17 °C Budapest
Fejvesztve menekülnek a magyarok a bankokból: itt a válság órája, mi lesz ebből?

Fejvesztve menekülnek a magyarok a bankokból: itt a válság órája, mi lesz ebből?

2023. március 3. 16:01

Még mindig esnek a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege, az MNB friss, januárra vonatkozó adataiban pedig egészen gyomorba vágó számokat látni. Vajon még mindig a magas kamatok állnak a folyamatok hátterében? Megnéztük a legfrissebb adatokat.

Nagyon nem néz ki úgy, hogy a lakáshitelezés kikerül a közeljövőben abból a negatív spirálból, amiben már hónapok óta jár a durván megemelkedett kamatok miatt. Kijöttek az MNB adatai a januári hitelezési számokról, és ebből kiderült, hogy nem csak a lakáshitelezés, de a babaváró hitel is nagyon súlyos válságban van. Újra benéztünk a számok mögé, és igyekszünk választ adni arra, mikor javulhat a helyzet.

Folytatódik a zuhanás

40,76 milliárd volt a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege 2023 januárjában, ez derült ki a jegybank ma közzétett összesítéséből. Ez csak kevéssel marad el a múlt decemberitől, akkor 41,1 milliárd volt az összeg, viszont azt is jelenti, hogy tovább csökken a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege - vagyis továbbra sincs remény arra, hogy a tendencia megforduljon.

Ennek okát minden szakértő a kamatokban látja, amelyek, mint később kitérünk rá, ismét növekedésnek indultak, de lehetséges, hogy akkor se nőtt volna számottevően a hitelezés ebben a szegmensben, ha már két vagy három hónapja csökkennének. A magyarok nagyon óvatosak lettek a lakáshitel felvételénél, annak ellenére, hogy az ingatlanszakértők szerint ha találunk egy jó ingatlanajánlatot, arra most kell lecsapni, és semmi értelme nincs a várakozásnak.

Pusztító lemaradás, negatív rekord

Mint említettük, nem csak a lakáshitelek új szerződéseinek összege esett vissza, hanem a babaváróé is. Ez azonban brutálisan: a decemberi, kimondottan jónak számító 70 milliárdról a tizedére, 7 milliárdra, ami természetesen negatív rekord a hiteltípus történetében. Nemsokára ezzel is behatóan foglalkozunk.

A személyi kölcsön azonban egy picit javított a decemberi teljesítményén, ami már az előjele lehet annak, hogy a gazdasági elemzők a fogyasztás újbóli megerősödését várják. Ez jelentősen visszaesett a harmadik és a negyedik negyedévben 2022-ben, de persze az is igaz, hogy a hárommilliárdnyival megnőtt összesített szerződésérték még nem olyasmi, amitől el kellene ájulni.

Elszálltak a kamatok

Lássuk azt az okot, ami valójában visszatartja a magyarokat a hitelfelvételtől! Mint az alábbi grafikonon is ábrázoltuk, a lakásfelújításra és korszerűsítésre felvehető hitel kivételével mindegyiknek jelentősen megemelkedett a kamata, vagyis a múlt hónapban még optimistán várt kamatcsökkenési tendencia nemhogy nem folytatódott, el sem indult. Az egy éven túli kamatfixálásnál már 11 százalék fölött jár a lakáscélú hitel, és csaknem húsznál a személyi kölcsön - ennek tükrében meglehetősen érdekes, hogy a forint alapú személyi hitelek állománya növekedést produkált januárban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes még kitérni arra, hogy a felújításra, korszerűsítésre felvehető hitelnél erősen szembe megy a trenddel az, amit látunk: erőteljes, több mint két százalékos csökkenést látunk itt. Itt persze fontos kiemelni, hogy a statisztika a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönök esetében a kamattámogatással együtt mutatta a kamatot (ügyleti kamat és nem ügyfélkamat), ilyet viszont januárban már nem lehetett felvenni, így csak a piaciak maradtak. Az otthonfelújítási kölcsönt ugyanis „5 éves ÁKK-hozam x 1,3 + 3” százalékponttal tartalmazhatja a statisztika, ami most minimum 14%. Persze a hitelfelvevő ebből csak 3%-ot fizetett meg állami részvétel esetén. Ez viszont a kamattámogatott kölcsönök kivezetésével, és így a piaci konstrukciók térnyerésével módosította a statisztikákban az átlagos kamatlábat.

A bajokat ráadásul tetézi, hogy mint az MNB a héten sokadszor is megerősítette: egyelőre a közelben sem látszik a kamatcsökkentési szándék, mindenek előtt ugyanis az infláció tartós csökkenését szeretné látni a monetáris tanács. Vagyis a következő hónapokban még jó eséllyel nem tudunk arról beszámolni, hogy a magyarok megrohamozták volna a bankokat - a kamatcsökkentésig ilyen várhatóan nem is lesz.

85 ezer alatt semmi?

Végezetül pedig, ahogy minden hónapban, lássuk a legjobb lakáshitel-ajánlatokat, melyek összegyűjtéséhez ismét a Pénzcentrum kalkulátorát hívtuk segítségül. A példánkban továbbra is 10 millió forint szerepel 20 év futamidőre, és feltételezve, hogy 400 ezer jövedelmünk van.

Mint látható, a piacon már nem találunk olyan ajánlatot, amelynél ne kellene legalább a felvett összeg dupláját visszafizetni a futamidő végére. Ennél is súlyosabb bajnak tűnik azonban, hogy a legolcsóbb ajánlat havi törlesztője is átlépte a 86 ezer forintot - vagyis ha 400 ezres jövedelemmel számolunk, akkor egyetlen havi törlesztő máris elvitte a jövedelmünk több, mint ötödét havi szinten. Így valamennyire azért érthető, miért nem tolonganak jelenleg a magyarok a lakáshitelekért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm