-5 °C Budapest

Nem kaptál elszámolást? Ezeket a határidőket kell tudnod

2015. június 2. 14:23

A pénzügyi intézményeknek elszámolási értesítőik postázása után 15 nappal internetes honlapjukon és ügyfélszolgálati irodáikban is hirdetményt kell közzétenniük a folyamat lezárásáról. Ha egy fogyasztó úgy véli, jogosult lenne az elszámolásra, de nem kapott értesítőt, a közzététel után hatvan napon belül, akadályoztatása esetén 2015. év végéig tehet panaszt emiatt. Az MNB kibővített kérdésekkel és válaszokkal segíti a fogyasztókat a tájékozódásban.

Ha egy pénzügyi intézmény adatbázisa szerint valamennyi érintett fogyasztójának postán tértivevényes levélben megküldte az elszámolást, ennek tényét - az adott hitel- és lízing szerződéstípusok megnevezésével - 15 napon belül közzé kell tennie az internetes honlapján, s ki is kell függesztenie összes bankfiókjában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mellékelten összegyűjtötte a legnagyobb hazai pénzügyi intézmények által e témában már megjelentetett hirdetményeit.

A felszámolás, végelszámolás alatt álló pénzügyi intézményeknél a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felszámoló vagy végelszámoló biztos küldte ki az elszámolási értesítőt. Ha ezen intézménynek még üzemel az internetes honlapja, ott történik az erről szóló írásos közzététel, annak hiányában a tájékoztatás a PSFN honlapján jelenik meg.

A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél és lízingkonstrukcióknál az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett postára adniuk a fogyasztók részére. Kivétel ez alól, ha egy pénzügyi intézmény - szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított - bírósági pere 2015. március 1-ig nem zárult le. Ekkor ugyanis az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított 60. nap.

Ha egy fogyasztó szerint pénzügyi intézményének deviza alapú hitel- vagy lízingszerződése kapcsán el kellett volna számolnia, de nem kapott erről értesítést, az adott pénzügyi intézmény közzététele időpontjától számított 60 napon belül - utólag igazolható akadályoztatása (pl. kórházi kezelés) esetén az annak megszűnésétől számított 30 napon belül, de legkésőbb 2015. december 31-ig - erre vonatkozó panaszt kell benyújtania az adott pénzügyi intézménynél.

A panasz beadására vonatkozó határidő jogvesztő.

Az MNB - a hozzá, valamint a pénzintézetekhez beérkezett leggyakoribb fogyasztói megkeresések alapján - bővítette az Elszámolási és forintosítási kérdések és válaszok listáját. Friss tudnivalók jelentek meg egyebek között az elszámolási értesítő adatainak fogyasztói ellenőrzéséről, a korábban tisztességtelenül elvont banki összegek visszafizetéséhez kötődő kamatokról, a fogyasztó és cég között engedményezett hitelszerződésekről, a forintosítás utáni hitelkiváltásról, illetve az elszámolással kapcsolatos öröklési és meghatalmazotti tudnivalókról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB tapasztalatai alapján az elszámolással összefüggésben a fogyasztók által feltett legjellemzőbb kérdések elsősorban a kapott elszámolás értelmezésére, a panaszeljárás menetére, a részletes elszámolás táblájának megkérésére, a gyűjtőszámla megszűnésére, a kifizetendő összeg visszatérítésének módjára vonatkoznak. A szerződésmódosulás tárgyában elsősorban az új kamat szabályok, illetve a szerződés felmondása tárgyában érdeklődnek a fogyasztók, e mellett különféle eljárási kérdések merülnek fel például a hitelkiváltás menete tárgyában. E mellett érkeznek mind pozitív, mind negatív tartalmú észrevételek a tisztességtelenül felszámított összeg nagyságára vonatkozóan is.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?