Hogyan szerezzünk pénzt a lakásvásárláshoz?

Pénzcentrum
2012. május 22. 05:28

Bár az elmúlt időszakban - elvileg- rövidült a hitelhez jutás ideje, jelenleg is 3-4 hetes átfutási idővel kell számolnunk, ráadásul jelentősebb összegeket kell fizetnünk a közjegyzőnek, az értékbecslőnek és persze a földhivatalnak is. Április elsejétől a hitelek árazása is megváltozott, az átláthatóság érdekében valamilyen referencia rátához kötött vagy több évre fixált kamatozású jelzáloghitel termékek között válogathatunk. Az új szabályozásnak köszönhetően némileg könnyebb lett a megfelelő lakáshitel kiválasztása - amiben most a Pénzcentrum.hu is segít.

A megfelelő lakás megtalálásában a Pénzcentrum.hu tegnapi cikke ad segítséget.

Az internet segítségével már mi magunk is egyre könnyebben tudjuk összehasonlítani a bankok hitelajánlatait. Az átlátható árazás megteremtését célzó törvényjavaslat értelmében a kezdeti időszakban kamat és egyéb kedvezmény nem adható az ügyfeleknek, a régebben így kalkulált THM-ek helyett ma már könnyebben összevethető hiteldíjakkal találkozunk a bankok kínálatában.

További fontos változás, hogy áprilistól a bankok a lakossági jelzáloghitel-szerződések megkötésekor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni. Az új jelzáloghitelek kamatát vagy referencia kamatláb változásához kell kötni (ebben az esetben az ügyfél által fizetendő kamatláb a referencia kamatlábból és a megadott kamatfelárból tevődik össze), vagy fix kamatozást kell alkalmazni (a kamat mértékét ekkor a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix). A referencia kamatláb forinthitel esetében a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR, vagy a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett 3 vagy 5 éves állampapír átlaghozam lehet. A kamatfelárat - vagyis a referencia kamaton felül fizetendő kamatrészt - a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül csak akkor módosíthatja, ha az ügyfél egy havi törlesztőrészlettel 45 napot meghaladó fizetési késedelembe esik, vagy az ügyfél a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítást legalább két hónapon keresztül nem fizeti. Ezek a változások növelik a bizalmat a bankokban és a hitelekben egyaránt, az egyes kamatváltozások könnyebben lekövethetőek az ügyfelek számára is.

Amint kiválasztottuk a nekünk megfelelő hitelt, a bank egy fiókját felkeresve elindulhat a hiteligénylés. Az igényléskor ellenőrzi a bank a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdoni és hitelezhetőségi állapotát, amihez szükség van a tulajdoni lapra. Ez után az értékbecslővel kell találkoznunk, aki átlagosan 30 ezer forintért megállapítja az ingatlan fedezeti értékét. Ennek és a jövedelemvizsgálatnak tudatában a bank elvégzi a személyre szabott kalkulációt, és megállapítja, hogy az igényelt hitelösszegre jogosultak vagyunk-e.. Érdemes felkészülni azonban arra, hogy alacsony jövedelem esetén sok esetben szükséges mozgósítani megtakarításainkat is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ezt követően kerül sor a szerződés aláírására a közjegyző díj befizetéssel együtt, ami általában a hitelérték 0,5 százaléka: 30 ezer forinttól akár 90 ezer forintig terjedhet. Az aláírt szerződéssel már mehetünk is a földhivatalba, ahol bejegyzik az új jelzálogot (ennek díja 12 600 forint). A bejegyzés megtörténtéről tájékozódva a bank lekéri a földhivatalból a tulajdoni lapot az ideiglenes széljegyzetre kerülés ellenőrzése miatt. Ez 3-4 000 forintba kerül nekünk tulajdoni laponként.

Ha minden rendben, már csak a pénz megérkezésére kell várnunk, aminek ugyancsak lehet díja: a folyósítási jutalék (más néven hitelkeret-beállítási jutalék) 80-120 ezer forintba is kerülhet. Érdemes tehát a hitelhez jutás költségeit pontosan kiszámítani, nehogy későn szembesüljünk ezekkel az összegekkel. Azt is érdemes megfontolni, hogy olyan bankot keressünk, aki ezeknek a költségeknek egy részét elengedi, utólag megtéríti, vagy a hitelösszegbe beépíti, hiszen így nem kell a folyósítás előtt a pénztárcánkat megterhelni ezekkel a díjakkal. A folyósított pénzhez lakásvásárlás esetén természetesen mi nem férhetünk hozzá, kérésünkre a megfelelő időpontban a lakás vagy ingatlan eladójához utalja a bankunk és költözhetünk is a kiszemelt új otthonunkba.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm