2020. május 31. vasárnap Angéla, Petronella

Ezeknél az állami cégeknél lenne hely a munkanélkülieknek: megoldás, de mire


A járványhelyzettől függetlenül is megmaradt a munkaerőhiány az állami vállalatoknál. Ennek ellenére a vasútnál, a postánál, a Volánnál, az állami fenntartású víziközmű szektorban és más állami cégeknél sem tapasztalható egyelőre, hogy nagyobb toborzási kampányokkal hívnák az állásukat elvesztőket.

Folyamatosan frissülő adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál - értesült a Magyar Nemzet. Az érdekképviseletek szerint az állásukat elvesztők közül kevesen jelentkeztek eddig a vasúthoz, a Volánhoz, a postához vagy a vízközművekhez. Ugyanakkor a járványhelyzet a képzéseket is megnehezítette, így egyelőre nagyobb népszerűsítő kampány sem indult.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke ugyanakkor arról tájékoztatott, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán már jelezték a kormány képviselőinek, hogy szükség lenne egy, az állami vállalatok pontos, naprakész munkaerőigényét mutató adatbázisra. A kabinet és a szociális partnerek nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ennek köszönhetően a vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre. Az elnök kiemelte: a felmérés lezárását követően részletes, folyamatosan frissülő adatbázis jöhet létre, amely segít az álláskeresőknek és az állami vállalatoknak is.

Érdekképviseleti beszámolók szerint az állami cégek a járványhelyzet miatt óvatosabbak. Egyfelől azért, mert a szigorú korlátozások miatt a jelenlegi létszám több területen is elegendőnek bizonyult, másfelől pedig azért, mert például a vasútnál vagy a Volánnál a képzést is befolyásolják a járványhoz köthető intézkedések.

Abban ugyanakkor mindenki egyetért, a növekvő munkaerőigény tartósan megmarad a közszolgáltató cégeknél, mivel az egyébként is alacsony létszám mellett a munkavállalók korfája elöregedő, tehát az állomány jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz. Az érintett cégeknél az idei, csaknem tízszázalékos béremelést és a juttatásokat is figyelembe véve piacképes jövedelem érhető el a legtöbb területen, ráadásul a képzések nagy része ingyenes, sok pozíció oktatása már munkaviszonyban, fizetés mellett zajlik.

Az állam több területen toboroz jelenleg.

A rendőrség az ország több pontján hirdette meg új, tíz hónapos, szakképesítést nyújtó képzését. Ezalatt ingyen juthatnak hozzá a jelentkezők a B kategóriás vezetői engedélyhez, táblagépet vagy laptopot kapnak, emellett kollégiumi elhelyezést, az útiköltség megtérítését és napi háromszori étkezést is kínálnak. Már a képzés alatt garantáltan jár bruttó 210 ezer forint, amely a harmadik hónaptól emelkedik, emellett béren kívüli juttatást is kínálnak a leendő egyenruhásoknak.

A honvédség már korábban, a büntetés-végrehajtás pedig a napokban indított toborzókampányt. Utóbbi szervnél a képzés hat hónapos. Kezdő fizetésként havi legalább 253 ezer forintot kínálnak, béren kívüli juttatásokkal és egyéb támogatásokkal, beleértve adott esetben a szociális támogatásokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk