Te jó ég! Tényleg ennyivel nőhet a forintosított törlesztőnk?

Te jó ég! Tényleg ennyivel nőhet a forintosított törlesztőnk?

2015. augusztus 17. 10:47

Az árfolyamgátas ügyfelek gyűjtőszámla-tartozása szinte teljesen eltűnt az elszámolásnak köszönhetően, azonban a törlesztőrészlet rögzítését nem oldják fel a bankok automatikusan. Ennek köszönhetően az öt éves rögzítési időszak letelte után jelentősen megugorhatnak a havi részletek, ráadásul a hitel futamideje is meghosszabbodhat. Mit tehetnek ez ellen az árfolyamgátasok?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az árfolyamgátas devizahitelesek gyűjtőszámla-tartozásának 92 százalékát írták jóvá a bankok az elszámolás során, így az árfolyamrögzítés szerződések 85 százaléka meg is szűnt. A forintosítási törvény szerint viszont a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a 2015 januári szintnél, amely még a rögzített árfolyamnak megfelelő havi részlet volt. Emiatt a rögzített szerződések részletei a forintosítás után sem emelkedtek meg, a rögzítés miatt keletkező többletet viszont a rögzítés tartamának lejárata után kell visszafizetni a banknak.

Mennyit emelkedhet a törlesztőrészlet?

A rögzítés lejáratakor (a gyűjtőszámla-szerződések 5 éves tartamúak) a törlesztőrészletek akár 80 százalékkal is megnőhetnének, ha viszont 15 százaléknál magasabb lenne az ugrás, akkor a banknak futamidőt kell hosszabbítania (legfeljebb az adós 75 éves koráig).

Ezt viszont megelőzhetik az ügyfelek, ha kérik a banktól, hogy a magasabb törlesztőrészletet fizethessék. Ezzel ugyan mostantól magasabb lesz a család havi terhe, viszont az árfolyamgátas rögzítés végén nem fog megugrani a törlesztő emiatt, illetve adott esetben a futamidő meghosszabbodásától sem kell tartania az adósnak.

Mire számíthat egy tipikus adós?

Az adós keresse meg a bankját, kérdezze meg, hogy mekkora az összeg, ami havonta halmozódik. Ha úgy látja, hogy a következő két-három évben akkora tartozás halmozódik fel, amit a későbbiekben nem tud majd törleszteni, akkor most érdemes a banknál kérni a rögzítés feloldását

- mondta el Palkó István a Portfolio vezető elemzője.

A frankhitelesek törlesztőrészleteit 180 forintos árfolyamon rögzítették, így az ennek megfelelő szinten fizethetik a hitelüket. Egy tipikus adós esetében ez azt jelenti, hogy a forintosítás előtt 52 ezer forinton törleszthetett 74 ezer forint helyett. Az elszámolásnak köszönhetően viszont csökkentek a terhek, ha 20 százalékkal csökkent a havi részlet, akkor a rögzített és a ténylegesen fizetendő törlesztők között mindössze 7 ezer forint lesz a különbözet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt az összeget azonban minden hónapban hozzáteszik a tőketartozáshoz, amit majd a rögzítés feloldásakor kell visszafizetni.

Az így számított törlesztőrészlet (ha 3 év van még hátra a rögzítésből) 64 ezer forintra ugorhat, ami 24 százalékos növekedésnek felelne meg. A részletek azonban legfeljebb 15 százalékkal nőhetnek, így 7 hónap futamidő-hosszabbításra lesz szükség a rögzítés lejáratakor.

Azt érdemes azonban megjegyezni, hogy minél kisebb volt a havi részlet csökkenés az elszámolás miatt, annál nagyobb futamidő-hosszabbításra számíthat az adós. Az sem elképzelhetetlen, hogy 3-4 évvel hosszabb ideig kell törleszteni a kölcsönt.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG