28 °C Budapest
Selective focus of calculator and memo notes written with Moratorium on a blue background.

Milliókat bukhat, aki maradt a moratóriumban: ezzel sok lakáshiteles nem számolt

2021. április 19. 11:02

A hitelmoratórium miatt a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet, ám ez nem igaz a teljes visszafizetendő összegre. A tét nem kicsi: a szüneteltetés alatt felhalmozott kamat és a futamidő módosítása miatt egy 20 millió forintos hitelnél akár 1,6 millió forint is lehet a drágulás.

A 2020. március 18-ig folyósított hitelek törlesztésének megfizetése alól mentességet kaptak az adósok akár 2021. június végéig. Ez komoly segítség a veszélyhelyzet alatt bajba jutottak számára. Ugyanakkor a hitelmoratórium nem jelent tartozáselengedést, a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetni. (Erre az összegre azonban a pénzintézetek további kamatot nem számíthatnak fel.)

További előírás, hogy a szüneteltetést követően a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a moratóriumot előtti összeget, kivéve akkor, ha a hitelkamat egyébként is emelkedett volna. Ezt a bankok a futamidő meghosszabbításával biztosítják. A felhalmozott kamat és a futamidő módosítása miatt viszont a hitelre visszafizetendő teljes összeg is megemelkedhet akár több millió forinttal is. Például egy 20 millió forint összegű, 15 év hátralévő futamidejű, 4,5 százalékos kamatozású hitelnél 15 hónap moratórium miatt 1,6 millió forinttal emelkedne meg a teljes visszafizetendő összeg.

Mi befolyásolhatja a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot?

A fenti példában a 15 hónap szüneteltetés alatt 1,1 millió forint halmozódna fel, ezt az összeget utólag meg kell fizetni. A felhalmozott kamat nagysága egyáltalán nem lényegtelen, a konkrét nagysága számos tényezőtől függ:

  • a fennálló tartozás összegétől;
  • a kamat nagyságától;
  • mennyi idő telt el a hitel felvétele óta, illetve mennyi idő van még hátra a futamidőből.

Magasabb hitelösszeg, valamint magasabb hitelkamat mellett a moratórium alatt összegyűlt kamat összege is nagyobb lesz természetesen. Ez pedig természetesen hatással lehet a teljes visszafizetendő összegre is.

Az már nem ennyire egyértelmű, hogy miért számít az, hogy mikor vette fel az adós a kölcsönt. Érdemes onnan megközelíteni a dolgot, hogy a futamidő elején a törlesztőrészlet főleg kamatot tartalmaz és csak kisebb része csökkenti a fennálló tartozást. A futamidő előrehaladtával ez az arány megfordul: az utolsó részletek már csak minimális kamatot tartalmaznak. (Ezzel a törlesztési módszerrel biztosítható az, hogy minden hónapban ugyanakkora legyen a megfizetett részlet nagysága.)

Mindebből az következik, hogy egy nemrég felvett hitelnél a moratórium ideje alatt nagyobb kamatösszeg halmozódhat fel, mint egy már több éve rendben fizetett hitelnél. Éppen ezért egészen más lesz a moratórium hatása egy szüneteltetés előtt igényelt, 20 éves futamidejű, 20 millió forint összegű, 4,5 százalékos kamatozású hitelre, illetve egy teljesen hasonló feltételekkel már 10 éve törlesztett kölcsönre.

Ebben a példában csak azért, mert a futamidő fele már eltelt a felhalmozott kamat közel egy millió forinttal lenne kevesebb. Ez is jól szemlélteti, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor kezdődött el a hitel „életében” a szüneteltetés.

A futamidő hossza a moratóriumnál és egy új hiteligénylésnél egyaránt lényeges

A moratóriumnál a futamidő kitolásnak is jelentős hatása lehet a teljes visszafizetendő összeg emelkedésére. Az adós tovább használja a bank pénzét, éppen emiatt összességében több kamatos is kell rá fizetnie.

Ez a megállapítás az új hiteligényléseknél is ugyanúgy helytálló: aki hosszabb futamidőre igényel egy hitelt az összességében többet fog rá visszafizetni. Ezt érdemes megnézni egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön példáján keresztül.

Jól látható, hogy már egy sima hitelnél 1 évvel hosszabb futamidő miatt is 600 ezer forinttal emelkedne meg a teljes visszafizetés. Ha pedig 20 helyett 25 évre igényelné az adós a kölcsönt, akkor már 3 millió forinttal kellene többet visszafizetni rá.

Van értelme ettől függetlenül a hosszabb futamidőnek, hiszen a részletek számának növelésével együtt jár a törlesztők összegének csökkenése is. (Jelen esetben a 20 éves futamidejű kölcsön havi részlete 126 500 forint, míg a 25 éves hitelre havonta 111 ezer forintot kellene fizetni.) Ez a csökkenés pedig kifejezetten előnyös lehet a havi teher kalkulálásakor: elképzelhető, hogy csak hosszabb futamidő mellett férhetne bele a jövedelembe az igényelt hitelösszeg.

Éppen ezért a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy minden hiteligénylés előtt álló gondolja át, hogy mekkora törlesztőt tudna biztonságosan bevállalni és ennek megfelelően válasszon a felvenni kívánt kölcsön összegéhez futamidőt. Ezzel a havi kiadások is kordában tarthatók és a teljes visszafizetendő összeg sem szalad el túlságosan.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?