23 °C Budapest

Túl drága a hiteled? Találhatsz olcsóbb megoldást is

Pénzcentrum
2014. június 23. 05:32

Hazánkban szinte mindegyik bank, illetve több, kifejezetten erre szakosodott pénzügyi szolgáltató kínál személyi kölcsönöket - sok család használja is ezeket a pénzügyi termékeket. A személyi kölcsön népszerűsége nem véletlen: a gyors ügyintézés és pénzhez jutás lehetősége sokak számára jelent megoldást váratlan esetek, családi kiadás esetén, valamilyen értékesebb háztartási cikk vásárlásánál, sőt, akár adósságrendezéshez is.

A személyi kölcsönökről általánosságban elmondhatjuk, hogy szabad felhasználásúak, azaz nem célhoz kötöttek, vagyis bármilyen célra felhasználhatóak. Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezek leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például lakásfelújításra szólnak.

A kölcsön Magyarországon forintban igényelhető. Összege jellemzően 100 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető.

Magyarországon szinte mindegyik bank, illetve több, kifejezetten erre szakosodott pénzügyi szolgáltató kínál személyi kölcsönöket: ezek futamideje rugalmas, általában 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető.

Milyen célra érdemes személyi kölcsönt felvenni?

A személyi kölcsönök fontos jellemzője, hogy a bank a kölcsön felhasználását utólag általában nem ellenőrzi (igaz, mint azt már említettük, vannak olyan célhoz kötött személyi kölcsönök, ahol kérnek számlát a hitelösszeg felhasználásáról - például a lakásfelújításnál). Ez azt jelenti, hogy a személyi kölcsön gyorsan és hatékonyan segítheti felvevőjét váratlan esetek, családi kiadás (például egy esküvő) esetén, de jól jöhet valamilyen értékesebb háztartási cikk vásárlásánál, autóvásárlásnál, sőt, egyes esetekben adósságrendezéshez is felhasználhatjuk.

Személyi kölcsönök tipikus felhasználási céljai:
- esküvő
- utazás, nyaralás
- régebbi hitel kiváltása
- lakásfelújítás, korszerűsítés
- új (energiatakarékos) háztartási gépek, műszaki cikkek vásárlása
- autóvásárlás
- pénzügyek rendezése


Meglévő drága hiteleket, hitelkereteket érdemes lehet kiváltani személyi kölcsönből, ha ahhoz olcsón jutunk hozzá. Más kölcsönök (különféle szolgáltatóknak fizetett áruhitelek, hitelkártya és folyószámlahitelek, valamint személyi kölcsönök) kiváltása jó ötlet lehet, hogy összességében kisebb törlesztővel, egyszerűbb ügyintézéssel legyen rendezhető havonta a tartozás.

Fontos részletek a személyi kölcsönöknél

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akár több millió forint esetén is érdemes személyi kölcsönt kérni, de a magasabb hitelösszeg esetén és hosszabb futamidőre érdemes összehasonlítani a jelzáloghitel ajánlatokkal. Fedezetként felajánlható ingatlan nélkül persze ez nem lehetséges, de akinek van háza, lakása az is dönthet a személyi kölcsön mellett, hiszen nincs hónapos ügyintézési idő és magas kezdeti költség, és nem kerül jelzálog az otthonára.

Hiteligénylés esetén a hitelnyújtó bank a rendelkezésére álló adatok alapján megvizsgálja hitelképességünket. Az, hogy kaphatunk-e hitelt, és ha igen, mennyit, a bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hitelképesség vizsgálata az ügyfél jövedelmi helyzetén alapul, de a bank figyelembe veszi a fedezetként felajánlott ingatlan/ egyéb biztosítékok értékét is.


A bank saját szabályzatában rögzíti, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez. A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje.

A hitelezhetőségi limit megmutatja, hogy az ügyfél maximum mekkora havi törlesztőrészlet fizetésére képes. A hitelezhetőségi limit meghatározásakor a hitelnyújtónak figyelembe kell vennie az ügyfél összes ismert fennálló hiteltartozását is. Fontos tudni, hogy a THM (azaz a teljes hiteldíj mutató) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

Várjuk olvasóink kérdéseit!
Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a személyi kölcsönökkel kapcsolatban. Kérdésed a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre küldd június 25-én 12 óráig. A K&H Bank szakértőjének válaszait pénteken közöljük!

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?