6 °C Budapest

Kemény kihívásokkal szembesült a regionális bankszektor

2009. augusztus 10. 15:02

Bár a közép-kelet-európai bankszektor kemény pofonokat kapott a pénzügyi válság során, látszik már a fény az alagút végén: Közép- és Kelet-Európa gazdasága új erőre kaphat.

"A nemzetközi pénzügyi válság rányomja bélyegét a szektor működésére. Bár a válság hatással volt valamennyi közép- és kelet-európai bank likviditási helyzetére, finanszírozási költségeire és hiteleik minőségére, a régió a banktevékenység szempontjából továbbra is vonzó maradt" - állapítja meg Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai stratégiai elemzési vezetője, utalva a csoport legfrissebb bankpiaci tanulmányára. Már mutatkoznak pozitív jelek, amelyek reményre adnak alapot a világgazdaság talpraállását illetően: ennek hatására Közép- és Kelet-Európa gazdasága is új erőre kaphat. A gazdasági tevékenységek 2009-es jelentős visszaesését követően a csoport közgazdászai lassú ütemű, 1,1 százalékos regionális növekedést vetítenek előre 2010-re, ami pozitív tendencia, de továbbra sem éri el a régió növekedési potenciálját. A régió még mindig igen differenciált: a közép-európai országok és Törökország jobban felkészültek arra, hogy gyorsan felvegyék a világgazdaság élénkülésének ritmusát.

A közép- és kelet-európai regionális bankszektor 2 455 bankot foglal magába, amelyek mérlegfőösszege együttesen több mint 2 100 milliárd euró. A régió legfontosabb bankjainak rangsorát az UniCredit Csoport vezeti, amely Közép- és Kelet-Európában a Bank Austrián keresztül működik. Méret szempontjából a lista második helyén a Raiffeisen, míg harmadik az Erste Bank.

A nemzetközi pénzintézetek aktív szerepet vállalnak a piacon a válság hatásainak enyhítésében. Az IMF, az EBRD, a Világbank és az EIB az Európai Unióval közösen lépnek fel a válságkezelés érdekében. A közép- és kelet-európai régióban jelen lévő nemzetközi bankok megerősítették arra vonatkozó szándékukat, hogy folytatják tevékenységüket a régióban. Az IMF (az országoknak nyújtott IMF-támogatási csomagok részeként) még tovább erősítette a nemzetközi bankok egyes piacok melletti határozott elkötelezettségét azzal, hogy a helyi jegybankokkal olyan kétoldalú megállapodás aláírására ösztönözte őket, amelyben vállalták, hogy fenntartják jelenlétüket, és az elkövetkező években újratőkésítik leányvállalataikat.

"A közép- és kelet-európai bankszektorban most a hitelek minősége és a kockázat a legfontosabb korlátozó tényezők - teszi hozzá Revoltella. - 2009 és 2010 is sok kihívást tartogat még, de a régió hosszú távú kilátásai változatlanok." A banki penetrációban mutatkozó lemaradás és a jövedelmek gyors felzárkózásának lehetősége továbbra is fennáll. A pénzügyi penetráció, ha lassabb ütemben is, de folytatódni fog Közép- és Kelet-Európában. A hitelezés újbóli fellendülése a vállalati szektorban indul majd meg. A lakossági piacon viszont a banki penetráció még mindig egyértelmű lemaradásban van a jelzáloghitelezést illetően. A hazai és külső finanszírozási források elérhetősége továbbra is a növekedés egyik legfontosabb mozgatórugója lesz.

A válság az egész világon felgyorsította a költséghatékonyságot célzó intézkedések bevezetését, és ez alól a közép- és kelet-európai bankszektor sem kivétel. A múlt évben a hálózati és bérköltségekkel kapcsolatosan tapasztalt különbségek idén kiegyenlítődhetnek. A bevételek lassuló, ám megbízható növekedése és a hatékony költségcsökkentő intézkedések ellenére a bankok jövedelmezőségét még mindig fenyegeti egy tényező: a hitelek minősége. Fontos megjegyezni, hogy napjainkban a bankokat leginkább megkülönböztető tényező a hitelportfólió minősége. Ennek alapján ugyanazon a piacon a bankok teljesítménye igen eltérő lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?