17 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Itt vannak az új szabályok: ezt minden hitelmoratóriumban lévő magyarnak tudnia kell

2022. szeptember 5. 18:01

Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek a moratórium alatt lévő lakossági és vállalati ügyfelek nemteljesítése, az átstrukturálás megállapítása, a várható veszteségek becslésén alapuló besorolása, s a banki értékvesztés elszámolása kapcsán követendő eljárásokról. Az MNB a moratóriumos ügyletek kapcsán konzervatív megközelítést kezdeményez, míg a fizetési stop-rendszerébe újonnan belépő agrármoratóriumos ügyfeleknél a hosszabb ideje moratóriumban lévő ügyletekhez képest enyhébb előírások betartását várja el. Ez segítheti az agrárvállalkozások hitelfelvételi képességének fenntartását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az egyes kiemelt társadalmi csoportok és pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások fizetési stopjának 2022 júniusi meghosszabbítása, valamint az idén augusztusi agrár törlesztési moratórium életbe lépte nyomán – megújította a hitelintézeteknek szóló, a fizetési moratóriumban lévő ügyfelek kitettségeinek kezeléséről szóló vezetői körlevelét (az előző körlevél visszavonásával). A körlevél a nemteljesítés, átstrukturálás megállapítása, a várható veszteségek becslésén alapuló (ún. stage) számviteli besorolás, illetve az ehhez kötődő banki értékvesztés elszámolása kapcsán fogalmaz meg követendő eljárásokat.

Nem kötelező a szigorúbb előírás betartatása

A jegybank a Moratórium 4. vonatkozásában érintett hiteleknél – a pénzügyi rendszer stabilitása, biztonsága érdekében – következetes, az eddiginél szigorúbb megközelítést vár el a piaci szereplőktől. Az Agrár moratóriumba újonnan belépők (azaz a fizetés felfüggesztését tekintve nem jelentős időszakkal rendelkezők) esetében ugyanakkor nem teszi kötelezővé az egyéb moratóriumos ügyleteknél elvárt szigorúbb előírások alkalmazását, ami egyúttal kedvező hatással lehet az érintett agrárvállalkozások hosszútávú hitelképességének megőrzésére is.

A körlevél nem módosítja a nemteljesítésre vonatkozó eddigi elvárásokat, az átstrukturálás kapcsán viszont megszüntet egyes, a Moratórium 4-ben lévő hitelügyletekre vonatkozó kivételszabályokat. Az Agrár moratóriumhoz kötődő hiteleket (ha az adott ügyfelek nem vettek részt a Moratórium 3-ban és/vagy 4-ben) nem kell automatikusan átstrukturáltnak tekinteni, az átsorolás szükségességéről a hitelintézeteknek lehetőségük van egyedileg, az ügylet és az ügyfél minősítése alapján dönteni.

Egyedileg is vizsgálhatják a bankok

Az agrármoratóriumban való részvétel miatti kényszerű átstrukturálást nem szükséges nemteljesítési esemény bekövetkezéseként értékelni akkor sem, ha az uniós banki tőkekövetelmény-rendelet, illetve egy MNB-ajánlás szerint egyéb hasonló esetben legalább 1 százaléknyi pénzügyi kötelezettség-csökkenés átstrukturálással járna, amennyiben az átstrukturált kategóriába sorolásra kizárólag csak a moratórium ténye miatt kerül sor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg a Moratórium 4-el érintett egyéb ügyletek legalább stage 2-be, vállalati kitettségek esetén jó gyakorlatként pedig stage 3 kategóriába sorolandók a továbbiakban, az Agrár moratóriumban lévő (korábbi fizetési stop-ok kapcsán nem érintett) hitelügyletek esetében a hitelintézeteknek lehetőségük lesz az ügyleteket egyedileg megvizsgálni és a nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek (IFRS) szerint általuk indokolnak tartott stage fokozatba besorolni.

Az értékvesztési szintek meghatározásánál a Moratórium 4-ben érintett hitelügyleteknél a pénzügyi intézményeknek a továbbiakban – az eddigi, a bázisidőszakhoz viszonyított, egységes értékvesztés-fedezettségi elvárás helyett – saját értékvesztés-képzési gyakorlatuknak megfelelően kell eljárniuk. Kerülni kell a technikai jellegű, értékvesztési szint emeléssel nem járó stage átsorolásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 12:22
Barakonyi Szabolcs, aki a Telex indulásától volt a csapat tagja, eltte pedig szinte az sidktl az Ind...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?