21 °C Budapest
woman with baby, baby, toddler, mother

Újra sok magyar veszi fel ezt a hitelt: már nem ér annyit, mint régen, de mégis imádjuk

2022. október 7. 13:04

Minimálisan emelkedett a babaváró kölcsönök jegyzése augusztusban, de a számokból jól látszik, hogy enyhül a roham ezért a kedvezményes hitelért. A legnagyobb baj, hogy a maximálisan megkapható tízmillió forint már bőven nem ér ugyanannyit, mint három évvel ezelőtt, mert az infláció sajnos ebbe is keményen beleszólt - benéztünk a számok mögé, és megnézzük, mennyi kraft lehet még a babaváró hitelben.

Ha lassú tempóban is, de ismét növekszik a babaváró kölcsön jegyzése, augusztusban újra magasabb volt az új jegyzések összege, mint egy hónappal korábban - ez derült ki a jegybank friss statisztikáiból, amit a héten tettek közzé. A babaváróról most már tudjuk, hogy jövőre is biztosan velünk marad, de a maximális összeg nem követte az inflációt, aminek kumulatív értéke a három évvel ezelőtti bevezetés óta már 24 százalékos - vagyis ha maximális összeget kapunk, és lakáscélra is szeretnénk költeni, nem kapunk már ugyanannyit, mint amennyit három éve ért. Benéztünk a számok mögé, és megpróbáljuk kitalálni, hogy mi lehet még a babaváróval.

Enyhült a roham

Miután július végén végre kiderült, hogy a 2019 júliusa óta velünk lévő babaváró kölcsön a következő évben is marad, egy kicsit lelassult az új jegyzések összege: augusztusban 36,11 milliárd forintnyi ilyen típusú kölcsönt vettek fel a magyarok. Az alábbi infografikán megnézhetjük a 2019 óta havonta történt jegyzéseket: ha az augusztusi hónapokat figyeljük, akkor kiderül, hogy ez eddig a leggyengébb eredmény 2019 óta az év nyolcadik hónapjában.

Persze azt nem is lehet várni, hogy a 2019 augusztusi eredményt újra megközelítse a babaváró jegyzése - akkor még csak egy hónapja volt velünk ez a típusú hitel, és a magyarok azóta is rekordnak számító 114 milliárdot jegyeztek belőle egyetlen hónapban. A most augusztusi 36 milliárd tehát már annak lehet az előszele, hogy valóban kezd kifutni ez a fajta kölcsön, vagyis aki szerette volna, az már régen felvette - és nem is várható komoly ugrás a jegyzések mennyiségét illetően.

Nagyon sokat veszített az értékéből

A babaváró kölcsönnek az egyik feltétele, hogy az igénylők házasok legyenek, illetve kikötik azt is, hogy a hitel felvétele után mikor kell megszületnie az első gyermeknek - eleve csak az igényelheti, akinek magzata már "betöltötte" a 12. hetet.  A gyermekszületési ráta azonban még mindig elmarad attól, amit a kormány remélt a kedvezményes kölcsön bevezetésétől.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha tízmillió forinttal is számolunk, akkor már ez az összeg sem ér annyit, mint mondjuk három évvel ezelőtt, a babaváró bevezetésekor - a kumulatív infláció azóta 24 százalékos értéket ért el, tehát az akkor felvett tízmillió ma már csak 7,6-ot "ér".  Megvizsgáltuk, hogy 2019 és 2022 között mekkora volt a teljes, azaz kumulatív infláció. A számokból tudjuk, hogy 2019-ben 3,4, 2020-ban pedig 3,3 százalékos volt az éves átlagos infláció, ezek egyike sem mondható kiugrónak nagynak, viszont 2021-ben az éves infláció Magyarországon már 5,1 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy 2021-re a teljes infláció 12,26 százalékos volt, azaz 2019-ről 2021-re a 10 millió forintos összegünk máris 1,2 millió forintot veszített az értékéből.

Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy aki 2022-ben igényel 10 millió forint babavárót, az reál értékben 2,5 millióval kevesebbet költhet annál, mint például aki az induláskor, 2019-ben igényelte és költötte el. A babavárót pedig a legtöbben lakáscélra vették fel, és akik az önerőbe tennék, rendkívül rosszul jártak - erről itt írtunk részletesen a héten:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így teljesítettek a hitelek

Végezetül pedig nézzük meg, hogy teljesített a másik két hiteltípus, a személyi kölcsön, valamint a lakáshitel augusztusban! A személyi hitelek esetén minimális visszaesést tapasztalhatunk: a júliusi 46,7 milliárdról augusztusra 44,95 milliárdra esett vissza - ennek az lehet a magyarázata, hogy a folyamatosan emelkedő kamatok miatt és a rezsiválság okán is a magyarok már sokkal óvatosabban kérnek banki segítséget a mindennapos pénzügyek kezeléséhez, vagy akkor, ha plusz pénzre van szükségük.

Ez az óvatosság azonban már eltűnik, ha a lakáshiteleket nézzük: igaz, itt egy brutális zuhanást igyekszik nagyjából egyenesbe hozni a piac, most 96 milliárdot vettünk fel lakáscélokra augusztusban, vagyis itt talán elindult újra a piac felfelé, amire komoly szükség is lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem