%ponttal mérséklődik egy év alatt, melynek okait a nyilvános tranzakció terve, majd sikertelensége adja.
(A tulajdonosi arányok változásának méregpirulája: Slovintegra részesedése 0.2%ponttal csökkent, ergo nincs értékesítési tilalma a szlovák menedzsment cégnek. Ezzel kapcsolatban Z.J. magánbefektetőtől minden bizonnyal további kérdések várhatók a menedzsmenthez.)

Az elmúlt másfél hónapban az árfolyam stabilizálódása, majd folyamatos emelkedése volt megfigyelhető, mely minden bizonnyal a saját benchmarkukhoz viszonyítva MOL-t alulsúlyozó külföldi befektetők pozíció korrekciójára vezethető vissza, s csupán marginálisan az eredmény várakozások javulására.
Ha a négy magyar blue chip helyzetét, árazását nézzük, akkor a stabil fundamentumok mellett a MOL egyértelműen a külföldi befektetők célkeresztjébe kerülhet. Kritikus fontossággal bír ugyanakkor, hogy a meglévő állami részvényértékesítési tervet megfelelően időzítsék(makrohelyzet), jól strukturálják (ne fenyegessük a befektetőket további eladásokkal), s jól kommunikálják, mivel ezek hiányában az eladási szándék egy permanens diszkont tényezővé válik.


MOL fundamentumok részéről a fő kérdés:
1., gázüzletág jövőjének rendezése (erről a mai napon egy minimális információkat tartalmazó közlemény megjelent, s reméljük, hogy a menedzsmenttől a nap során még további tájékoztatást is kapunk).
2., a PKN-nel kötendő stratégiai szövetség racionalitását, konkrét formáját és időzítését a befektetők számára láthatóvá kell tenni a tárgyalási folyamat lezárásával (jelenleg meglehetősen sok kétség kapcsolódik a PKN együttműködéshez a piaci szereplőknél).

A negyedik negyedév gazdálkodási környezete összességében kedvezően alakult a MOL számára. A finomítói marginok jelentősen meghaladták a bázis időszak értékét, az olajár kedvezően befolyásolta a kutatás-termelés eredményességét, a gázárrés negatívuma kezelhető szinten maradt, a dollár gyengülése kedvezően érintette a gázbeszerzéseket, míg negatív hatással bírt a feldolgozás-kereskedelem profitabilitására.


A kutatás-termelés üzletág profitabilitásának alakulásában a magasabb olajtermelés és az emelkedő gáztranszfer árak kedvező hatását teljes mértékben semlegesítette a gázár rendezéshez kapcsolódó többlet bányajáradék. A MOL a negyedik negyedévben 9.5 mrd Ft-ot fizetett ki ezen többlet járadékként.
A MOL átlagos kitermelési költsége 4.1 USD/hordóra emelkedett 3.9 USD-ről 2003-ban köszönhetően a hazai mezők nagyobb kiaknázhatósága érdekében eszközölt magasabb karbantartási ráfordításoknak. A növekmény mértéke egyébként a negyedik negyedévben már csökkent.


A feldolgozás-kereskedelem üzletág eredményességében meghatározó volt a Slovnaft hozzájárulása, a magasabb finomítói margin és az alacsonyabb céltartalék képzés.
A MOL hazai üzemanyag értékesítése 2%-kal csökkent 2003-ban a környező országokhoz képest magasabb jövedéki adóterhelés miatt. A MASZ adatai alapján a társaság megőrizte 41%-os piaci részesedést. A shop értékesítések árbevétele 22%-kal nőtt.

A MOL számára érvényes gázárrés a negatív tartományba billent a negyedik negyedévben (-70 fillér), mely elsősorban a lakossági fogyasztás arányának téli időszakban jellemző növekedésére vezethető vissza, s nem a beszerzési árak emelkedésére.
A szegmens a gázkiskereskedelmi érdekeltségek eladása nélkül 2003-ban 5.9 mrd Ft veszteséget termelt.
Az év során megtörtént a gázárszabályozás új alapokra helyezése, mely 2004 január 1-től piaci viszonyokhoz kötött árképzést tesz lehetővé a lakossági kompenzáció bevezetése mellett. A MOL vizsgálja a gázérdekeltségeinek értékesítési lehetőségét (részletek várhatóan később a mai nap során).

A vegyipari szegmens a harmadik negyedév 3.5 mrd Ft-os pozitív eredménye után a kedvezőtlen devizaárfolyam hatások és világpiaci árváltozások következtében 4.7 mrd Ft veszteséget realizált. Minden bizonnyal ez az az üzletág, ahol a befektetők szívesen látnák már az elmúlt időszakok intenzív beruházásai után az eredményt is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Örvendetes tény, hogy a központ költsége mind negyedév, mind egész év vonatkozásában csökkent.

A készpénzt királyi pozíciójától az újkori gazdaságtörténet kezdete óta nem sikerült megfosztani. Fókuszáljunk hát a trónra:

A cash flow termelés meghatározó eleme az EBITDA. Ezen a téren a MOL a negyedik negyedévben új rekordot állított fel. Az éves EBITDA 180 mrd Ft (kb 810 m USD) fölé emelkedett.
Az adatsor értékelésekor figyelembe kell venni, hogy 2000-ben és 2001-ben a gázüzletág tetemes vesztesége rontotta az eredményt.


A működési cash flow másik meghatározó eleme a működő tőke hatékonyság növelése, melyben szintén jelentős előrelépéseket tett a társaság.


A negyedik negyedév során került pénzügyi rendezésre az INA 25%+1 részvényének akvirálása, mely 505 m USD kifizetéssel járt. A MOL számára ezen szempontból kedvező volt a dollár gyengülése.
Az eladósodottság a rekord cash flow hatására, az INA részesedés ellenértékének kifizetése ellenére is csupán minimálisan emelkedett, s még mindig több mint 5%ponttal elmarad a kívánatos maximumként (de időlegesen átléphető) 40%-os értéktől.


A MOL finanszírozási képessége így jelenleg, csupán hitelállomány növelés révén +100 mrd Ft (480 m USD). Ezen szám meghatározásánál nem vettük figyelembe a 2004 első negyedévében kifizetésre kerülő 251 m USD-t (Slovnaft nyilvános ajánlat) és az üzemi cash flow termelő képességet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem