21 °C Budapest
Budapest, Hungary - August 13, 2011: 0-24 sign of the OTP bank. OTP Bank is the biggest commercial bank in Hungary, operating in Central and Eastern Europe. The bank provides universal financial services for more than 13 million costumers, through nearly 1500 branches in 9 countries.

Sokezernyi magyar már csak így hajlandó személyikölcsönhöz nyúlni: ők így védik be magukat

2023. szeptember 20. 12:03

A koronavírus járvány idején, 2020-ban érezhetően visszaesett, azt követően azonban dinamikusan emelkedett a személyi kölcsönt igénylők száma és a folyósított hitel összege az OTP Banknál. A 2020-as megtorpanáshoz viszonyítva 2021-ben kiugróan, éves összevetésben csaknem 18 százalékkal, 2022-ben pedig további 3 százalékkal több ilyen típusú hitelszerződést kötöttek a bank ügyfelei. A digitalizáció térnyerését jól mutatja, hogy a szabad felhasználású hitelek iránti igénylések egyre növekvő részét bonyolítják le a rendelkezésre álló online csatornákon, ami a bank megrendelésére tavaly készített országos reprezentatív kutatás eredménye alapján három fő okra vezethető vissza: egyszerű, gyors és biztonságos.  

A személyi kölcsönök iránti igény folyamatosan erősödik. 2020-ban, a koronavírus járvány idején nagyjából 72 ezer szerződésre összesen mintegy 117 millió forintot folyósított ügyfeleinek az OTP Bank. Egy évvel később ezek a számok 85 ezerre, illetve 179 millióra növekedtek, 2022-ben pedig megközelítették a 88 ezret, valamint a 186 millió forintot. A vizsgált időszakban az átlagos folyósított hitelösszeg is emelkedett, 1,6-ról 2,1 millió forintra. 2023 első félévében jelentősen megnőtt a személyi kölcsön iránti kereslet, így az online igénylő ügyfelek száma is. A 2022 év végi várakozásokhoz képest 20 százalékkal magasabb folyósítási volument vár a bank a piacon, amely meg fogja haladni a 2022-es folyósítási volument.

Az igénylések egyre nagyobb része online csatornákon fut be a pénzintézethez. 2022-ben már a személyi kölcsönök csaknem egyharmadát – ami éves szinten szám szerint több mint 28 ezer szerződést jelent – értékesítette így a hitelintézet, úgy, hogy az online igénylések aránya az utolsó három hónapban megközelítette a 40 százalékot.

Az online hitelfelvétel dinamikusan növekvő népszerűsége nem meglepő. Az OTP Bank által korábban megrendelt országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a bankszámlával rendelkező válaszadók elsöprő többségének egy 5-ös skálán mérve nagyon (45 százalék) vagy ennél kisebb mértékben, de megkönnyíti a hétköznapjait a digitális pénzügyi ügyintézés.

A kutatásból az is kiderült, hogy mi az a három tényező, ami miatt az ügyfelek az online megoldásokat választják hitelfelvételkor. Az első helyen az szerepel, hogy ez a megoldás egyszerű (69 százalék), a másodikon az, hogy gyors (52 százalék), a harmadikon pedig az, hogy biztonságos (33 százalék).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm