Önkormányzatok: ha a takarékszövetkezetek nem lennének...

Pénzcentrum
2009. november 18. 15:55

A pénzügyi válság után a korábban slágerterméknek számító önkormányzati devizakötvény-kibocsátás szinte teljesen eltűnt a piacról, s a forint alapú hitelek felé mozdultak el az önkormányzatok. A részükre rendelkezésre álló pénzügyi közvetítők között a Takarékszövetkezeti Integráció egyre nagyobb szerepet játszik - derült ki egy mai sajtótájékoztatón.

Még mindig jó adósnak számítanak az önkormányzatok Magyarországon

Bár a szektor GDP-arányos eladósodottsági mutatója idén már 4%-os szinten jár, és 2010-ben - a hazai össztermék zsugorodása miatt - várhatóan az EU átlagnak megfelelő 5%-os szintet is eléri, mégsem várható, hogy az önkormányzatok tömegesen fizetésképtelenné válnának - hangsúlyozták a TakarékBank szakemberei a társaság mai sajtótájékoztatóján.


Az elmúlt négy évben a magyar önkormányzatok adósságállományának bővülési üteme európai szinten is kimagasló volt, azonban a közel 3200 magyarországi önkormányzatból mindössze 6 jelentett fizetésképtelenséget 2008-ban, idén pedig még nem volt példa ilyen esetre.


Az önkormányzati adósságrendezési eljárás közel sem jelent akkora veszélyt a hitelezőkre nézve, mint egy vállalati felszámolás, sok esetben ugyanis a törlesztések átütemezésére szóló megállapodás köthető, hisz az önkormányzatoknak hosszú távon is számíthatnak biztos bevételekre állami forrásból illetve helyi adókból. Így nem feltétlenül van szükség a kistelepülések többsége esetén csak nagy nehézségek árán eladható önkormányzati vagyon értékesítésére - mondta Ifju Péter, a TakarékBank önkormányzati osztályának vezetője.

Az MFB Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram
A hitelprogram célja az önkormányzatok és önkormányzati társulások törvény által előírt vagy önként vállalt közfeladatainak ellátásához szükséges beruházások finanszírozása éven túli lejáratú, kedvezményes kamatozású hitel biztosításával.

Átalakuló finanszírozási struktúra

A pénzügyi válság kirobbanása óta az önkormányzatok is sokkal kockázatkerülőbbek lettek. Idén már csak elvétve lehet találkozni önkormányzati devizakötvény-kibocsátással, és szinte mindenki az árfolyamkockázatokat kiküszöbölő forint alapú forrásokat keresi. Ezek közül is a jelenlegi legsikeresebb konstrukció a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram, ami alacsony önerő és akár 2-3 éves törlesztési türelmi idő mellett nyújt EURIBOR kamatfelár mellett forinthiteleket, az árfolyamkockázatot pedig az MFB viseli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MFB hiteleken túlmenően is általánosságban elmondható, hogy a települések az esetek elsöprő többségében a forint alapú hiteleket preferálják. Szabó Levente, a TakarékBank ügyvezető igazgatója a elmondta, ez igen kedvező a pénzintézetük számára, mivel a bank jelenleg a takarékszövetkezetek betétállományának köszönhetően bőséges szabad forint forrásokkal rendelkezik. A TakarékBanknál mintegy 160 milliárd forint hitelállományra jut 270 milliárd forintnyi betéttömeg, ami a magyarországi bankok körében rendkívül alacsony, 60% alatti hitel/betét aránynak felel meg.

Főként a szabad forrásokkal, illetve a takarékszövetkezetek erős települési beágyazottságával próbál a Takarékszövetkezeti Integráció a jövőben önkormányzatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások területén piacot szerezni.

Egyre sikeresebb integráció

Az elmúlt időszakban az önkormányzati számlavezetés területén látványos eredmények születtek. Az integráció 2009 harmadik negyedévének végére már az önkormányzatok 24%-ánál (többségében kis- és közepes településeknél) volt számlavezető, és az ügyvezető igazgató elképzelhetőnek tartja, hogy ez a szám a következő 5 évben elérheti az 50%-os értéket is.


A kis- és közepes településekkel való kapcsolat miatt az integráció által kezelt önkormányzati hitelek és betétek aránya a bankszektor összesített értékének csupán 4-5%-a. A Takarék Bank vezetőinek várakozása szerint ez az érték is növekedni fog a jövőben. Egyrészt a várhatóan csökkenő önkormányzati bevételek (kevesebb központi támogatás, recesszió miatt visszaeső helyi adóbevételek) további külső forrásbevonásra fogják késztetni az önkormányzatokat, másrészt az integráció erősödő piaci pozíciója a takarékszövetkezetek irányába fogja terelni a forráshiányos nagyobb településeket is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm