11 °C Budapest

Nem találták fel a spanyolviaszt: tényleg ez segít az adósokon?

Pénzcentrum
2016. március 11. 12:00

Pénteken kiderültek a jegybank adóssegítő intézkedésének részletei, a 144 ezer nemfizető közel felének nyújthat megoldást az ajánlás. Az új előírás szerint az adósságot 3 hónapon belül rendezni kell, amihez a bank és az ügyfél szoros együttműködésére van szükség. Tényleg tízezrek otthonát mentheti meg az intézkedés?

Múlt héten új a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új adóssegítő intézkedéseket jelentett be. Ezek lényege, hogy a bankoknak meg kell keresniük az adóst és javaslatot kell tenni a tartozás rendezésére.

Az intézkedés nyomán a 144 ezer nemfizető adós helyett csupán 130 ezer szerződés marad rendezetlen

- mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Ugyan ez nem tűnik jelentősnek, azonban az adósok közel felének reális esélye van arra, hogy rendezzék a tartozását.

Mit takar az MNB ajánlása?

Az MNB ajánlása alapján több tízezer hitelt rendezhetnek, fizethetnek ki, vagy tehetik újra fizetővé.

  • A bankoknak fel kell venniük a kapcsolatot az adósokkal legalább három alkalommal, és 3 hónapon belül egyezséget kötniük velük, ha az ügyfél reagál a megkeresésre.
  • A pénzintézeteknek személyes konzultációt kell kezdeményeznie ahhoz, hogy közös megoldást találjanak az adóssal.
  • A hitelezőnek legalább két megoldási javaslatot kell felajánlani az ügyfélnek.

Persze ehhez az adós együttműködésére is szükség lesz, a bank megkeresésére ugyanis reagálni kell, másként nem kaphatnak rendezési javaslatokat.

Milyen megoldási javaslatra számíthatnak az adósok?
  • A hitel átstrukturálása lehet a legjobb megoldás, ez elsősorban a futamidő meghosszabbítását jelentheti. Lényeges, hogy a hátralévő futamidő 10-12 év, így az átstrukturálással a futamidő 15-20 évre is kitolható.
  • Szóba jöhet az ingatlan közös értékesítése, itt felmerülhet a lakás visszabérlése is. Ezzel akár a teljes tartozástól megszabadulhatnak az adósok.
  • A Nemzeti Eszközkezelőnek értékesítik az ingatlant.
  • A magáncsődbe léphetnek be az adósok.

Kiket érinthet az intézkedés?

Jelenleg 144 ezer nemfizető lakáshitel van Magyarországon, az intézkedések után viszont 130 ezer jelzálog-adós helyzete marad rendezetlen, nekik kell tartaniuk a kilakoltatástól. Az átlagos tartozás egyébként 9 millió forint, ebből 7,9 millió a tőketartozás, míg az ingatlanok értéke átlagosan 10,3 millió. Emellett a törlesztőrészlet 83 ezer, a jövedelem pedig 109 ezer forint. A probléma azonban, hogy az átlagban sok, igen gazdag adós szerepel, így az igazán meghatározó, a tipikus adóst a medián írja le.

Ugyan az adósok 84 százaléka kevesebbel tartozik, mint 15 millió forint, azonban a nagy problémát az jelenti, hogy tíz szerződésből négynél a jövedelem eléri, vagy meghaladja a havi jövedelmet.


Ebből is látszik, hogy az ügyfelek jellemzően azért nem fizetik a hitelüket, mert egész egyszerűen nem tudják kifizetni a részleteket.

23 százalékuknak túl nagy az adóssága a jövedelemhez képest, míg 24 százalékuknak egyáltalán nincs semmilyen hivatalos jövedelme.

Vannak olyan adósok, akik megpróbálják fizetni a hitelüket, 42 százalékuk részben teljesíti a bank követeléseit. A 144 ezer adós 10 százaléka viszont egész egyszerűen nem akar fizetni a banknak, annak ellenére, hogy a jövedelme megengedné, hogy törlesszen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magáncsőd

Több adósmentő intézkedéssel is próbálkozott a kormány, ezek sikere viszont ambivalens volt. A magáncsődöt eddig alig néhányszázan igényelték. Ennek egyik oka lehet, hogy a dokumentáció igen jelentős, szinte kivétel nélkül többszáz oldalas, de előfordultak már ezer oldalt is meghaladó igénylések. Ennek ellenére a magáncsőd jó lehetőség azoknak, akiknek az adósságuk jelentős méretű, a tipikus devizaadósnak ugyanis akár 5 millió forint tartozást is elengedhetnek ennek köszönhetően.

Nemzeti Eszközkezelő

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) feladata, hogy a nemfizető adósoktól megveszi az ingatlant, amit ezután kedvezményes áron visszabérelhetnek. Tavaly 25 ezerről 35 ezerre bővítették a cég kereteit, azonban a helyek rekord sebességgel fogynak, már alig 3 ezren kérhetik a segítséget az eszközkezelőtől. A kvóták hamarosan elfogynak az MNB szerint.


Az ingatlanok sem a legjobbak, mivel aránylag nehezen adhatók el a lakáspiacon. Tízből hét fedezeti ingatlan községekben, kisebb városokban található, vagyis nehéz értékesíteni azokat. Ennek megfelelően a lakások kétharmada olcsóbban adható el, mint 10 millió forint.

Címlapkép: Pénzcentrum, Ráski Péter

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm