0 °C Budapest
Stressed and Worried Senior Woman Calculating Domestic Expenses, Sitting at Dining Table in Front of Open Laptop Computer. People, Accounting, Finances, Family Budget and Financial Issues Concept.

Beindult a kamatemelés a hazai bankokban: ők az első fecskék

2021. december 1. 11:26

Az MNB novemberben ismét, immáron hatodik alkalommal emelte a jegybanki alapkamatot, amely jelenleg 2,9%-on áll. A Jegybank közlése szerint az alapkamatemelési ciklus, ami addig tart, amíg az infláció fenntartható sávba ereszkedik vissza. Egyelőre viszont tartósnak tűnik az új monetáris politika, amelynek hatásaival a lakosság is lassan farkasszemet nézhet. A Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis beindult a kamatemelés a magyar bankokban. Két hitelintézet - a Gránit Bank és az UniCredit Bank - épp most tette közzé a jövőben hatályos kondíciós listáját, de az "első fecskéket" hamarosan a többi bank is követheti.

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, a Magyar Namzeti Bank (MNB) novemberben ismét, immáron hatodik alkalommal emelte a jegybanki alapkamatot, amely jelenleg 2,9%-on áll. A Monetáris Tanács döntése szerint ráadásul már nem havonta egy alkalommal módosítják az irányadó rátát, így az összesen 110 bázisponttal áll magasabb szinten, mint egy hónappal korábban.

Az MNB nemrég gondoskodott arról is, hogya moinetáris szigorítás zökkenőmentesen folytatódhasson: épp a minap számoltunk be róla, hogy a Jegybank döntött a kamatfolyosó kiszélesítéséről. A döntés értelmében a Monetáris Tanács december 1-i hatállyal az O/N jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte.

Elindult az alapkamatemelési ciklus, ami addig tart, amíg az infláció fenntartható sávba ereszkedik vissza

- jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank stratégiájával kapcsolatban Matolcsy György jegybank elnök még júniusban, az első kamatemelés utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: mielőtt hosszan tartó, magas infláció lenne, meghozták azt a döntést, amivel elérik, hogy jövő év elejére az infláció visszakanyarodjon a fenntartható pályára, a 3 plusz-mínusz egy százalékos sávba.

A folyamat tehát hosszú lesz és úgy tűnik a kamatok berobbanása sem várat tovább magára

Az alapkamat ugyanis az a ráta, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a Jegybanktól. Ha ez nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban hitelezik tovább az ügyfeleiknek, valamint a hazai betétek kamatai is várhatóan magasabbak lesznek emiatt.

Ha alacsony az alapkamat, olcsóbbak a hitelek, tehát a lakosság is bátrabban vesz fel kölcsönöket, ezért pedig több pénz cirkulál a magyar gazdaságban - az árak pedig elkerülhetetlenül nőnek. Most hosszú évek után ennek a fordítottja indult el. Az irányadó kamat az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a jegybanki hozamok, mint a BUBOR. Ennek értéke alapján módosul ugyanis a kölcsönök kamata. 

A szakértők a kamatemelési ciklus elején nem vártak jelentős emelkedést a lakossági hitelek kamataiban, azonban mostanra, a hatodik alapkamat emelés után, azok is elkerülhetetlenül berobbantak. A  folyamatos drágulás pedig most már lényegében a lakossági hitelek piacán is borítékolható. Olyannyira, hogy az "első fecskék" már módosították is kondíciós listáikat.

Beindult a kamatemelés a hazai bankokban: ők az első fecskék

Mint tehát arra számítani lehetett, a hazai hitelintézetek is elkezdték hozzáigazítani a hitelkonstrukciók árazását az új monetáris politikához. A Pénzcentrumot a Bankmonitor arról tájékoztatta, hogy több hazai bank is módosított a kondíciók feltételein. Mint azt jelezték, a Gránit Bank új árazása november 30-án életbe is lépett, míg az UniCredit Bank december 10-től alkalmaz majd új kondíciókat.

Gránit Bank

A Bankmonitor tájékoztatása szerint az alábbi kondíciók november 30-tól hatályosak a Gránit Banknál. Kiemelték, ezek a kedvezmény nélküli, normál kamatai a hitelintézetnek, egyedi elbírálástól függően ezek eltérőek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gránit Lakáshitel

 • 5 éves kamatperiódus: 4,74 --> 6,25
 • 10 éves kamatperiódus: 5,29 --> 5,45

Gránit Szabad felhasználású hitel

 • 5 éves kamatperiódus: 5,74 --> 7,25
 • 10 éves kamatperiódus: 6,29 --> 6,45

UniCredit Bank

Az UniCredit újonnan meghirdetett kondíciós listája szerint az 5 éves kamatperiódusú kölcsön esetén, illetve a 10 éves kamatperiódusú kölcsön esetén egyaránt  0,70 százalékpontos emelés várható. A futamidő végéig fix kamatozású konstrukciók árazása pedig az alábbiak szerint alakul:

 • 5 éves futamidő esetén 0,99 százalékpontos emelés
 • 6-8 éves futamidő esetén 0,75 százalékpontos emelés
 • 9-10 éves futamidő esetén 0,65 százalékpontos emelés
 • 11-13 éves futamidő esetén 0,05 százalékpontos emelés
 • 14-15 éves futamidő esetén 0,10 százalékpontos emelés
 • 16-18 éves futamidő esetén 0,20 százalékpontos emelés
 • 19-20 éves futamidő esetén 0,03 százalékpontos emelés

Fontos ismét kiemelni, hogy a változás a december 10-től befogadott Minősitett Fogyasztóbarát Lakáshitelekre lesz érvényes, vagyis december 9-ig még a jelenleg érvényes kondíciók mellett lehet beadni a hitelkérelmeket a bank felé. Azt ugyanakkor a Bankmonitor leszögezte, hogy

a változás hatása véleményünk szerint igen jelentős, hiszen eddig az UniCredit Bank ajánlata volt a legkedvezőbb a piacon.

A Bankmonitor elemzőinek példaszámítása szerint mindez azt jelenti, hogy az UniCredit Banknál egy december 10-én igényelt 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 7 300 forinttal emelkedne meg, ami a teljes futamidő alatt összességében 1,7 millió forint többletkiadást eredményezne.

A többi bank változtatásáról még nincs információnk, elképzelhető hasonló emelés jön hamarosan más pénzintézetnél is

- tették hozzá zárásként a Bankmonitor elemzői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?