Mit kell tenni, hogy legyen egymilliód még tavasszal?

Pénzcentrum
2013. február 21. 05:27

A további kamatcsökkentések ellenére is alig változik valami a személyi kölcsönök területén. Aki most egymillió forintot szeretne kölcsönkérni annak minimum 1 millió 300 ezret kell visszafizetnie három év alatt. A legdrágább kölcsön ehhez képest közel 150 ezer forinttal kerül többe, tehát érdemes jól körülnézni, hogy melyik hitelintézetet választjuk. A Pénzcentrum.hu a legjobb ajánlatokat szedte össze.

Meglévő drága hiteleket is érdemes lehet kiváltani személyi kölcsönből, ha ahhoz olcsón jutunk hozzá. És olcsónak a 20-21 százalék körüli THM-ek számítanak, amihez ráadásul több feltételt is teljesítenie kell az ügyfeleknek. De még ennél is drágább kölcsönök (különféle szolgáltatóknak fizetett áruhitelek, hitelkártya és folyószámlahitelek, valamint személyi kölcsönök) kiváltása jó ötlet lehet, hogy összességében kisebb törlesztővel, egyszerűbb ügyintézéssel legyen rendezhető havonta a tartozás.

Akár több millió forint esetén is érdemes személyi kölcsönt kérni, de a magasabb hitelösszeg esetén és hosszabb futamidőre érdemes összehasonlítani a jelzáloghitel ajánlatokkal. Fedezetként felajánlható ingatlan nélkül persze ez nem lehetséges, de akinek van háza, lakása az is dönthet a személyi kölcsön mellett, hiszen nincs hónapos ügyintézési idő és magas kezdeti költség.

A legtöbben lakásfelújításra, családi eseményekre, meglévő "drágább" hiteleik kiváltására veszik igénybe, de felhasználhatjuk váratlan kiadásaink rendezésére, vagy akár vállalkozásunkat is beindíthatjuk ezen kölcsön segítségével.

A hiteleket a legtöbb esetben a THM értékek alapján lehet összehasonlítani, de a személyi kölcsön esetén érdemes egyedileg kiszámolni ezt az értéket és nem csak a hirdetményekben bízni. Hiszen, ahogy minden személyi kölcsön körképünkkel kapcsolódó cikkünkben leírjuk, a személyi kölcsönök THM-értékét szabály szerint 500 ezer forintra és 3 évre vagy 3 millió forintra és 5 évre kell számolni, ám a prémium kölcsönök többsége jellemzően 500 ezernél magasabb hitelösszegtől igényelhető. A pontos összahasonlításhoz érdemes felkeresni az ezzel foglalkozó oldalakat, ahol személyre szabhatjuk az ajánlatokat, ilyen oldal például a BankRáció.hu is.

A személyi kölcsönöknek egyes bankoknál nincs kezdeti költsége (hitelbírálati díj, folyósítási költség), míg más pénzintézeteknél kisebb összegeket von le a bank, legtöbb esetben a folyósított hitelösszegből. Így pl. 1 millió forint igénylése esetén 960 ezret kapunk kézhez, ha 40 ezer forint a kezdeti költség.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Aktív számlahasználat és jövedelemjóváírás nélkül 23,13 százalékos THM-mel juthatunk hozzá 1 millió forinthoz 3 éves futamidőre. A legkevesebbet a Budapest banknál kell visszafizetnünk a hitel után, mögötte alig 2 ezer forintos különbséggel ott az FHB kölcsöne, amihez 10 ezer forinttal alacsonyabb jövedelemjóváírás is elegendő, de 20 ezer forint kezdeti költsége van, amit természetesen hozzáadtunk az összes visszafizetendőhöz. A minimálbér jóváírás esetén is van már kedvező kölcsön, bár ezt a Raiffesen aktív bankszámlahasználathoz köti.

Hitelválasztáskor szintén fontos szempont, hogy az előtörlesztésnek milyen díjai vannak, hiszen így tudunk kiszállni a meglévő hiteleinkből, ha pénzhez jutunk, vagy olcsóbb finanszírozást találunk. Az újabb szabályozás szerint az előtörlesztési díjakat a visszafizetendő összeg 1 százalékában maximalizálja egy jogszabály, de előfordul olyan konstrukció is, ahol ezt elengedik.


Mivel a Budapest Bank maximum 36 hónapra kínálja Prémium Kölcsönét, így 5 éves futamidő esetén már az FHB a legkedvezőbb, közvetlenül utána következik a sorban a Raiffeisen. Azt tanácsoljuk, hogy a meglévő drágább hitelek kiváltását mindenkinek érdemes végiggondolni. Ilyenkor a számlavezető bankunkon kívül még 1-2 másik pénzintézet személyi ajánlatának is célszerű utánanézni. A bankok honlapjain vagy a BankRáció.hu-n találunk kalkulátort, ami az általunk keresett hitelösszeg / futamidő kombinációkra is könnyen kiszámolja számunkra a legjobb ajánlatot.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?