11 °C Budapest
Nem találták fel a spanyolviaszt: tényleg ez segít az adósokon?

Nem találták fel a spanyolviaszt: tényleg ez segít az adósokon?

Pénzcentrum
2016. március 11. 12:00

Pénteken kiderültek a jegybank adóssegítő intézkedésének részletei, a 144 ezer nemfizető közel felének nyújthat megoldást az ajánlás. Az új előírás szerint az adósságot 3 hónapon belül rendezni kell, amihez a bank és az ügyfél szoros együttműködésére van szükség. Tényleg tízezrek otthonát mentheti meg az intézkedés?

Múlt héten új a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új adóssegítő intézkedéseket jelentett be. Ezek lényege, hogy a bankoknak meg kell keresniük az adóst és javaslatot kell tenni a tartozás rendezésére.

Az intézkedés nyomán a 144 ezer nemfizető adós helyett csupán 130 ezer szerződés marad rendezetlen

- mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Ugyan ez nem tűnik jelentősnek, azonban az adósok közel felének reális esélye van arra, hogy rendezzék a tartozását.

Mit takar az MNB ajánlása?

Az MNB ajánlása alapján több tízezer hitelt rendezhetnek, fizethetnek ki, vagy tehetik újra fizetővé.

  • A bankoknak fel kell venniük a kapcsolatot az adósokkal legalább három alkalommal, és 3 hónapon belül egyezséget kötniük velük, ha az ügyfél reagál a megkeresésre.
  • A pénzintézeteknek személyes konzultációt kell kezdeményeznie ahhoz, hogy közös megoldást találjanak az adóssal.
  • A hitelezőnek legalább két megoldási javaslatot kell felajánlani az ügyfélnek.

Persze ehhez az adós együttműködésére is szükség lesz, a bank megkeresésére ugyanis reagálni kell, másként nem kaphatnak rendezési javaslatokat.

Milyen megoldási javaslatra számíthatnak az adósok?
  • A hitel átstrukturálása lehet a legjobb megoldás, ez elsősorban a futamidő meghosszabbítását jelentheti. Lényeges, hogy a hátralévő futamidő 10-12 év, így az átstrukturálással a futamidő 15-20 évre is kitolható.
  • Szóba jöhet az ingatlan közös értékesítése, itt felmerülhet a lakás visszabérlése is. Ezzel akár a teljes tartozástól megszabadulhatnak az adósok.
  • A Nemzeti Eszközkezelőnek értékesítik az ingatlant.
  • A magáncsődbe léphetnek be az adósok.

Kiket érinthet az intézkedés?

Jelenleg 144 ezer nemfizető lakáshitel van Magyarországon, az intézkedések után viszont 130 ezer jelzálog-adós helyzete marad rendezetlen, nekik kell tartaniuk a kilakoltatástól. Az átlagos tartozás egyébként 9 millió forint, ebből 7,9 millió a tőketartozás, míg az ingatlanok értéke átlagosan 10,3 millió. Emellett a törlesztőrészlet 83 ezer, a jövedelem pedig 109 ezer forint. A probléma azonban, hogy az átlagban sok, igen gazdag adós szerepel, így az igazán meghatározó, a tipikus adóst a medián írja le.

Ugyan az adósok 84 százaléka kevesebbel tartozik, mint 15 millió forint, azonban a nagy problémát az jelenti, hogy tíz szerződésből négynél a jövedelem eléri, vagy meghaladja a havi jövedelmet.


Ebből is látszik, hogy az ügyfelek jellemzően azért nem fizetik a hitelüket, mert egész egyszerűen nem tudják kifizetni a részleteket.

23 százalékuknak túl nagy az adóssága a jövedelemhez képest, míg 24 százalékuknak egyáltalán nincs semmilyen hivatalos jövedelme.

Vannak olyan adósok, akik megpróbálják fizetni a hitelüket, 42 százalékuk részben teljesíti a bank követeléseit. A 144 ezer adós 10 százaléka viszont egész egyszerűen nem akar fizetni a banknak, annak ellenére, hogy a jövedelme megengedné, hogy törlesszen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magáncsőd

Több adósmentő intézkedéssel is próbálkozott a kormány, ezek sikere viszont ambivalens volt. A magáncsődöt eddig alig néhányszázan igényelték. Ennek egyik oka lehet, hogy a dokumentáció igen jelentős, szinte kivétel nélkül többszáz oldalas, de előfordultak már ezer oldalt is meghaladó igénylések. Ennek ellenére a magáncsőd jó lehetőség azoknak, akiknek az adósságuk jelentős méretű, a tipikus devizaadósnak ugyanis akár 5 millió forint tartozást is elengedhetnek ennek köszönhetően.

Nemzeti Eszközkezelő

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) feladata, hogy a nemfizető adósoktól megveszi az ingatlant, amit ezután kedvezményes áron visszabérelhetnek. Tavaly 25 ezerről 35 ezerre bővítették a cég kereteit, azonban a helyek rekord sebességgel fogynak, már alig 3 ezren kérhetik a segítséget az eszközkezelőtől. A kvóták hamarosan elfogynak az MNB szerint.


Az ingatlanok sem a legjobbak, mivel aránylag nehezen adhatók el a lakáspiacon. Tízből hét fedezeti ingatlan községekben, kisebb városokban található, vagyis nehéz értékesíteni azokat. Ennek megfelelően a lakások kétharmada olcsóbban adható el, mint 10 millió forint.

Címlapkép: Pénzcentrum, Ráski Péter

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?