Te jó ég! Tényleg ennyivel nőhet a forintosított törlesztőnk?

Te jó ég! Tényleg ennyivel nőhet a forintosított törlesztőnk?

2015. augusztus 17. 10:47

Az árfolyamgátas ügyfelek gyűjtőszámla-tartozása szinte teljesen eltűnt az elszámolásnak köszönhetően, azonban a törlesztőrészlet rögzítését nem oldják fel a bankok automatikusan. Ennek köszönhetően az öt éves rögzítési időszak letelte után jelentősen megugorhatnak a havi részletek, ráadásul a hitel futamideje is meghosszabbodhat. Mit tehetnek ez ellen az árfolyamgátasok?

Az árfolyamgátas devizahitelesek gyűjtőszámla-tartozásának 92 százalékát írták jóvá a bankok az elszámolás során, így az árfolyamrögzítés szerződések 85 százaléka meg is szűnt. A forintosítási törvény szerint viszont a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a 2015 januári szintnél, amely még a rögzített árfolyamnak megfelelő havi részlet volt. Emiatt a rögzített szerződések részletei a forintosítás után sem emelkedtek meg, a rögzítés miatt keletkező többletet viszont a rögzítés tartamának lejárata után kell visszafizetni a banknak.

Mennyit emelkedhet a törlesztőrészlet?

A rögzítés lejáratakor (a gyűjtőszámla-szerződések 5 éves tartamúak) a törlesztőrészletek akár 80 százalékkal is megnőhetnének, ha viszont 15 százaléknál magasabb lenne az ugrás, akkor a banknak futamidőt kell hosszabbítania (legfeljebb az adós 75 éves koráig).

Ezt viszont megelőzhetik az ügyfelek, ha kérik a banktól, hogy a magasabb törlesztőrészletet fizethessék. Ezzel ugyan mostantól magasabb lesz a család havi terhe, viszont az árfolyamgátas rögzítés végén nem fog megugrani a törlesztő emiatt, illetve adott esetben a futamidő meghosszabbodásától sem kell tartania az adósnak.

Mire számíthat egy tipikus adós?

Az adós keresse meg a bankját, kérdezze meg, hogy mekkora az összeg, ami havonta halmozódik. Ha úgy látja, hogy a következő két-három évben akkora tartozás halmozódik fel, amit a későbbiekben nem tud majd törleszteni, akkor most érdemes a banknál kérni a rögzítés feloldását

- mondta el Palkó István a Portfolio vezető elemzője.

A frankhitelesek törlesztőrészleteit 180 forintos árfolyamon rögzítették, így az ennek megfelelő szinten fizethetik a hitelüket. Egy tipikus adós esetében ez azt jelenti, hogy a forintosítás előtt 52 ezer forinton törleszthetett 74 ezer forint helyett. Az elszámolásnak köszönhetően viszont csökkentek a terhek, ha 20 százalékkal csökkent a havi részlet, akkor a rögzített és a ténylegesen fizetendő törlesztők között mindössze 7 ezer forint lesz a különbözet.

Ezt az összeget azonban minden hónapban hozzáteszik a tőketartozáshoz, amit majd a rögzítés feloldásakor kell visszafizetni.

Az így számított törlesztőrészlet (ha 3 év van még hátra a rögzítésből) 64 ezer forintra ugorhat, ami 24 százalékos növekedésnek felelne meg. A részletek azonban legfeljebb 15 százalékkal nőhetnek, így 7 hónap futamidő-hosszabbításra lesz szükség a rögzítés lejáratakor.

Azt érdemes azonban megjegyezni, hogy minél kisebb volt a havi részlet csökkenés az elszámolás miatt, annál nagyobb futamidő-hosszabbításra számíthat az adós. Az sem elképzelhetetlen, hogy 3-4 évvel hosszabb ideig kell törleszteni a kölcsönt.

 
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!