18 °C Budapest

Ilyen is ritkán van Magyarországon: gyerek nélkül is bomba biznisz a babaváró hitel

2019. március 24. 14:31

Óvatos becsléssel is százmilliárdos nagyságrendben fogják felvenni a fiatal magyar házaspárok a kormány által július 1-jétől bevezetendő kamatmentes babaváró hitelt - vélik a Portfolio által megkérdezett hitelezési szakértők. A Deloitte, a Duna House és a Bank360.hu szakértői megosztottak abban, mekkora negatív hatása lesz ennek a lakáshitelek piacára, a személyi kölcsönök piacán viszont annál egyértelműbb kiszorító hatást várnak, még a gyereket egyáltalán nem vállaló fiatalok körében is.

Schenk Tamásnak (Deloitte), Fülöp Krisztiánnak (Duna House) és Veres Patriknak (Bank360.hu) az alábbi kérdéseket tette fel a Portfolio:

 

  • 1. Mekkora kiszorító hatással lehet a kormány új kamattámogatott babaváró hitele a piaci jelzáloghitelek piacára, figyelembe véve, hogy 10 millió forintig, ingatlanfedezet nélkül, 0%-os kamattal lehet igénybe venni (a lakáshitel-piaci átlag jelenleg 4,8%) július 1-jétől?
  • 2. Mekkora kiszorító hatással lehet a kormány új kamattámogatott babaváró hitele a piaci személyi kölcsönök piacára, figyelembe véve, hogy a jelenlegi hozamkörnyezetet alapul véve az ügyfélkamata akkor sem nő érdemben 8% fölé (a piaci átlag jelenleg 13,4% az új személyi kölcsönöknél), ha valaki nem vállal gyermeket?
  • 3. Várakozásai szerint mekkora lesz a lakossági kereslet a babaváró hitel iránt? Mennyien fogják igénybe venni, és mekkora állomány épülhet fel a 2022. december 31-ei igénybevételi határidőig?
  • 4. Véleménye szerint alkalmas-e a termék a gyermekvállalási kedv fokozására, figyelembe véve azt is, hogy 2 új gyermek esetén az aktuális tartozás harmadát, 3 új gyermek esetén az aktuális tartozás egészét elengedik a hitelfelvevőnek, és minden gyermek születésekor 3 évre felfüggesztik a törlesztést?

 

Schenk Tamás, a Deloitte üzletviteli tanácsadási üzletágának partnere

1. Az ügyfelek szempontjából kamatozását tekintve a babaváró hitel mind a jelenlegi jelzáloghitel konstrukcióknak, mind a személyi kölcsönöknek versenyképes alternatívája lesz. Ráadásul az állami kezességvállalásnak köszönhetően a bankok sem járnak rosszul vele. Az alapesetben kamatmentes babaváró hitelnél nem meglepő módon nincs kedvezőbb kamatozású lakáshitel konstrukció a piacon a hitelfelvevő nézőpontjából. Az, hogy a gyerekek megszületése esetén részben, vagy teljesen elengedésre kerülhet a tartozás, vonzóvá teszi a terméket mindenkinek, aki legalább két gyermek vállalásában gondolkodik - még azzal együtt is, hogy ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, akkor a babaváró hitel drágább lesz, mint a mai lakáshitelek. A babaváró hitel népszerűségét még az korlátozhatná, ha az adminisztrációja nagyon nehézkes lenne. Mivel azonban a bevezetési rendelet szerint a hitelminősítés a banki belső szabályok szerint végezhető, valószínűleg nem lesz megugorhatatlan a hitelkérelem kitöltése. Ebben a bank is érdekelt lesz, mert a kamattámogatás nem kisebb, mint a jelenlegi átlagos jelzáloghitel kamat. Mivel mind az ügyfeleknek, mind a bankoknak vonzó megoldás a babaváró hitel, így jelentős mennyiségű jelzáloghitelt helyettesítő bababváró hitelre, nagy kiszorító hatásra számítunk. Az új jelzáloghitelek volumene tavaly kb. 900 milliárd forint volt. Ennek korfáját a jogalkotó vagy saját állományuk tekintetében a bankok tényszerűen is tudják, mi a Scale Research állományi piackutatása alapján kb. 30%-ra tesszünk a 35 évesnél fiatalabb hitelfelvevőket. Ebben a korosztályban (20-35 évesek) a KSH - 2011-es népszámlálási adatai - szerint kb. 180 ezer férfi és 280 ezer nő házas. A nők esetében a házasságban élők aránya kb. 30%. Így első becsléssel is 80 milliárd forintot érhet el a jelzáloghitelek helyett évente felvett babaváró hitel. Ezt tovább növelheti a hiteligény várt növekedése, hiszen például 2008-ban az új jelzáloghitel volumen 1600 milliárd volt, a kedvezőbb kamat növeli a keresletet, sőt ennyi pénzért lehet, hogy többen házasodnak.

2. A piaci személyi kölcsönök esetében még nagyobb kiszorító hatásra számítunk, mint a jelzáloghiteleknél, mivel a babaváró hitelhez képest a kamatkülönbözet magasabb. Továbbá a statisztikák szerint a személyi kölcsönök hitelfelvevői között arányaiban több a fiatal (40%). A 450 milliárd forintos tavalyi új hitelkihelyezés alapján, az előző logika mentén e termékkörben az éves babaváró hitel mennyiség 54 milliárd forint lehet.

3. Nagyvonalú becslési módszerünkkel csak az új kihelyezések körében 500 milliárd forint feletti állomány alakulhat ki négy év alatt. Ezt növelheti az például, ha az érintett korosztály meglévő hiteleinek kiváltására is használni fogja a babaváró hitelt.

4. Az 1,45 körüli magyar termékenységi ráta (egy nőre jutó születésszám) nagyon alacsony. Az EU átlag 1,6, Máltán a legkisebb 1,26, Franciaországban a legnagyobb 1,9, azaz ott is 2 alatti. Itthon az 1990-es évek elején volt 1,9, és csak keveset javult a gazdasági válság alatti 1,3-as mélypontról (2009). A családtámogatási intézkedések biztosan hozzájárulnak a helyzet javításához. Azonban a legtöbb kutatás szerint az anyagiak mellett a gyermekvállalási kedv javításához nagyon fontosak a nők munka világába való visszetérési lehetőségei, a részidős foglalkoztatás elfogadottsága, a férfiak szerepvállalása a gyereknevelésben.

Fülöp Krisztián, a Duna House Hitelcentrumának vezetője

1. Az eddig ismert konstrukciók és feltételek alapján a babaváró hitel várhatóan nagyon népszerű és keresett termék lesz. A felhasználási lehetőségek és élethelyzetek azonban jelentős különbséget mutathatnak, hiszen az új lakáshoz jutás nem mindenkinél elsődleges cél így ezen segítség mellett valóban jó konstrukció lehet elő- vagy végtörlesztésre akár lakáshitel, akár személyi kölcsön esetében, illetve lakásfelújításra is, ismerve a magyar lakásállomány minőségét. Ha és amennyiben a fenti alapvetést elfogadjuk és azt is, hogy a jelzáloghitel igénylők nem csupán a babaváró hitel feltételeknek megfelelő párok, sőt feltételezhetően ők vannak kisebbségben, ráadásul ismerve az ingatlanárakat, és azok viselkedését egy ilyen koncentráltan érkező állami támogatási hullámban (CSOK, Babaváró hitel) feltételezhető, hogy a 10 millió kamatmentes hitelnek messze nem lesz kiszorító ereje a feltételezett áremelkedés mellett. Nehezen elképzelhető, hogy a jelzáloghitel piacra markáns negatív hatással legyen a babaváró hitel, mi inkább a további élénkítésben látjuk szerepét.

2. A személyi kölcsön szegmensben feltételezzük a leginkább “kanibalizálónak" az esetleges hatást. Ilyen lehetőséggel, azt mondják, kötelező élni, ilyen egyszer van az életben. Ha valakinek szüksége van pénzre szinte bármilyen cél megvalósítására akkor is ki kell használni - ennél nem lesz jobb lehetőség a piacon. Sok fennálló személyi kölcsön lezárást várunk ettől és gyakorlatilag ennek a célcsoportnak a piaci alapú szabadfelhasználású hiteligénye megszűnhet az új terméknek köszönhetően, hiszen a 10 millió forint bőven túlmutat az általános szabad felhasználású jelzálog- vagy személyikölcsön igényeken. Nehéz szívvel mondom, hogy ebben a kamatkörnyezetben akinek kétsége van, vagy egyáltalán nem “akar" gyermeket vállani - a felételeknek megfelel, és van szabadfelhasználású hitel igénye annak is tökéletes a termék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. A kereslet minden esetben magas a támogatások és a pozitív ösztönzők esetében, főleg ahol a kommunikáció ennyire erős körülötte. A kezdeti hírekhez képest a jogalkotó józansága tükröződik a végső szabályok megalkotásakor. Ez egy aktív pillanat lesz a párkapcsolatok tekintetében, biztosan sok "előrehozott igény" realizálodik ami a házasságkötéseket illeti. Ennek számszerűségét és hogy ebből mekkora állomány épülhet ki nagyon nehéz megjósolni.

4. A babaváró hitel mellett a több családtámogatási intézkedés összesége szinte biztos, hogy pozitív hatással lehet a gyerekvállalási kedvre, bár ennek szakszerű megítélése és prognosztizálása már nem a pénzügyi szakemberek elsődleges feladata. Ami biztos, hogy a hitelközvetítői szakma felkészült az esetleges megnövekedett igények kiszolgálására és továbbra is szakértő és tudatos segítséggel támogatja a családot tervező fiatalokat céljaik elérésében.

Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője

1. Nem számítunk jelentős kiszorításra. Bár a kamatozás igen kedvező, a fővárosban és egyes vidéki nagyvárosban közelítünk az 1m Ft/nm2 árhoz. Országszerte sokkal jelentősebb hitelösszegre van ma szükség általában a lakásvásárláshoz, mint 10 millió forint. Ráadásul nem lennénk azon sem meglepődve, ha az új támogatás is lecsapódna az ingatlanárakon (a kibővített CSOK esetében ennek már vannak jelei), további áremelkedést eredményezve. Mindezek mellett hajtja az árakat a munkaerőhiány és a kereslethez képest gyér kínálat. Éppen ezért ellentétes hatásra számítunk, a támogatás kiegészítheti a lakásvásárlásra szánt összeget. Olyan családok számára nyithatja meg az utat a jelzáloghitelek felé, akik eddig a hiányzó önrész miatt nem tudtak a piacról hitelt felvenni. Ugyanakkor tekintve, hogy az új támogatás is a JTM-szabályozás alá került, mindössze minimális felhajtó hatással lehet a piacra.

2. A számok magukért beszélnek: legrosszabb esetben is a költségek szempontjából élmezőnybe tartozó kölcsönről van szó, így egyértelműen jobb választás lehet a babaváró támogatás még a feltételek teljesítése nélkül is. Hab a tortán, ha a rendelkezésre álló 5 éven belül mégis teljesül valamennyi a feltételekből, hiszen így kamatmentes marad a hitel, sőt, akár el is engedhetik a teljes tartozást. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy jól behatárolt társadalmi réteg számára érhető el a konstrukció, azaz még ezek után is bőven akadnak majd olyanok, akik csak piaci személyi kölcsönre támaszkodhatnak. Számítunk némi kiszorításra, de a személyi kölcsön piac kétszámjegyű bővülése idén tovább robog. 2020-tól már lassabb növekedést várunk, kisebb részben a támogatás miatt, nagyobb részben viszont a szigorúbb jegybanki politika miatt. Jelzálog és személyi kölcsön tekintetében is várhatjuk a meglévő állomány csökkenését, amennyiben hitelkiváltásra használják majd fel a támogatást.

3. Nehéz megbecsülni, hogy milyen lesz a támogatás fogadtatása és a kihasználás szintje. A KSH-statisztikák alapján 1,5 millió 18-40 év közötti nő él Magyarországon, 2022-re pedig előreláthatóan 1,2 millióra csökken a számuk. Természetesen a feltételek miatt nagyon sokan kiesnek majd és csak töredékük juthat el végül az igénylésig. Talán iránymutató lehet, ha megnézzük, hogy a szintén családalapítást segítő támogatást, a CSOK-ot, hányan vették igénybe a szülőképes körű nők között, akik 2,3 millióan voltak a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint: három év alatt nagyjából 100 000 család. Ha ezt a 100 000 igénylést kivetítjük a szülőképes nőkre, az arány 4,1 százalék. A babaváró támogatást persze egyszerűbb felvenni, mint a CSOK-ot, így ennél mindenképpen magasabb aránnyal számolunk. Optimista számításunk alapján 300 000 család igényelhet majd kedvező gazdasági környezetben a határidőig. Azt is nagyon nehéz előre megbecsülni, hogy mekkora állomány épülhet, hiszen nem kell feltétlenül a teljes összeget, legfeljebb 10 millió forintot felvenni. De ha abból indulunk ki, hogy mindenki a legmagasabb összeget igényli majd, nagyon könnyen 2-3 ezer milliárd forintra is nőhet ez az állomány.

4. Mindenképpen segítség lehet a támogatás azok számára, akik egyébként is terveznek legalább egy gyerekkel és a babaváró hitel közösen a CSOK támogatással elősegítheti a harmadik gyermek vállalását is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 14:20
A harminc éves múltra visszatekintő NATPE több mint 400 vásárlót vár Budapestre idén júniusban a lin...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?