6 °C Budapest

Kevesen gondolnák: van, amiben egyedülálló a magyar bankszektor

2009. július 16. 14:33

Hiába hisz a társadalmi értékteremtésben egy vállalat felső vezetése, ha nem épít erre komplex rendszert a vállalaton kívül és belül egyaránt, és nem fordít az értékteremtésre komoly erőforrásokat. A magyar bankszektor jó úton halad azzal, hogy immár öt bank készít fenntarthatósági jelentést a nemzetközi GRI rendszer szabályai szerint, a sor ugyanis kibővült az MKB Bankkal, amely ma mutatta be jelentését. A dokumentum elkészítői szerint ezzel az egyedülálló teljesítménnyel előkelő helyett vívott ki magának a magyar pénzügyi szektor a világban.

A válságidőszak arra ösztönzi a bankokat és más vállalatokat is, hogy jobban odafigyeljenek a társadalmi problémákra, és ha lehet, még jobb CSR tevékenységgel járjanak elől a segítségnyújtásban - fejtette ki dr. Kraudi Adrienne, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a bank sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a bank megjelentette 2008-as fenntarthatósági jelentését.

A jelentés a nemzetközi GRI fenntarthatósági jelentéstételi szabványok szerint készült, s ezzel az MKB Bank csatlakozott ahhoz a négy magyar bankhoz, amelyek már eddig is ezúton tették átláthatóvá működésüket, stratégiájukat és társadalmi céljaikat.

Kraudi elmondta: a bank ún. optimista hadműveletet indított, hogy a válság idején is az együttműködés, a környezettudatosság és a társadalmi felelősség jegyében végezze munkáját és tartsa kapcsolatát ügyfeleivel, alkalmazottaival, partnereivel. A bank kulturális, művészeti és társadalmi programokat, szervezeteket (lásd pl. Liszt Ferenc Kamarazenekar, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat), mozgalmakat és csapatokat (amilyenek pl. az MKB által támogatott sportcsapatok) is jelentős összegekkel támogat.

A fenntarthatósági jelentés elkészítését végző B&P CSR Management képviseletében dr. Radácsi László ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet: egyedülálló, hogy a magyar bankrendszer a nemzetközi GRI rendszer 750 vállalata között 5 pénzintézettel is képviselteti immár magát, annyival, mint a nálunk kilencszer nagyobb Németország. Kiemelte: a CSR egyes elemeihez hasonló tevékenységet már korábban is végeztek a társaságok, legfeljebb nem jelölték ezeket ezzel a betűszóval. Ami azonban most történik, az már egy tudatos és átfogó stratégia, mely a bankok és a nem pénzügyi vállalatok üzleti teljesítményén is számottevően javítani tud.

A sajtótájékoztatón elhangzott: mivel az MKB Bank wholesale bankként indult Magyarországon, jelentős erőforrásokat igényelt a lakossági és befektetési üzletágak kialakítása és felfuttatása, és bár a devizahitelezés kockázatai az utóbbi évben előtérbe kerültek, az ügyfelekkel fenntartott kapcsolatban is igyekeznek nem ellentmondani CSR-tevékenységükben vállalt elkötelezettségüknek. Hosszú időn keresztül nem mutathat kétféle arcot egy vállalat, mert hiteltelenné válik, ezért a bankról kialakult sokféle képnek nagyjából fednie kell egymást, az összhangot fenn kell tartani, ez bank és ügyfél közös érdeke - emelte ki Radácsi László.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?