24 °C Budapest
Egy csomó devizahiteles bukott az elszámolással: ők azok

Egy csomó devizahiteles bukott az elszámolással: ők azok

Pénzcentrum
2015. november 10. 11:10

A négyszázezer forintot sem érte el a devizahiteleseknek elszámolás során tavasszal visszatérített összeg, igaz, a jelzáloghitelesek valamivel több mint 700 ezer forintnak örülhettek. Ugyan egy átlagos kölcsön törlesztőrészlete 25 százalékkal csökkent, tíz adósból egynek egyáltalán nem csökkent, 5 százaléknak pedig nőtt a havi részlete - hangzott el a jegybank keddi sajtótájékoztatóján.

A devizahiteles elszámolás során átlagosan 393 ezer forintot térítettek vissza a bankok az ügyfeleknek készpénzben vagy az élő szerződések esetén jóváírásként. A jelzáloghitelesek átlagosan 718 ezer, míg az egyéb kölcsönt felvevők 201 ezer forintot kaptak vissza

 - mondta el Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója.

A még élő jelzáloghitelek tőketartozása 8 millió forintról 6,5 millióra csökkent. Ennek köszönhetően átlagosan 26 100 forinttal csökkent a havi törlesztőrészlet, ami azt jelenti, hogy negyedével csökkentek a részletek. A kamatszint is csökkent az elszámolás és a forintosítás során, a svájci frank alapú lakáshitelek kamata 5,85 százalékról 4,28 százalékra csökkent.

Az elszámolásban összesen 1,9 millió szerződés volt érintett. A legtöbb kölcsön autóhitel volt, viszont a legnagyobb összegeket a jelzáloghitelesek kapták vissza. Mivel az autóhitelek jellemzően rövidebb futamidejű kölcsönök voltak, ezért nem is meglepő, hogy az elszámolásban érintett kölcsönök fele már megszűnt szerződés volt. A készpénzes visszatérítés felét az autóhitelesek kapták. Érdekes, hogy 66 ezer olyan szerződés volt, ami az elszámolás során szűnt meg, vagyis a visszajáró összeg nagyobb volt, mint a tartozás.

Mennyit kaptak az ügyfelek?

Összesen 734 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek. Ebből az elő szerződéseknél 550 milliárd forintot írtak jóvá, a többit (mivel megszűnt szerződésről volt szó), ebből a tőke előtörlesztés 351 milliárd forintot tett ki.

Nem mindenkinek csökkent a törlesztőrészlete, tíz adósból egy törlesztőrészlete egyáltalán nem csökkent. A hitelesek 5 százaléka viszont úgy nézhet ki, hogy kifejezetten rosszul járt az elszámolással, de ők valójában az alábbi kategóriába esnek:

  • A hitel türelmi ideje lejárt, így az elszámolás nélkül is nőtt volna a havi fizetendő.
  • Az átmeneti fizetéscsökkentő konstrukció járt le.
  • A lejárt tartozásokat tőkésítették (eleve jelentős fizetési elmaradásuk volt).

A bankokhoz 145 panasz érkezett, amiből 143 esetben választ is kapott az ügyfél. A Pénzügyi Békéltető Testülethez ebből 14 ezer elszámolási ügy érkezett, nagy részüknél még folyik az eljárás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árfolyamgátasok is jól jártak?

A gyűjtőszámla tartozások 89 százaléka elszámolásra került, így a gyűjtőszámlák 92 százaléka megszűnt, a megmaradt tartozások viszont aránylag magas, 270 ezer forintot tesznek ki. Az árfolyamgátasok között sokaknak nem csökkent a törlesztőrészlete, hiszen az elszámolás során visszakapott összeget a gyűjtőszámla tartozásból vonták le elsősorban.

Mi a helyzet a végtörlesztőkkel?

103 ezer kedvezményes végtörlesztő adta be kérvényét az elszámolásra, ami több mint kétharmada annak a 168 ezer hitelesnek, akik annak idején kedvezményes árfolyamon szabadultak meg a devizahitelüktől. Ez a folyamat még zajlik, így erről csak később tud tájékoztatást adni az MNB.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?