13 °C Budapest

Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére (2.)

Pénzcentrum
2010. szeptember 20. 15:24

A Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által felvetett nyolc ponthoz hasonló, ám a hitelezési gyakorlat kiszámíthatóságát szem előtt tartó javaslatokat tett ma közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelesek megsegítése érdekében.

2010.09.17 15:40
Kósa Lajos: fizesse mindenki a hitelét!

A Magyar Nemzeti Bank a bankok erőfölényének megszűntetése és a hiteltörlesztők fokozott védelmének érdekében már korábban jogszabályok megalkotására tett javaslatot - emeli ki az MNB közleménye. Az MNB által kidolgozott megoldáscsomag célja hasonló, mint a Rogán Antal és Kósa Lajos képviselők által felvetett 8 pont szándéka, ugyanakkor úgy vélik, az MNB javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát, így támogatják a magyar gazdaság fellendülését. Az MNB szerint a bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látja, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni. Ezért az MNB azt javasolta a jogszabályalkotásért felelős Kormány számára, hogy alkosson jogszabályt, mely szerint:

- a fogyasztók számára kétféle hiteltermék kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék;
- illetve e szabályok a fennálló hitelállományra is alkalmazandóak legyenek.

Ezen túl menően, egyetértve a PSZÁF által felvetett, a devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémával, felhívta a jogalkotó/szabályozó figyelmét olyan jogszabály megalkotásának szükségességére, mely:

- kizárja a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését;
- korlátozza a marzs lehetséges mértékét;
- illetve lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztést is.

A nemrégiben napvilágot látott, Rogán Antal és Kósa Lajos képviselők által felvetett 8 pont szándékával, azaz a bankok erőfölényének megszűntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével a jegybank egyetért. Ugyanakkor fontos szerintük hangsúlyozni, hogy a javaslatok az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak. A képviselői előterjesztés közül a késedelmi kamat elengedésére, a hitelfutamidő egyoldalú meghosszabbítására és a "tiszta lapra" tett javaslatok (a banki követelésnek a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 100 százalékában való maximalizálása) kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremtenek és nagyban ronthatják az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát, illetve emiatt arra késztethetik a bankokat, hogy egyre kevésbé hitelezzenek - vélik a jegybanknál. Így a beavatkozás látszólag védi az ügyfelek érdekeit, valójában azonban a hitelhez jutás megnehezülésén keresztül éppen a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki.

A hitelesek megsegítését célzó javaslatok
Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők javaslatai

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítást.
2. Tiltanák az önkényes kamatemelést.
3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.
4. Megteremtenék az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.
5. Automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő.
6. Az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatná meg.
7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását.
8. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.

A Magyar Nemzeti Bank javaslatai

1. A fogyasztók számára kétféle hiteltermék legyen kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék.
2. E szabályok a fennálló hitelállományra is alkalmazandóak legyenek.
3. Zárják ki a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését.
4. Korlátozzák a marzs lehetséges mértékét.
5. Tegyék lehetővé a hitelek devizában történő törlesztést is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  
Az MNB javaslatai mérsékelt hatásúnak, egyúttal piackonformnak tűnnek Rogán Antal és Kósa Lajos javaslataihoz képest. A fent általunk öt pontba szedett javaslatok közül az

1. pont némileg szigorít a Magatartási Kódexben foglaltakon, hisz csak abban az esetben tenné lehetővé a kamat emelését, amikor a bank forrásköltsége megemelkedik. Míg a bank számára ez egyes esetekben (pl. jogszabályváltozás miatti alkalmazkodás) a jövőben a bevétel elmaradását jelentheti, az ügyfelek számára jelenleg nem jelent érdemi könnyebbséget, hisz az ügyfelek korlátozott teherviselőképessége miatt nem jellemzőek az egyoldalú kamatemelések. Ami a rögzített kamatperiódusok alkalmazását illeti, ez a források lejáratának hosszabbodásával (pl. jelzáloglevelek kereskedelmi bankok általi kibocsátásának és piacának megteremtése révén) válhat tömegesebbé.

A 2. pont a meglévő hitelesek szempontjából csak akkor jelent könnyebbséget, ha egyúttal a kamatfelár jelenleginél alacsonyabb szinten történő rögzítését is jelenti.

A 3. és a 4. pont a fideszes nyolc ponttal és a PSZÁF korábbi javaslatával rokon javaslat, ám ezeknél enyhébb, hisz nem a rés eltüntetésére, csak korlátozására vonatkozik, ugyanakkor jogi szempontból megvalósíthatóbb ez a kezdeményezés.

Az 5. pont a Magatartási Kódex egyik pontját (mely szerint a végtörlesztést devizában is el kell fogadniuk a bankoknak) szélesítené ki a törlesztés teljes periódusára. A bankok számára ez nem jelentene számottevő veszteséget, hisz csak azon ügyfelek esetében van jelentősége, akik devizás jövedelemmel rendelkeznek.

A fideszes javaslatok közül a piaci gyakorlatot figyelembe vevő pontok, illetve a fenti MNB-s javaslatok összefésülése jó iránynak tűnik, kérdés, a jól ismert ellentétek fényében erre van-e esély. Összességében azonban megállapítható, a hitelesek jó része számára egyik javaslat sem jelent érdemi könnyebbséget, a legjobban továbbra is azok járnak, akik időben törlesztik tartozásukat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem