10 °C Budapest

Önkormányzatok: ha a takarékszövetkezetek nem lennének...

Pénzcentrum
2009. november 18. 15:55

A pénzügyi válság után a korábban slágerterméknek számító önkormányzati devizakötvény-kibocsátás szinte teljesen eltűnt a piacról, s a forint alapú hitelek felé mozdultak el az önkormányzatok. A részükre rendelkezésre álló pénzügyi közvetítők között a Takarékszövetkezeti Integráció egyre nagyobb szerepet játszik - derült ki egy mai sajtótájékoztatón.

Még mindig jó adósnak számítanak az önkormányzatok Magyarországon

Bár a szektor GDP-arányos eladósodottsági mutatója idén már 4%-os szinten jár, és 2010-ben - a hazai össztermék zsugorodása miatt - várhatóan az EU átlagnak megfelelő 5%-os szintet is eléri, mégsem várható, hogy az önkormányzatok tömegesen fizetésképtelenné válnának - hangsúlyozták a TakarékBank szakemberei a társaság mai sajtótájékoztatóján.


Az elmúlt négy évben a magyar önkormányzatok adósságállományának bővülési üteme európai szinten is kimagasló volt, azonban a közel 3200 magyarországi önkormányzatból mindössze 6 jelentett fizetésképtelenséget 2008-ban, idén pedig még nem volt példa ilyen esetre.


Az önkormányzati adósságrendezési eljárás közel sem jelent akkora veszélyt a hitelezőkre nézve, mint egy vállalati felszámolás, sok esetben ugyanis a törlesztések átütemezésére szóló megállapodás köthető, hisz az önkormányzatoknak hosszú távon is számíthatnak biztos bevételekre állami forrásból illetve helyi adókból. Így nem feltétlenül van szükség a kistelepülések többsége esetén csak nagy nehézségek árán eladható önkormányzati vagyon értékesítésére - mondta Ifju Péter, a TakarékBank önkormányzati osztályának vezetője.

Az MFB Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram
A hitelprogram célja az önkormányzatok és önkormányzati társulások törvény által előírt vagy önként vállalt közfeladatainak ellátásához szükséges beruházások finanszírozása éven túli lejáratú, kedvezményes kamatozású hitel biztosításával.

Átalakuló finanszírozási struktúra

A pénzügyi válság kirobbanása óta az önkormányzatok is sokkal kockázatkerülőbbek lettek. Idén már csak elvétve lehet találkozni önkormányzati devizakötvény-kibocsátással, és szinte mindenki az árfolyamkockázatokat kiküszöbölő forint alapú forrásokat keresi. Ezek közül is a jelenlegi legsikeresebb konstrukció a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram, ami alacsony önerő és akár 2-3 éves törlesztési türelmi idő mellett nyújt EURIBOR kamatfelár mellett forinthiteleket, az árfolyamkockázatot pedig az MFB viseli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MFB hiteleken túlmenően is általánosságban elmondható, hogy a települések az esetek elsöprő többségében a forint alapú hiteleket preferálják. Szabó Levente, a TakarékBank ügyvezető igazgatója a elmondta, ez igen kedvező a pénzintézetük számára, mivel a bank jelenleg a takarékszövetkezetek betétállományának köszönhetően bőséges szabad forint forrásokkal rendelkezik. A TakarékBanknál mintegy 160 milliárd forint hitelállományra jut 270 milliárd forintnyi betéttömeg, ami a magyarországi bankok körében rendkívül alacsony, 60% alatti hitel/betét aránynak felel meg.

Főként a szabad forrásokkal, illetve a takarékszövetkezetek erős települési beágyazottságával próbál a Takarékszövetkezeti Integráció a jövőben önkormányzatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások területén piacot szerezni.

Egyre sikeresebb integráció

Az elmúlt időszakban az önkormányzati számlavezetés területén látványos eredmények születtek. Az integráció 2009 harmadik negyedévének végére már az önkormányzatok 24%-ánál (többségében kis- és közepes településeknél) volt számlavezető, és az ügyvezető igazgató elképzelhetőnek tartja, hogy ez a szám a következő 5 évben elérheti az 50%-os értéket is.


A kis- és közepes településekkel való kapcsolat miatt az integráció által kezelt önkormányzati hitelek és betétek aránya a bankszektor összesített értékének csupán 4-5%-a. A Takarék Bank vezetőinek várakozása szerint ez az érték is növekedni fog a jövőben. Egyrészt a várhatóan csökkenő önkormányzati bevételek (kevesebb központi támogatás, recesszió miatt visszaeső helyi adóbevételek) további külső forrásbevonásra fogják késztetni az önkormányzatokat, másrészt az integráció erősödő piaci pozíciója a takarékszövetkezetek irányába fogja terelni a forráshiányos nagyobb településeket is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Kiszámoló  |  2024. március 1. 18:56
A kormány kitalálta, hogy milyen jó lesz, ha márciusban mindenki felmondhatja a lakásbiztosítását és...
Bankmonitor  |  2024. március 1. 17:00
Újra lehet kötni hazánkban akár 30%-os kamatbónusszal LTP szerződést. Közben a lakáskölcsönök kamata...
MEDIA1  |  2024. március 1. 16:28
Március 1-jétől Papp-Gerlei Gyöngyvér az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem