15 °C Budapest
Hiába a kamatemelés: ennél a banknál még mindig csökkennek a törlesztők

Hiába a kamatemelés: ennél a banknál még mindig csökkennek a törlesztők

2018. július 19. 11:32

Az utóbbi hetek, hónapok során már több banknál is megfigyelhető volt, hogy a kamatkörnyezet meginduló emelkedésének hatására a jelzáloghitelek kamatai is növekedtek. Ez a tendencia megfigyelhető a rövid és a hosszú kamatperiódusú jelzáloghiteleknél is. Azonban vannak kivételek is: van olyan bank, amely éppen a napokban csökkentette fix lakáshitelének törlesztőjét.

Július 12-től 0,7 százalékponttal alacsonyabb a Raiffeisen Bank 10 éves futamidejű, végig fix kamatozású hiteleinek, valamint a 10 éves kamatperiódusra fixált kamatozású hiteleinek a kamata - szúrta ki a Pénzcentrum. Egy ilyen változás korábban még nem keltett volna különösebb feltűnést, az utóbbi néhány hétben azonban már inkább az volt megfigyelhető, hogy a bankok emelik a hitelek kamatait. Hogy csak egy példát említsünk: az OTP Bank július 15-től több, legalább 5 évre fixált hiteltermékének is megemelte a kamatát (az emelés 0,5 százalékpontos az 5 évre, illetve 0,2 százalékpontos a 10 és 20 évre fixált hitelek esetében). Ehhez képest pedig némileg meglepő lehet, hogy a Raiffeisen ezzel ellenkező döntést hozott.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a csökkentés ellenére is van olyan bank, amely a szóban forgó banknál olcsóbban kínál 10 évre rögzített kamatperiódusú lakáshitelt. A Pénzcentrum kalkulátorával elvégzett számításunk alapján - 10 millió forintos hitelösszeggel és 10 éves futamidővel számolva - például a K&H Bank jelzáloghitele még mindig kedvezőbb. 20 éves futamidő esetén pedig - de ugyancsak 10 év fixálás mellett - a Budapest Bank, az UniCredit Bank és az Erste Bank is képes alacsonyabb THM-mel ajánlatot adni.

Vannak más újdonságok is

További újdonság - illetve a fix kamatozású hitelek térnyerésének újabb jele -, hogy július 16-tól 15 évre is fixálhatjuk jelzáloghitelünk kamatozását az Erste Banknál. A 15 éves fixálás elérhető a piaci kamatozású, illetve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében is. A lépés persze nem túl meglepő, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) régóta igyekszik a hosszabb kamatperiódusú, fix hitelek felé tolni a lakosságot, és erre értelemszerűen reagálnak a bankok is.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ezt persze kénytelenek is megtenni, hiszen az idei év nagy újdonsága, hogy már a lakosság is egyre nagyobb arányban keresi ezeket a fix, kevésbé kockázatos termékeket. Bár a meglévő hitelállományon belül még mindig jelentős, közel 60 százalékos a változó kamatozású hitelek aránya, ugyanakkor az idei évben kihelyezett új hiteleken belül már a fixáltak voltak többen. 2018 első 5 hónapjában 314 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, amelyből a változó kamatozású szerződések csak 76 milliárd forintot tesznek ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez mindenképpen pozitívum, hiszen a változó kamatozású hitelek esetén a kamatok emelkedése nagyon gyorsan maga után vonja a törlesztőrészletek emelkedését is, ellenben egy fix hitel - főleg, ha az legalább 10 évre fixálva van - már nagyobb eséllyel képes átívelni egy válságos időszakot is. A számok alapján pedig úgy tűnik, hogy ezzel egyre több ügyfél van tisztában, és vesz fel tudatosabban lakáshitelt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?