Tömködik az ezermilliárdos rést: kötvénykibocsátásból adósságrendezés

Pénzcentrum
2009. október 29. 09:02

Drámai mértékben emelkedett az önkormányzatok adósságállománya az elmúlt néhány évben - mondta Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. Ennek kockázata hosszú távon a hitelgarancia intézményének létrehozásával, a pénzügyi és törvényességi ellenőrzés erősítésével mérsékelhető - írja a Napi.

A teljes önkormányzati szféra hosszú lejáratú kötelezettsége 2000-ben 92 milliárd forint, a rövid lejáratúaké pedig 83 milliárd forint volt. Ezzel szemben a tavalyi év végén a bruttó önkormányzati adósságállomány közelített az 1000 milliárd forinthoz.

Ez az adósságállomány a hazai GDP-nek mindössze 2-2,5 %-át teszi ki, gondot okoz, hogy az önkormányzati kötvénykibocsátás a kilencszeresére nőtt 2006 eleje és 2007 vége között. Az így befolyó összeg 63 %-a felhalmozási, fejlesztési célt szolgált, 15 %-át működésre, 22 %-át pedig adósságrendezésre fordították az önkormányzatok.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24