3 °C Budapest

Forintosítottad a hiteledet? Meddig kapod a szuperkamatot?

Pénzcentrum
2015. július 20. 06:02

Sokaknak még mindig nagyon nehéz átlátni a forintosított hiteleket, és rengeteg kérdés merül fel az adósokban. Az egyik legfontosabb kérdés a forintosított hiteleknél a kölcsönök fordulónapja, azaz hogy melyik napot kell figyelembe venni a kamatok megállapításánál. Több ezer forintos többletet is jelenthet ez havonta a hitelünk lejáratáig.

A forintosított devizahitelek referencia kamatozáshoz kötöttek, vagyis a 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) alapján állapítja meg a bank a kamatot. Az viszont bankonként, sőt, ügyfelenként is eltér, hogy melyik napon megállapított kamatláb alapján fogja az ügyfél fizetni a kamatokat a fordulónapok után.

Mekkora lesz a kamatom?

A kamat mértéke a forintosított hiteleknél két részből áll:

  • A referenciából, ami a 3 hónapos BUBOR és
  • A kamatfelárból

A kamatfelár szerződésenként eltérő lehet, a kölcsönök átváltásakor a hátralévő futamidő függvényében határozzák meg a kamatfelár periódusát:

  • Ha több, mint 16 év, akkor 5 éves,
  • Ha 9-16 év, akkor 4 éves,
  • Ha pedig 3-9 év a hátralévő futamidő, akkor 3 év lehet a kamatfelár periódusa.

A kamatfelár mértékét pedig a forintosítási törvény határozta meg az alábbiak szerint: nem lehet magasabb a forintosított hitel kamatszintje, mint az eredeti volt azzal a kitétellel, hogy:

  • Legalább 1 százalékos a kamatfelár,
  • Legfeljebb 4,5 százalék (lakáshitelek), illetve 6,5 százalék (szabad felhasználású jelzáloghitelek) lehet a kamatfelár
  • A fenti kamatfelárakat a rendszeresen felszámított díjak nélkül kell számítani.

A referenciakamat is minden szerződésnél eltérő lehet, nincs egységes elszámolási napja. Ugyan a forintosításkor meghatározott referencia szintje (az aktuális 3 hónapos BUBOR) 2,1 százalék volt, ami napjainkra már 1,4 százalékra csökkent.

A kamatforduló napját azonban a forintosítás nem egységesítette, azok a korábbi kamatfordulókhoz köthetők továbbra is. Így az eredeti kamatperiódus fordulónapjához igazítva lesznek meghatározva az új hitelek fordulónapjai is.

 

Nézzünk egy példát!

Egy három éves kamatperiódusú lakáshitel esetén, ha a legutóbbi fordulónap 2014. március 15. volt, akkor a forintosítást követően az első kamatforduló március 15-én, míg a második fordulónap június 15-én volt.

A kamat megállapításakor azonban nem ezt a napot kell figyelembe venni, mivel a 2009. évi CLXII. törvény a 17/D. §-a szerint az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani.


Ez ebben az esetben május 27-e volt, a 3 hónapos BUBOR aznap 1,57 százalékon állt. Ez pedig egy átlagos hitelnél (6 millió forint, 12 év hátralévő futamidő, 6 százalékos THM) nagyjából kétezer forintos törlesztőrészlet-csökkenést eredményez. A következő fordulónap egyébként szeptember 15-én lesz, és az augusztus 26-án megállapított BUBOR alapján kell majd kiszámítani a kamatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemcsak lefelé mozdulhat el a kamat

A kamatok azonban nemcsak lefelé mozdulhatnak el, nagyobb alapkamat növelése után megnőhet a BUBOR és ezzel együtt jelentősen megugorhatnak a törlesztőrészleteink is. Ha megnézzük az elmúlt 10 év alapkamatait, akkor azt láthatjuk, hogy 2013 előtt kizárólag 5 százalék feletti kamatokkal találkozhatunk, ami a mostani kamatszintnél 3,5 százalékkal magasabb, ráadásul csak egy rövid ideig tudott hat százalékos alá süllyedni a kamatszint.


Ha tehát a mostani alapkamat hirtelen felugrana 6 százalékra (és ezzel együtt nőne a hitelkamatunk), akkor a kölcsönünk után fizetett törlesztőrészlet is jelentősen megnőne.

Ez egy átlagos forintosított devizahitellel (6 százalék körüli THM, 5 millió forint, 12 év hátralévő futamidő) számolva azt jelentené, hogy a 38 ezer forintos havi részletünk 48 ezer forintra nőne, ami 25 százalékos növekedésnek felelne meg.

Fixálhatjuk a kamatunkat

A hitelkiváltás során

  • Csökkenthetjük a törlesztőrészletünket, vagy
  • Fixálhatjuk azokat hosszabb időtávra (5, 10 vagy akár 20 évre).
Míg előbbivel (a fenti feltételekkel számolva) nagyjából 5 ezer forinttal csökken a havi részletünk, addig utóbbival nagyjából a jelenlegi kamatszinten kiszámítható törlesztéseket kaphatunk.


Lényeges, hogy a forintosított kölcsönnél is előfordulhat a havi részlet növekedése, így lehet, hogy még a jelenleginél valamivel magasabb törlesztő mellett is hosszútávon a kamatfixálással járunk jól.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?