33 °C Budapest
Abandoned worn house in a village. country hungary town ruined

Itt áll feketén-fehéren: ennyivel kevesebbet ér a babaváró és a CSOK ma, mint amikor bevezették

2023. március 4. 13:26

A tavalyi év vége sok család számára hozott izgalmakat, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy kivezetik-e az olyan népszerű családtámogatásokat, mint a falusi csok, a babaváró vagy az otthonfelújítási támogatás. Így nem csoda, hogy novemberben és decemberben valóságos roham indult a babaváró kölcsönökért, azonban a kormány meghosszabbította a konstrukció határidejét a csokkal egyetemben. Ez már nem az első hosszabbítás. Csakhogy az évek során mindössze a határidőt módosították, a felvehető összeghatárokat nem, így viszont fokozatosan elinflálódnak a népszerű családtámogatások. A Portfolio kiszámolta, hogy mennyit ért a csok és a babaváró a bevezetéssükkor és mennyit is érnek most. Az eredmények még rosszabbak, mint amire számítana az ember.

A családtámogatások korábban meghatározott támogatási összegei máig nem változtak, így ezek a lakásárakhoz képest egyre jobban leértékelődtek. A 10 milliós CSOK például ma annyit ér, mint ha anno csak 4 milliós támogatást vezettek volna be. A jelenlegi formájában 2016-ban elindított családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), vagy a 2019 elején bevezetett - és tavaly év végén 2024 végéig meghosszabbított - falusi CSOK. Ezek mellett a 2019 júliusa óta elérhető babaváró hitelt is ki kell még emelni, melyet sokan szintén ingatlanvásárlásra fordítanak.

A lakásárak nagyon jelentősen emelkedtek a családtámogatások bevezetése óta eltelt időszakban, így ma sokkal kevesebbet tesz hozzá a CSOK, a falusi CSOK vagy a babaváró hitel a lakások megvásárlásához, mint a korábbi években - írja a lap. A legnagyobb változás kétségtelenül a legkorábban megjelent CSOK esetében történt: bevezetésekor kevesebb mint feleannyiba kerültek a lakások, mint az utolsó hivatalos adatok szerin, a tavalyi év első felében. A CSOK igazi előnye az új lakásoknál jelent meg, ott ugyanis három gyermek esetén már 10 millió forintnyi támogatás vehető igénybe. Ennek összege Budapesten 2016-ban még elég volt közel 18 négyzetméternyi új lakásra, azonban az évek folyamán itt is csökkent a támogatás reálértéke. 2022-ben például ugyanez az összeg már 8 négyzetméternyi új lakásra sem volt elegendő a fővárosban, vagyis mintegy

60 százalékos volt a leértékelődés.

Az országos és a budapesti lakásárindexhez, valamint az új lakások árához képest is hasonló ütemű volt a CSOK elértéktelenedése, ami 2019-2021 között lelassult ugyan, de 2021 óta tovább veszít értékéből. A CSOK mostanra az eredeti összegének mindössze 40 százalékát éri, ha a teljes ország lakáspiacát nézzük. A legfeljebb 10 milliós babaváró támogatás esetén is hasonló a helyzet, bár ez a támogatás részben önerőként is szolgálhat egy lakás megvásárlásához. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt persze nem lehet figyelmenkívül hagyni, hogy éppen a családtámogatások bevezetése okozhatott nagy növekedést az ország bizonyos részein a lakásárakban. Tehát a támogatások keresletélénkítő hatása egyben az inflálódásukat is generálja.

A teljes elemzés a Portfolio oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 15. 20:27
Eladtam ma mindet 24 dolláron. 06.11-én vettem, 23-dollár volt az eredetileg tervezett kiszállóm, de...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem