3 hónappal a babaváró után: ezek a leggyakoribb kérdések (x)

Pénzcentrum
2019. október 22. 10:30

Már negyedik hónapja érhető el a fiatal házasok sztárkölcsöne, a babaváró hitel. A kedvező konstrukció igénylése körüli nehézségek és gyermekbetegségek eltűnni látszanak, de még mindig van néhány kérdés és félreértés, ami gyakran felmerül az igénylőkben. Ezekre ad most választ a Bank360.

A júliusi indulás óta nagyjából 30 000 babaváróhitel-szerződést kötöttek a bankokkal a fiatal házasok körülbelül 300 milliárd forint értékben. A babaváró hitelből a jegybank adatai szerint közel annyit folyósítottak, mint a két slágertermékből, személyi kölcsönből és lakáshitelből összesen. Ezek is jól jelzik, hogy bombasiker a családalapítást támogató, akár 10 millió forintos és már egy gyermek születése esetén kamatmentessé váló kölcsön.

Bár az induláskor voltak jogszabályi nehézségek - mint például a nem egységes TB-igazolás - és a bankok sem készültek fel a nagyfokú érdeklődésre, mára a kihívások nagy része rendeződött és zökkenőmentesen zajlik az igénylés. Az érdeklődés nem apadt, ez abból is látszik, hogy a Bank360-hoz záporoznak a konstrukcióval kapcsolatos kérdések, Magyarország egyetlen részletes Babaváró Hitelkalkulátorával pedig naponta több száz összehasonlítást végeznek el azok, akik tudatosan terveznek a hitellel.

A kérdésekre adott válaszok viszont sok időt és energiát spórolhatnak meg, ezért a Bank360 most összegyűjtötte a leggyakrabban visszatérő témákat.

1. TB: munkanélküli vagyok, de fizetem. Felvehetem én is a babavárót?

A társadalombiztosítási jogviszony nem összekeverendő az egészségbiztosítási jogviszonnyal. Ahhoz, hogy a babaváró hitelt felvehessük, az egyik félnek legalább 3 éves folyamatos biztosított jogviszony szükséges, amely munkaviszonyból vagy nappali tagozatos felsőoktatási jogviszonyból eredhet, legfeljebb 30 napos megszakítással, hallgatói jogviszony esetén pedig 6 hónapos szünet lehet maximum a tanulmányok befejezése után.

2. Külföldön dolgozott a párom, de felvennénk a babavárót. Lehetséges?

A külföldi munkaviszony nem kizáró ok, ha magyar állampolgár az illető, viszont itt is a társadalombiztosítási jogviszony megléte a legfontosabb kérdés. A külföldi TB-jogviszony is elfogadható, ám kizárólag abban az esetben, ha legalább a pár egyik tagjának az igénylés előtti 180 napos időszakban hazai TB-jogviszonya volt.

3. Régi lakáshitelt szeretnénk kiváltani a babaváróval. Szabad felhasználású, úgyhogy gondolom, ez nem akadály, igaz?

Sajnos ez nem teljesen pontos, a bankok ugyanis meghatározhatják, hogy milyen hitel kiváltását engedélyezik a kölcsönből. Több banknál is csak részben szabad felhasználású a hitel és például az alábbi módon korlátozzák a hitelkiváltást: csak személyi kölcsön, lakáhitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel váltható ki, de például áruhitel vagy lízing nem.

4. Lakást szeretnénk venni a párommal, de a babaváró hitel 10 milliója nem elég. CSOK, falusi CSOK felvehető a babaváró hitel mellé?

Igen, a többi állami támogatással is érdemes kombinálni, ha tervezünk további gyerekeket. Természetesen nem csak a babaváró hitel feltételeinek, hanem a CSOK vagy falusi CSOK feltételeinek is meg kell felelnünk ebben az esetben. Amennyiben igényeljük az akár 15 millió forintos állami kamattámogatásos CSOK-hitelt is, úgy figyeljünk oda, hogy a háztartás jövedelmének meg kell felelnie a babavárónál és a CSOK-nál is alkalmazandó JTM-korlátnak.

5. KATA-s vállalkozó / közmunkás / GYES-en / GYED-en vagyok. Felvehetjük a babaváró hitelt?

Igen, ha a háztartás összességében megfelel a jogszabályi és hitelbírálati feltételeknek és megvan a 3 év folyamatos TB-jogviszony. A közfoglalkoztatási jogviszony - tehát a közmunka - legfeljebb 1 évet számíthat.

6. 10 millió forintot szerettünk volna felvenni, de a bank kevesebbet adna. Mit lehet tenni?

Minden bank a saját szabályzata alapján bírálja el az ügyfelek hitelkérelmét. Van, ahol a bírálat szigorúbb, és van, ahol megengedőbb a pénzintézet a legfontosabb szempont, a jövedelem kapcsán. Ha az egyik bank úgy határozott, hogy az igazolt jövedelmünk nem elég a felvenni kívánt hitelösszeg biztonságos törlesztéséhez, érdemes egy másik pénzintézetnél leadni az igénylésünket. A Bank360 babaváró kalkulátora például segít az első lépésben, hiszen használatával megtudhatjuk, hogy mi az a minimális jövedelmi szint, amelytől a bank befogadja az igénylésünket.

Érdemes kihasználni az egyszeri lehetőséget

A Bank360 szerint mindenképpen érdemes lecsapni az akár kamatmentes lehetőségre, ha tervezünk a következő 5 évben gyermeket. A Bank360 Személyi Kölcsön Kalkulátor számításai alapján jelenleg is ez a legkedvezőbb kölcsön, amelyet még abban az esetben is megérheti felvenni, ha nem sikerül a gyermekvállalás és piaci kamatozású hitelként kell visszafizetnünk. Mindenképpen érdemes természetesen alaposan megfontolni a döntést, és ha további kérdés merül fel, keressük a szakértőt!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm