-2 °C Budapest

Tömködik az ezermilliárdos rést: kötvénykibocsátásból adósságrendezés

Pénzcentrum
2009. október 29. 09:02

Drámai mértékben emelkedett az önkormányzatok adósságállománya az elmúlt néhány évben - mondta Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. Ennek kockázata hosszú távon a hitelgarancia intézményének létrehozásával, a pénzügyi és törvényességi ellenőrzés erősítésével mérsékelhető - írja a Napi.

A teljes önkormányzati szféra hosszú lejáratú kötelezettsége 2000-ben 92 milliárd forint, a rövid lejáratúaké pedig 83 milliárd forint volt. Ezzel szemben a tavalyi év végén a bruttó önkormányzati adósságállomány közelített az 1000 milliárd forinthoz.

Ez az adósságállomány a hazai GDP-nek mindössze 2-2,5 %-át teszi ki, gondot okoz, hogy az önkormányzati kötvénykibocsátás a kilencszeresére nőtt 2006 eleje és 2007 vége között. Az így befolyó összeg 63 %-a felhalmozási, fejlesztési célt szolgált, 15 %-át működésre, 22 %-át pedig adósságrendezésre fordították az önkormányzatok.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm