22 °C Budapest

Kemény kihívásokkal szembesült a regionális bankszektor

2009. augusztus 10. 15:02

Bár a közép-kelet-európai bankszektor kemény pofonokat kapott a pénzügyi válság során, látszik már a fény az alagút végén: Közép- és Kelet-Európa gazdasága új erőre kaphat.

"A nemzetközi pénzügyi válság rányomja bélyegét a szektor működésére. Bár a válság hatással volt valamennyi közép- és kelet-európai bank likviditási helyzetére, finanszírozási költségeire és hiteleik minőségére, a régió a banktevékenység szempontjából továbbra is vonzó maradt" - állapítja meg Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai stratégiai elemzési vezetője, utalva a csoport legfrissebb bankpiaci tanulmányára. Már mutatkoznak pozitív jelek, amelyek reményre adnak alapot a világgazdaság talpraállását illetően: ennek hatására Közép- és Kelet-Európa gazdasága is új erőre kaphat. A gazdasági tevékenységek 2009-es jelentős visszaesését követően a csoport közgazdászai lassú ütemű, 1,1 százalékos regionális növekedést vetítenek előre 2010-re, ami pozitív tendencia, de továbbra sem éri el a régió növekedési potenciálját. A régió még mindig igen differenciált: a közép-európai országok és Törökország jobban felkészültek arra, hogy gyorsan felvegyék a világgazdaság élénkülésének ritmusát.

A közép- és kelet-európai regionális bankszektor 2 455 bankot foglal magába, amelyek mérlegfőösszege együttesen több mint 2 100 milliárd euró. A régió legfontosabb bankjainak rangsorát az UniCredit Csoport vezeti, amely Közép- és Kelet-Európában a Bank Austrián keresztül működik. Méret szempontjából a lista második helyén a Raiffeisen, míg harmadik az Erste Bank.

A nemzetközi pénzintézetek aktív szerepet vállalnak a piacon a válság hatásainak enyhítésében. Az IMF, az EBRD, a Világbank és az EIB az Európai Unióval közösen lépnek fel a válságkezelés érdekében. A közép- és kelet-európai régióban jelen lévő nemzetközi bankok megerősítették arra vonatkozó szándékukat, hogy folytatják tevékenységüket a régióban. Az IMF (az országoknak nyújtott IMF-támogatási csomagok részeként) még tovább erősítette a nemzetközi bankok egyes piacok melletti határozott elkötelezettségét azzal, hogy a helyi jegybankokkal olyan kétoldalú megállapodás aláírására ösztönözte őket, amelyben vállalták, hogy fenntartják jelenlétüket, és az elkövetkező években újratőkésítik leányvállalataikat.

"A közép- és kelet-európai bankszektorban most a hitelek minősége és a kockázat a legfontosabb korlátozó tényezők - teszi hozzá Revoltella. - 2009 és 2010 is sok kihívást tartogat még, de a régió hosszú távú kilátásai változatlanok." A banki penetrációban mutatkozó lemaradás és a jövedelmek gyors felzárkózásának lehetősége továbbra is fennáll. A pénzügyi penetráció, ha lassabb ütemben is, de folytatódni fog Közép- és Kelet-Európában. A hitelezés újbóli fellendülése a vállalati szektorban indul majd meg. A lakossági piacon viszont a banki penetráció még mindig egyértelmű lemaradásban van a jelzáloghitelezést illetően. A hazai és külső finanszírozási források elérhetősége továbbra is a növekedés egyik legfontosabb mozgatórugója lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válság az egész világon felgyorsította a költséghatékonyságot célzó intézkedések bevezetését, és ez alól a közép- és kelet-európai bankszektor sem kivétel. A múlt évben a hálózati és bérköltségekkel kapcsolatosan tapasztalt különbségek idén kiegyenlítődhetnek. A bevételek lassuló, ám megbízható növekedése és a hatékony költségcsökkentő intézkedések ellenére a bankok jövedelmezőségét még mindig fenyegeti egy tényező: a hitelek minősége. Fontos megjegyezni, hogy napjainkban a bankokat leginkább megkülönböztető tényező a hitelportfólió minősége. Ennek alapján ugyanazon a piacon a bankok teljesítménye igen eltérő lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem