Kevesen gondolnák: van, amiben egyedülálló a magyar bankszektor

2009. július 16. 14:33

Hiába hisz a társadalmi értékteremtésben egy vállalat felső vezetése, ha nem épít erre komplex rendszert a vállalaton kívül és belül egyaránt, és nem fordít az értékteremtésre komoly erőforrásokat. A magyar bankszektor jó úton halad azzal, hogy immár öt bank készít fenntarthatósági jelentést a nemzetközi GRI rendszer szabályai szerint, a sor ugyanis kibővült az MKB Bankkal, amely ma mutatta be jelentését. A dokumentum elkészítői szerint ezzel az egyedülálló teljesítménnyel előkelő helyett vívott ki magának a magyar pénzügyi szektor a világban.

A válságidőszak arra ösztönzi a bankokat és más vállalatokat is, hogy jobban odafigyeljenek a társadalmi problémákra, és ha lehet, még jobb CSR tevékenységgel járjanak elől a segítségnyújtásban - fejtette ki dr. Kraudi Adrienne, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a bank sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a bank megjelentette 2008-as fenntarthatósági jelentését.

A jelentés a nemzetközi GRI fenntarthatósági jelentéstételi szabványok szerint készült, s ezzel az MKB Bank csatlakozott ahhoz a négy magyar bankhoz, amelyek már eddig is ezúton tették átláthatóvá működésüket, stratégiájukat és társadalmi céljaikat.

Kraudi elmondta: a bank ún. optimista hadműveletet indított, hogy a válság idején is az együttműködés, a környezettudatosság és a társadalmi felelősség jegyében végezze munkáját és tartsa kapcsolatát ügyfeleivel, alkalmazottaival, partnereivel. A bank kulturális, művészeti és társadalmi programokat, szervezeteket (lásd pl. Liszt Ferenc Kamarazenekar, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat), mozgalmakat és csapatokat (amilyenek pl. az MKB által támogatott sportcsapatok) is jelentős összegekkel támogat.

A fenntarthatósági jelentés elkészítését végző B&P CSR Management képviseletében dr. Radácsi László ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet: egyedülálló, hogy a magyar bankrendszer a nemzetközi GRI rendszer 750 vállalata között 5 pénzintézettel is képviselteti immár magát, annyival, mint a nálunk kilencszer nagyobb Németország. Kiemelte: a CSR egyes elemeihez hasonló tevékenységet már korábban is végeztek a társaságok, legfeljebb nem jelölték ezeket ezzel a betűszóval. Ami azonban most történik, az már egy tudatos és átfogó stratégia, mely a bankok és a nem pénzügyi vállalatok üzleti teljesítményén is számottevően javítani tud.

A sajtótájékoztatón elhangzott: mivel az MKB Bank wholesale bankként indult Magyarországon, jelentős erőforrásokat igényelt a lakossági és befektetési üzletágak kialakítása és felfuttatása, és bár a devizahitelezés kockázatai az utóbbi évben előtérbe kerültek, az ügyfelekkel fenntartott kapcsolatban is igyekeznek nem ellentmondani CSR-tevékenységükben vállalt elkötelezettségüknek. Hosszú időn keresztül nem mutathat kétféle arcot egy vállalat, mert hiteltelenné válik, ezért a bankról kialakult sokféle képnek nagyjából fednie kell egymást, az összhangot fenn kell tartani, ez bank és ügyfél közös érdeke - emelte ki Radácsi László.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?