Százezreket nyert a magyar sztár: rászállhat az adóhatóság

Pénzcentrum
2013. február 16. 13:06

Bódi Guszti feleségét követte Las Vegasba, de az első nyerőgépnél 1 800 dollárt nyert, ami közel 400 ezer forintnak felel meg. Ez az összeg itthon jövedelemnek is számít, így 43 százalékát be kell fizetnie az adóhatóságnak. Ráadásul ilyen nyereményeknél érdemes igazolást kérni a Kaszinótól, hiszen egyébként az adóhatóság könnyen feketemunkával gyanúsíthatja meg a szerencsés nyertest - írja a Blikk.


Az adóhatóság a lap megkeresésére elmondta, hogy ahogy minden külföldön szerzett nyeremény után, Bódi Gusztinak is meg kell fizetnie 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Mivel mindkettőnek az alapja a bruttó nyeremény, a 400 ezer forintból csak 228 ezer marad az énekesnél a többi az államkasszába vándorol.

Kérdésre az adóhatóság azt is elmondta, hogy tételesen ők az ilyen jövedelmet ugyan nem látják, de egy vagyonosodási vizsgálatnál rákérdezhetnek az adóellenőrök minden részletre. Az ilyen jellegű jövedelmeket egy a kaszinó által kiállított nyugtával igazolni kell.

Több mint másfél millió magánszemély tartozik

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatbázisában 1 673 012 cég, illetve magánszemély neve szerepel, akik összesen 1962 milliárd forint adóval tartoznak - közölte nemrégiben a feketelista.hu. Az összeg ugyan 253,4 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban volt, az adósok listája viszont azóta 124 616 névvel bővült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adóbefizetéssel elmaradtak jegyzékében számszerűen a magánszemélyek dominálnak: 1 179 260 egyén összesen 175,4 milliárd forinttal tartozik. A magánadósok köre az elmúlt évben megközelítően 88 ezer fővel bővült, tartozásuk összege viszont lényegében nem változott.

Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazza az adóhatóság, ha ez nem vezet eredményre, az ingó- és az ingatlan-végrehajtás következik. Az elmúlt évben 340,717 milliárd forintot sikerült végrehajtással behajtani, 2,8 százalékkal többet, mint a megelőző években. Ennek az összegnek, több mint a felét - 178,731 milliárd forintot - inkasszóval szedték be. A végrehajtás hatására teljesített befizetés összege 149,150 milliárd forint volt.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?