20 °C Budapest
Ez a magyarok hitelhóbortja: a lengyelek, írek csak nevetnek rajtunk

Ez a magyarok hitelhóbortja: a lengyelek, írek csak nevetnek rajtunk

2019. június 7. 16:20

Történelmi változás zajlik a magyar lakáshitelpiacon. A változó kamatozású hitel épp most tűnik el a szemünk elől. Ez egyrészt azért különösen érdekes, mert a fix hitel drágább, másrészt sok európai országban egyáltalán nem ismerik a létezését. Sőt, Magyarországon nem csak a sima fix hitelek robbantak fel, de az MNB speciális minősítéssel ellátott hitelei is. Az alábbi cikkünkben a fenti trendeket mutatjuk be, a változó és fix (és ezen belül az MFL) hitelek kamatainak összehasonlításához a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát ajánljuk!

A legtöbb, kb. 97 százaléka az új lakáshitel kihelyezéseknek fix kamatozású , azaz 10-ből 9 és fél magyar fix kamatozású lakáshitelt választ. Ebben nagy szerepe van minden bizonnyal az MNB kampányának, de a fő ok vélhetően a kamatkockázat elkerülése. A hosszú fixálással valóban el lehet kerülni a törlesztő gyakori emelkedését, de azt tudunk kell: magas felárat kell ezért fizetni - és egyébként a bankoknak is kisebb a kamatmarzsa ezeken. A fix kamatozású lakáshitel ugyanis némileg drágább, mint a változó kamatozású.

Akár természetesnek is vehetnénk, hogy a magyarok legtöbbje fixálni akarja a kamatait 5-10 évre. Helyes és megfontolt magatartás ez, mégis vannak olyan országok azonban, ahol ez szóba sem jöhet. Lengyelországban és Írországban például kizárólag változó kamatozású hitelek vannak a piacon - emiatt természetesen az ő hiteleik messze olcsóbbak, mint a magyar hitelek. Viszont teljes mértékben ki vannak téve a kamatkockázatnak, aminek a magyar hitelek egyáltalán nem.

Hasonlítd össze a fix és változó hitelek kamatait a kalkulátorunkban!

Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol inkább dominál a változó kamatozás. Az alábbi ábra az MNB legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésében került közzétételre nemrég, és 2018 harmadik negyedévre vonatkozó adatokat tartalmaz.

A piros különféle árnyalataival jelöltük a hosszabb kamatperiódusú hiteleket. Szemmel látható, hogy Németországban és Belgiumban ugyanúgy a fix dominál, de igaz ez Dániára és Hollandiára is, míg Svédországban, Romániában és Finnországban - és a már említett két másik országban - szinte teljes egyeduralma van a változó, éven belüli kamatperiódusú hiteleknek.

2018 harmadik negyedéve ugyanakkor régen volt - arra gondolhatnánk ugyanakkor, hogy markáns változás nem történt. Nem így van viszont: Magyarországon az elmúlt 1 évben történt meg markánsan a váltás a változó kamatozású hitelekről a fix irányába. Sőt, olyan mértékű változásról beszélhetünk, hogy kijelenthetjük, a változó kamatozású hitel egy év alatt gyakorlatilag teljesen eltűnt az új kihelyezések közül:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szembetűnő, mekkora változás ment végbe 2015 óta, azon belül is leginkább 2018 első negyedévétől. A sárga oszloppal jelölt változó kamatozás gyakorlatilag elolvadt, ma már csak az új kihelyezések 5 százalékat teszi ki - 5 éve ez még 41 százalék volt. 

Fix kamatozású hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nagyot ment a tavaly bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel is - ez ma már az új kihelyezések 55 százalékában jelen van - bár itt van némi visszaesés a legutolsó adathoz képest. Az MFL lakáshitelekről az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 10:37
Marina Ovszjannyikova kapta az Európa Tanács Vaclav Havel-díját.
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?