7 °C Budapest

Forintosítottad a hiteledet? Meddig kapod a szuperkamatot?

Pénzcentrum
2015. július 20. 06:02

Sokaknak még mindig nagyon nehéz átlátni a forintosított hiteleket, és rengeteg kérdés merül fel az adósokban. Az egyik legfontosabb kérdés a forintosított hiteleknél a kölcsönök fordulónapja, azaz hogy melyik napot kell figyelembe venni a kamatok megállapításánál. Több ezer forintos többletet is jelenthet ez havonta a hitelünk lejáratáig.

A forintosított devizahitelek referencia kamatozáshoz kötöttek, vagyis a 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) alapján állapítja meg a bank a kamatot. Az viszont bankonként, sőt, ügyfelenként is eltér, hogy melyik napon megállapított kamatláb alapján fogja az ügyfél fizetni a kamatokat a fordulónapok után.

Mekkora lesz a kamatom?

A kamat mértéke a forintosított hiteleknél két részből áll:

  • A referenciából, ami a 3 hónapos BUBOR és
  • A kamatfelárból

A kamatfelár szerződésenként eltérő lehet, a kölcsönök átváltásakor a hátralévő futamidő függvényében határozzák meg a kamatfelár periódusát:

  • Ha több, mint 16 év, akkor 5 éves,
  • Ha 9-16 év, akkor 4 éves,
  • Ha pedig 3-9 év a hátralévő futamidő, akkor 3 év lehet a kamatfelár periódusa.

A kamatfelár mértékét pedig a forintosítási törvény határozta meg az alábbiak szerint: nem lehet magasabb a forintosított hitel kamatszintje, mint az eredeti volt azzal a kitétellel, hogy:

  • Legalább 1 százalékos a kamatfelár,
  • Legfeljebb 4,5 százalék (lakáshitelek), illetve 6,5 százalék (szabad felhasználású jelzáloghitelek) lehet a kamatfelár
  • A fenti kamatfelárakat a rendszeresen felszámított díjak nélkül kell számítani.

A referenciakamat is minden szerződésnél eltérő lehet, nincs egységes elszámolási napja. Ugyan a forintosításkor meghatározott referencia szintje (az aktuális 3 hónapos BUBOR) 2,1 százalék volt, ami napjainkra már 1,4 százalékra csökkent.

A kamatforduló napját azonban a forintosítás nem egységesítette, azok a korábbi kamatfordulókhoz köthetők továbbra is. Így az eredeti kamatperiódus fordulónapjához igazítva lesznek meghatározva az új hitelek fordulónapjai is.

 

Nézzünk egy példát!

Egy három éves kamatperiódusú lakáshitel esetén, ha a legutóbbi fordulónap 2014. március 15. volt, akkor a forintosítást követően az első kamatforduló március 15-én, míg a második fordulónap június 15-én volt.

A kamat megállapításakor azonban nem ezt a napot kell figyelembe venni, mivel a 2009. évi CLXII. törvény a 17/D. §-a szerint az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani.


Ez ebben az esetben május 27-e volt, a 3 hónapos BUBOR aznap 1,57 százalékon állt. Ez pedig egy átlagos hitelnél (6 millió forint, 12 év hátralévő futamidő, 6 százalékos THM) nagyjából kétezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést eredményez. A következő fordulónap egyébként szeptember 15-én lesz, és az augusztus 26-án megállapított BUBOR alapján kell majd kiszámítani a kamatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemcsak lefelé mozdulhat el a kamat

A kamatok azonban nemcsak lefelé mozdulhatnak el, nagyobb alapkamat növelése után megnőhet a BUBOR és ezzel együtt jelentősen megugorhatnak a törlesztőrészleteink is. Ha megnézzük az elmúlt 10 év alapkamatait, akkor azt láthatjuk, hogy 2013 előtt kizárólag 5 százalék feletti kamatokkal találkozhatunk, ami a mostani kamatszintnél 3,5 százalékkal magasabb, ráadásul csak egy rövid ideig tudott hat százalékos alá süllyedni a kamatszint.


Ha tehát a mostani alapkamat hirtelen felugrana 6 százalékra (és ezzel együtt nőne a hitelkamatunk), akkor a kölcsönünk után fizetett törlesztőrészlet is jelentősen megnőne.

Ez egy átlagos forintosított devizahitellel (6 százalék körüli THM, 5 millió forint, 12 év hátralévő futamidő) számolva azt jelentené, hogy a 38 ezer forintos havi részletünk 48 ezer forintra nőne, ami 25 százalékos növekedésnek felelne meg.

Fixálhatjuk a kamatunkat

A hitelkiváltás során

  • Csökkenthetjük a törlesztőrészletünket, vagy
  • Fixálhatjuk azokat hosszabb időtávra (5, 10 vagy akár 20 évre).
Míg előbbivel (a fenti feltételekkel számolva) nagyjából 5 ezer forinttal csökken a havi részletünk, addig utóbbival nagyjából a jelenlegi kamatszinten kiszámítható törlesztéseket kaphatunk.


Lényeges, hogy a forintosított kölcsönnél is előfordulhat a havi részlet növekedése, így lehet, hogy még a jelenleginél valamivel magasabb törlesztő mellett is hosszútávon a kamatfixálással járunk jól.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem