7 °C Budapest
Stressed young Caucasian couples sitting with hand holding credit cards and look at bills worry about find money to pay credit card debt and all loan bills. They feel stressful. Financial problem.

Ők már nehezen másznak ki a gödörből: egyre több magyar szalad rá ezekre a rossz hitelekre

2021. november 29. 16:48

A legtöbben azt vallják, hogy minden hitel rossz, és olyan messzire el kell kerülni őket, amennyire csak lehet. Azonban ez nem ilyen egyszerű, érdemes szétbontani a kölcsönöket csoportokra: ugyanis vannak olyan hitelek, amelyek tényleg csak ártanak a pénzügyeinknek, ám akadnak olyanok is, amelyek segítségünkre lehetnek az életünk során. Mutatjuk, mi a különbség a jó és a rossz hitelek között, és az is kiderül, hogy tudhatod le leghamarabb az adósságokat.

Sokan úgy gondolják, hogy minden adósság rossz, és el kell ezeket kerülni, vagy a lehető leggyorsabban vissza kell őket fizetni. Az adósságot azonban két típusra kell bontani: jó és rossz kölcsönökre.

Lényeges, hogy megértsük a különbségeket, így a lehető legjobban távol tudjuk tartani magunkat a rossz adósságoktól, a jó hiteleket pedig kihasználhatjuk, és előrébb juthatunk általuk.

De mi is az a jó hitel?

Az egyik módja annak, hogy megtudd, hogy egy adósság jó vagy rossz, ha megkérdezed magadtól, hogy olyasmire költöd-e az összeget, ami idővel felértékelődik, vagy pont hogy csökken az értéke. Ha olyan eszköz finanszírozására használod a hitelt, amelynek értéke növekedhet vagy biztosan növekedni fog, akkor az általában jó. Az olyan adósság pedig, amely olyasmit finanszíroz, ami veszít az értékéből, azt hívjuk rossz adósságnak.

A jó hitelre a legjobb példa a lakáshitel, hiszen az ingatlan jellemzően idővel felértékelődik. Bár nincs garancia arra, hogy az otthonunk öt év múlva többet fog érni, mint ma, de a magyar ingatlanpiacon például évek óta töretlenül növekednek az árak - és nincs jele annak, hogy az lassulna a következő években.

Egy másik jó adósság a felsőoktatási képzésre felvett hitel. Bár a diákhitel mögött nem áll olyan vagyontárgy, mint például egy lakás, segíthet abban, hogy többet keressünk. Hiszen a felsőfokú végzettség számos munkakörhöz és iparághoz szükséges, például az egészségügyben, a számítástechnikában is jóval többet lehet keresni egy diplomával - a jogászokról már nem is beszélve. Tehát attól függően, hogy milyen területen akarunk elhelyezkedni, jó döntés lehet diákhitelt felvenni egy ésszerű összeghatárig, ha később jóval magasabb fizetéshez segít minket a diploma.

A jó adósságok közé tartoznak az energetikai a beruházásokra felvett hitelek is is, amelyek csökkentik a kiadásainkat, így pedig akár a törlesztőrészletet is megspórolhatjuk. Ilyen munkálat lehet egy fűtéskorszerűsítés, vagy ablakcsere, esetleg házszigetelés, de akár a napelemekre felvett kölcsönök is. Sőt, ezek amellett, hogy érdemben csökkentik a rezsit, még az ingatlan érékét is növelhetik.

Ezekre inkább ne vegyél fel hitelt

A rossz adósságokkal olyan tételeket finanszírozunk, amelyek idővel veszítenek értékükből. Egy autóhitel például ugyan lehetővé teszi, hogy megvásároljunk egy gépjárművet, ám az néhány éven belül jellemzően elveszíti értékének jelentős részét. Természetesen az értékcsökkenés mértéke sok tényezőtől függ, de annyi szinte biztosra vehető, hogy a most megvásárolt kocsit nem fogod tudni 4-5 év múlva ugyanannyiért eladni.

Itt fontos megjegyezni, hogy bár az autóhitel alapvetően rossz adósság, sok embernek szüksége van járműre a vállalkozásához, a munkájához vagy a mindennapi teendők elvégzéséhez. Nekik a szakértők azt javasolják, hogy a lehető legkevesebb hitelből megoldani a vásárlást

A hitelkártya pedig az egyik legrosszabb adósság, amit csak felvehetünk. Ugyanis hitelkártyával jellemzően fogyasztási cikkeket, vagy olyan elektronikai cikkeket vásárolunk, amelyek pár éven belül értéküket veszítik, és lecseréljük őket. Közben fizetjük a törlesztőrészleteket, és persze a nem kevés kamatot. Ugyanez vonatkozik a különéle áruhitelekre - már ha nem valamilyen munkaeszközt veszünk belőlük.

Így tudod gyorsabban kifizetni az adósságaid

Most, hogy már tudod, mi a különbség a jó és a rossz adósság között, azt is eláruljuk mi a leggyorsabb módja annak, hogy visszafizessd ezeket.

Készíts listát az adósságaidról

Az, hogy tudod, kinek, mennyi pénzzel tartozol, az első lépés a kifizetéshez. Készíts egy listát az adósságaidról, azok kamatairól és egyenlegéről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Válogasd szét meg a jó adósságaid (például a jelzáloghiteleket, a diákhiteleket), valamint a rossz kölcsönöket (például a hitelkártyákat, a magas kamatozású személyi kölcsönöket és a magas kamatozású autóhiteleket).

Válassz módszert a hitelek kezelésére

A legismertebb adósságtörlesztési stratégia közé tartozik a hógolyó, a lavina és a földcsuszamlás módszer. Ezek közül érdemes kiválasztani azt, amelyik a legjobban fekszik nekünk, és az anyagi lehetőségeinknek.

  • Az adóssághógolyó azt jelenti, hogy a legkisebbtől a legnagyobbig, egyenlegek sorrendjében tudod le a hiteleket.
  • Az adósságlavin-módszer azt jelenti, hogy a kamatok alapján rangsorolod a kölcsönöket, és a legnagyobbtól indulva igyekszed őket letudni. Ezzel a módszerrel spórolhatod meg a legtöbb kamatköltséget.
  • A földcsuszamlás-módszer szerint a legújabbtól a legrégebbiig terjedő sorrendben törleszted az adósságaidat.

Fontos megjegyezni, hoy bár ezek gyakori adósságcsökkentési stratégiák, nincs helyes vagy helytelen módja a kölcsönök kifizetésének. Bármelyik módszer, amelyikhez ragaszkodni tudsz, és folyamatosan haladsz vele előre, jó lesz.

A szakértők a lavinamódszert javasolják, vagy azt, hogy a legmagasabb kamatozású adóssággal kezdjük, mert hosszú távon így spórolhatjuk meg a legtöbb pénzt. Miután kifizettük a rossz adósságainkat, akkor fontolóra vehetjük a jó adósságok kezelését - kivéve, ha van jobb felhasználási módja a pénzünknek. Ha például a megtakarításunkat a megmaradt adósság kamatlábánál magasabb hozammal tudjuk befektetni, akkor azzal általában jobban járunk.

Fizess többet a minimumnál

Miután összeállítottad a tervet az adósságkezelésre, és tudjuk, melyikkel kell először foglalkozni, itt az ideje, hogy minden forrást bevonjunk, amit csak tudunk. Igyekezzünk letudni a legrosszabb hitelt minél hamarabb, akár plusz befizetésekkel is, miközben a többi adósság minimális törlesztését is teljesítjük.

Amint kifizettük a legrosszabb hitelt, az összes pénzt, amit a törlesztésére fordítottunk, csoportosítsuk a soron következő kölcsön visszafizetésére, ameddig teljesen hitelmentesek nem leszünk.

Készíts költségvetést

Költségvetés kritikus fontosságú, amikor adósságot törlesztesz. Enélkül ugyanis nem tudhatod, hogy mennyi pénzt kell minden hónapban plusz kifizetésekre fordítanod.

Egy egyszerű táblázatban szedd össze a bevételeidet és kiadásaidat. Miután összeállítottad a költségvetésedet, keresd meg a módját, hogyan csökkentheted a kiadásaidat, hogyan szabadíthatsz fel több pénzt a kölcsönök rendezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm