Válság: bővül a követeléskezelők ügyfélköre

Pénzcentrum
2009. november 30. 09:47

A válság következtében fellépő a likviditáshiány hatására egyre több vállalkozás adja el a kinnlevőségét valamilyen követeléskezelő-cégnek - derül ki az Euler-Hermes hitelbiztosító statisztikáiból.

A szerződésben kialkudott összegnél kevesebbért is, de szabadulna a vállalkozások egy része már a 40-45 napos követelésektől is, a 60 napos kinnlevőségeket pedig egyre nagyobb arányban adják el a cégek likviditási helyzetük javítása érdekében behajtóknak, faktorcégeknek - írja a Napi Gazdaság.

A válság hatására a korábban sem kedvező fizetési határidők a gazdaság különböző szektoraiban tovább csökkentek. A hitelbiztosító adatai alapján az élelmiszeriparban 20-60 napra fizetnek a vevők, az építőanyag-iparban 60-120 napra egyenlítik a számlát, az építőiparban átlagosan már csak 100-180 nap után látnak pénzt a szállítók, agrárszerződések esetén pedig a fél évnél hosszabb fizetési határidő sem ritka.

A behajtási ügyek számának és nagyságának megugrása főleg az idei első negyedéves időszakban volt kimagasló mértékű, ebben az időszakban a tavalyi év ugyanezen periódusához képest közel megduplázódott az ilyen esetek értéke.

Az Euler-Hermesnél jelenleg kezelt 4554 behajtási ügy értéke meghaladja a 30 milliárd forintot, ez az érték 2007 végén még csupán 16,3 milliárd forint volt, és mindössze 3900 szerződés között oszlott meg - írja a lap.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem