14 °C Budapest

Itt a bankok feketelistája: ha itt laksz vagy ez a munkád, bajosan vehetsz fel hitelt

2020. október 27. 05:48

A lakásvásárlás egy nagyon komoly elköteleződés, különösen akkor, ha lakáshitelt is igényelne a család. Éppen ezért érdemes előzetesen minél többet megtudni a lakáshitelekről és a saját hitelképességünkről is. Az egyik ilyen módszer az előzetes hitelminősítés, amikor is a bank még az igénylést megelőzően a benyújtott jövedelmi dokumentumok alapján megállapítja mekkora összegre lehet jogosult az adós. Ez azonban nem minősül hitelígérvények, amit a járványhelyzet alatt sajnos sok érdeklődő a saját bőrén tapasztalt meg.

A jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitelből tudják megfinanszírozni álmaik otthonát. Az adásvételi szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt azonban érdemes utánanéznie a vevőnek a különböző hitelajánlatoknak és saját hitelképességének is. (Vagyis annak, hogy mekkora hitelösszegre lehet jogosult.)

Érdemes az elérhető legolcsóbb lakáshitelt választani

Az egyes banki ajánlatok között jelentős lehet a különbség, a Pénzcentrum Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel törlesztőrészlete között akár 39 ezer forint is lehet a különbség. Egy jó választással akár 9,3 millió forintot is meg lehet spórolni. Érdemes tehát mindenkinek alaposan körülnézni a hitelpiacon és összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat.

Mekkora hitelösszegre lehet jogosult az igénylő?

Talán még a kölcsön áránál is fontosabb lehet az, hogy mekkora hitelösszeget kaphat az igénylő a banktól, ezen akár az is múlhat, hogy a kiválasztott lakást meg tudja-e venni egyáltalán. Erről azonban sokkal nehezebb információt szerezni, hiszen egy hitelhirdetmény a bank bírálati elveiről nem sokat árul el.

Létezik azonban megoldás, számos pénzintézetnél lehet kérni előzetes bírálatot, melynek keretében - ehhez sok esetben jövedelmet igazoló dokumentumot is bekérnek - a bank meghatározza mekkora hitelösszegre lehet jogosult az érdeklődő. Ha a kiszemelt lakás értéke, állapota is megfelelő a banknak, akkor az előzetes bírálat birtokában már érdemes belevágni a vásárlásba, vagy mégsem?

Milyen hatása van/volt a járványnak, gazdasági visszaesésének a jövedelmek elfogadására?

Az előzetes bírálat nem minősül banki hitelígérvénynek, azaz az a pénzintézet számára nem jelent kötelezettséget. Ennek a ténynek a jelentősége sajnos a járványhelyzet alatt eléggé felértékelődött, ugyanis számos bank szigorította hitelbírálati szabályain,

a szigorítások pedig sok esetben a korábbi előminősítések eredményére is kihatással vannak.

Az adósok jövedelmét, annak forrását szigorúbban megvizsgálják a pénzintézetek. A gazdasági visszaesésnek leginkább kitett - turizmus, vendéglátás, autóipar - ágazatokból származó jövedelmet nehezebben, vagy csak korlátozásokkal fogadják el a bankok. (Hosszabb munkaviszony elvárás, esetlegesen több dokumentum, igazolás szükséges a fizetésről.)

A vállalkozók és a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők jövedelme is szigorúbb elbírálás alá esik. Sőt több pénzintézet alapvetően egy adott összegű fizetésnek csak kisebb részét engedi a törlesztőrészlettel megterhelni. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora jövedelemmel nagyobb törlesztőrészletet vállalhatott be egy adós a válság előtt, mint jelenleg.

Az ingatlanok értékelése is megváltozott

A jövedelmek elfogadása mellett az ingatlanok értékelésén is változtattak a bankok. A jogszabályi előírások alapján egy lakás forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújthat lakáshitelt egy pénzintézet. Eddig a korlátig pedig a válság előtt több bank a nagyvárásokban el is ment a válság előtt. Jelenleg ezeken a településeken a finanszírozási arány inkább 65-70 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akik kisebb településen, elmaradottabb régióban szeretnének vásárolni még rosszabbul jártak, ott ugyanis a korábbi 65-70 százalékos finanszírozási arány akár 50 százalékra is visszaeshetett.

Ez azt jelenti, hogy egy elmaradottabb régióban fekvő kisebb településen egy 30 millió forintos lakásra a válság előtt akár 19,5-21 millió forint hitelt is lehetett igényelni. Jelenleg nagyságrendileg 15 millió forint hitelösszeg kapható ugyanerre a lakásra, ha egyáltalán a bank meghitelezi a vásárlást.

Földrajzi megkülönböztetést nem alkalmaznak a bankok, azonban az egyes régiók fejlettségét - munkalehetőség, infrastruktúra, nagyvárosok a közelben... - mindenképpen nézik, amikor egy lakás értékét és az arra adható hitelösszeget megállapítják.

Hogyan érdemes előzetesen tájékozódni a jelenlegi gazdasági helyzetben?

Ugyanazok a lehetőségek rendelkezésre állnak mindenkinek, mint korábban: egy összehasonlító kalkulátorral meg lehet keresni a legkedvezőbb banki ajánlatot, míg egy előzetes bírálattal megtudható, hogy mekkora összegre lehet jogosult az igénylő. Hiszen ezt a vizsgálatot a bankok a jelenlegi szigorúbb elvárásaiknak megfelelően fogják elvégezni.

Azonban senki ne vegye készpénznek a kapott eredményt, a gazdasági helyzet még mindig nagyon gyorsan változik, emiatt a bankok akár további szigorításokat is bevezethetnek, ami kihatással lehet az eredményre.

Akik pedig még a válság előtt kértek előminősítést - de a járvány miatt eddig nem szerettek volna lépni, vagy egyszerűen csak kivártak - mindenképpen készítsenek újabb előminősítést az adásvételi szerződés megkötése előtt. Az új helyzetben ugyanis a korábban kapott összegnél jóval kevesebbre lehetnek jogosultak.

Ha ezt nem teszik meg, akkor az adásvételi szerződés megkötését követően számos vevő kényszerpályára kerülhet. A kifizetett foglaló ugyanis a legtöbb esetben - kivéve, ha az adásvételi szerződés másképp nem rendelkezik - nem jár vissza azért, mert a vevőnek a bank nem adna elegendő lakáshitelt. Ebben a helyzetben pedig mindenki megpróbálja előteremteni - akár túlzott erőfeszítések árán is - a vásárláshoz hiányzó összeget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm