16 °C Budapest
Ingyen is fixálhatod a hiteled: csak ennyi kell hozzá

Ingyen is fixálhatod a hiteled: csak ennyi kell hozzá

Pénzcentrum
2017. január 11. 14:34

Tavaly közel harmadával több lakáshitelt vettünk fel, mint 2015-ben, a CSOK változásai és a lakáspiac fellendülése miatt ráadásul ez a növekedés (ha nem is ilyen nagymértékben) folytatódhat. A lakáskölcsön felvétele viszont több évtizedes elköteleződést jelent, ezért Rajna Gábort, a K&H értékesítési igazgatóját kérdeztük arról, hogyan néz ki a felelős hitelfelvétel a gyakorlatban.

Mekkora felfutása volt az elmúlt években a lakáshiteleknek? Mekkora növekedést könyvelhetett el a lakáshitelek terén a K&H?

2016 első 10 hónapja alatt 397 milliárd forint lakáshitel került folyósításra Magyarországon, ez mintegy 31 százalékkal több, mint 2015 hasonló időszakában. Ebből a növekedésből a K&H is aktívan kivette a részét, azt mondhatjuk, hogy minden 5-6-ik új lakáshitelt mi folyósítottuk.

Mennyire volt ezzel párhuzamosan tapasztalható, hogy nem újították meg a betéteket, vagy esetleg egyenesen kivették a bent tartott pénzt?

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sok ügyfél döntött úgy, hogy esetleg részben, vagy egészben előtörleszti a korábban felvett lakáshitelét, esetleg ingatlan befektetésre használja megtakarítását. Ezt sokan a betéteik teljes vagy részleges felhasználásával, a befektetéseink megszüntetésével tették meg. Ha azonban a betétek és befektetési alapok egészét nézzük, ott nem látunk jelentős elmozdulást, a megtakarítási hajlandóság a megszokott szinten áll.

Ha bemegy egy átlag ügyfél a bankba, hogy lakáshitelt szeretne, akkor elsősorban milyen terméket ajánlanak neki, változó kamatozású vagy fixált kölcsönt? Milyen arányban választják az olcsóbb, változó kamatozású terméket az ügyfelek?

Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az egyéves kamatozású lakáshiteleinket választják a legtöbben, az ügyfelek több, mint kétharmada. Ma már elérhető 3 százalékos éves kamat alatti lakáshitel is, de aki hosszabb időre szeretné fixálni a törlesztő részletét, azok számára a 3, vagy 5 évig fix kamatozású hitel is elérhető.

Maradjunk az előző példánál. Ha bemegyek egy bankfiókba, hogy lakáshitelt vegyek fel, akkor első körben milyen dokumentumokat érdemes magammal vinnem? Mire számíthatok, mennyi időt vesz el a tájékoztatás?

Az első alkalommal nincs szükség semmilyen speciális dokumentumra. Sőt, azt szoktuk javasolni, hogy nyugodtan indítsák el az érdeklődésüket a honlapunkon, aminek az az előnye, hogy szakértő kollégáink akkor hívják vissza az ügyfeleinket, amikor nekik a legmegfelelőbb.

Az első beszélgetés körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, melynek során szakértőink feltérképezik

  • az ügyfél élethelyzetét,
  • lakáscélját,
  • pénzügyi lehetőségeit,
  • a jövedelmi helyzetet,
  • az esetlegesen fennálló egyéb kiadásokat,
  • hiteleket,
  • az ingatlanra vonatkozó feltételeket és
  • a lehetséges állami támogatásokról is szó esik.

Természetesen a törlesztőrészlet kalkulációja is megtörténik, valamint e-mailben el is küldjük az ügyfél számára a legfontosabb tudnivalókat. A beszélgetés végén, amennyiben az ügyfélnek is szimpatikus az ajánlatunk, kollégánk időpontot egyeztet abba a bankfiókunkba, ahol a továbbiakat szeretné intézni az ügyfél, így sorban állás nélkül haladhat tovább a hitel intézése a bankfiókban is.

Hogyan tájékoztatják az ügyfeleket a változó kamatozású kölcsönök kamatkockázatáról? Kiszámolják velük, hogy később ki tudják-e fizetni a törlesztőrészleteket?

A változó kamatozású vagy fix hitelek kiválasztása során több verziót is kiszámolunk ügyfeleink számára, ám a végső döntést nekik kell meghozniuk. A jelzáloghiteleknél négy féle kamatperiódussal állunk az ügyfeleink rendelkezésére (3 hónap, 1 év, 3 év, 5 év), de bármelyiket is válassza az ügyfél, a futamidő alatt ingyenesen tud kamatperiódust váltani nálunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07