28 °C Budapest
Nem találták fel a spanyolviaszt: tényleg ez segít az adósokon?

Nem találták fel a spanyolviaszt: tényleg ez segít az adósokon?

Pénzcentrum
2016. március 11. 12:00

Pénteken kiderültek a jegybank adóssegítő intézkedésének részletei, a 144 ezer nemfizető közel felének nyújthat megoldást az ajánlás. Az új előírás szerint az adósságot 3 hónapon belül rendezni kell, amihez a bank és az ügyfél szoros együttműködésére van szükség. Tényleg tízezrek otthonát mentheti meg az intézkedés?

Múlt héten új a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új adóssegítő intézkedéseket jelentett be. Ezek lényege, hogy a bankoknak meg kell keresniük az adóst és javaslatot kell tenni a tartozás rendezésére.

Az intézkedés nyomán a 144 ezer nemfizető adós helyett csupán 130 ezer szerződés marad rendezetlen

- mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Ugyan ez nem tűnik jelentősnek, azonban az adósok közel felének reális esélye van arra, hogy rendezzék a tartozását.

Mit takar az MNB ajánlása?

Az MNB ajánlása alapján több tízezer hitelt rendezhetnek, fizethetnek ki, vagy tehetik újra fizetővé.

  • A bankoknak fel kell venniük a kapcsolatot az adósokkal legalább három alkalommal, és 3 hónapon belül egyezséget kötniük velük, ha az ügyfél reagál a megkeresésre.
  • A pénzintézeteknek személyes konzultációt kell kezdeményeznie ahhoz, hogy közös megoldást találjanak az adóssal.
  • A hitelezőnek legalább két megoldási javaslatot kell felajánlani az ügyfélnek.

Persze ehhez az adós együttműködésére is szükség lesz, a bank megkeresésére ugyanis reagálni kell, másként nem kaphatnak rendezési javaslatokat.

Milyen megoldási javaslatra számíthatnak az adósok?
  • A hitel átstrukturálása lehet a legjobb megoldás, ez elsősorban a futamidő meghosszabbítását jelentheti. Lényeges, hogy a hátralévő futamidő 10-12 év, így az átstrukturálással a futamidő 15-20 évre is kitolható.
  • Szóba jöhet az ingatlan közös értékesítése, itt felmerülhet a lakás visszabérlése is. Ezzel akár a teljes tartozástól megszabadulhatnak az adósok.
  • A Nemzeti Eszközkezelőnek értékesítik az ingatlant.
  • A magáncsődbe léphetnek be az adósok.

Kiket érinthet az intézkedés?

Jelenleg 144 ezer nemfizető lakáshitel van Magyarországon, az intézkedések után viszont 130 ezer jelzálog-adós helyzete marad rendezetlen, nekik kell tartaniuk a kilakoltatástól. Az átlagos tartozás egyébként 9 millió forint, ebből 7,9 millió a tőketartozás, míg az ingatlanok értéke átlagosan 10,3 millió. Emellett a törlesztőrészlet 83 ezer, a jövedelem pedig 109 ezer forint. A probléma azonban, hogy az átlagban sok, igen gazdag adós szerepel, így az igazán meghatározó, a tipikus adóst a medián írja le.

Ugyan az adósok 84 százaléka kevesebbel tartozik, mint 15 millió forint, azonban a nagy problémát az jelenti, hogy tíz szerződésből négynél a jövedelem eléri, vagy meghaladja a havi jövedelmet.


Ebből is látszik, hogy az ügyfelek jellemzően azért nem fizetik a hitelüket, mert egész egyszerűen nem tudják kifizetni a részleteket.

23 százalékuknak túl nagy az adóssága a jövedelemhez képest, míg 24 százalékuknak egyáltalán nincs semmilyen hivatalos jövedelme.

Vannak olyan adósok, akik megpróbálják fizetni a hitelüket, 42 százalékuk részben teljesíti a bank követeléseit. A 144 ezer adós 10 százaléka viszont egész egyszerűen nem akar fizetni a banknak, annak ellenére, hogy a jövedelme megengedné, hogy törlesszen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magáncsőd

Több adósmentő intézkedéssel is próbálkozott a kormány, ezek sikere viszont ambivalens volt. A magáncsődöt eddig alig néhányszázan igényelték. Ennek egyik oka lehet, hogy a dokumentáció igen jelentős, szinte kivétel nélkül többszáz oldalas, de előfordultak már ezer oldalt is meghaladó igénylések. Ennek ellenére a magáncsőd jó lehetőség azoknak, akiknek az adósságuk jelentős méretű, a tipikus devizaadósnak ugyanis akár 5 millió forint tartozást is elengedhetnek ennek köszönhetően.

Nemzeti Eszközkezelő

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) feladata, hogy a nemfizető adósoktól megveszi az ingatlant, amit ezután kedvezményes áron visszabérelhetnek. Tavaly 25 ezerről 35 ezerre bővítették a cég kereteit, azonban a helyek rekord sebességgel fogynak, már alig 3 ezren kérhetik a segítséget az eszközkezelőtől. A kvóták hamarosan elfogynak az MNB szerint.


Az ingatlanok sem a legjobbak, mivel aránylag nehezen adhatók el a lakáspiacon. Tízből hét fedezeti ingatlan községekben, kisebb városokban található, vagyis nehéz értékesíteni azokat. Ennek megfelelően a lakások kétharmada olcsóbban adható el, mint 10 millió forint.

Címlapkép: Pénzcentrum, Ráski Péter

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?