Csokorban a valaha volt legszörnyűbb hitelajánlatok

Pénzcentrum
2008. november 5. 10:30

A világ számos országában jól teljesített a gazdaság, alacsonyak voltak a kamatok és egyszerűvé vált a hitelfelvétel a közelmúltban. Az igénylőket egymásra licitálva bombázták a bankok a kedvező ajánlatokkal, akik sok esetben meggondolatlanul adósodtak el. A bankok a hiteltermékek fejlesztése során néhány vadhajtással is meglepték az ügyfeleket, ezeket gyűjtötte csokorba a Times magazin.

Az ingatlanárak szárnyalása idején az értékbecslők munkáját sokszor nem is kérték a bankok, hanem elfogadták az adásvételi szerződésben szereplő vételárat. Az adósminősítés során pedig olyan bónuszokat és jutalmakat is figyelembe vettek a bankok, amelyeket nem tényleges, hanem csak várható jövedelmeknek lehetett volna csak tekinteni.

Magas finanszírozású jelzáloghitel a fedezet 125 %-áig!

Az egyik brit hitelintézet ajánlata a kilencvenes évek elejére tehető. A bank az ingatlan értékének 95 %-át jelzáloghitel, további 30 %-át pedig a jelzáloghitel kondícióival megegyező kamatszinten nyújtott személyi kölcsön formájában biztosította. A termék kockázata az ingatlanárak emelkedésének idején folyamatosan csökkent és más bankok is átvették ezt a gyakorlatot. Az elmúlt időszakban tapasztalt árzuhanás oda vezetett, hogy számos hitelfelvevő most sokkal kevesebb fedezettel rendelkezik, mint amennyi a fennálló tartozása.

A fizetés tízszeresének megfelelő hitelkeret

A hitelpiac szárnyalása idején a bankok bátran be merték vállalni, hogy az ügyfeleiknek a havi jövedelmük 8-10-szeresének megfelelő folyószámla hitelkeretet biztosítanak. Bizonyos esetekben a havi rendszeres jóváírások mellé elfogadták az ügyfél egyéb bevételekről szóló nyilatkozatát, ami tovább duzzasztotta a hitelkeretet. Az amerikai és a brit pénzintézetek a hitelválság beköszöntét követően szűkítették a kereteket, mert voltak ügyfelek, akik adósságcsapdába kerültek, amikor ebből fedezték a lakáshitelük törlesztését.

Devizahitelek: célkeresztben Magyarország!

A devizahitelezés térhódítása olyan méreteket öltött, hogy hazánkban a hitelkihelyezések több mint 90 %-a devizában történt az elmúlt egy évben. Az árfolyamok jelentéktelen ingadozása nem jelentett akkora törlesztőrészlet változást, ami nem érte volna meg a kockázatot, egészen októberig. A belföldi fizetőeszköz gyengülése rövid időn belül kétszámjegyűvé vált a frankkal és az euróval szemben, a havi törlesztési kötelezettségek pedig ezzel arányosan nőttek. A devizahiteles ügyfeleket tájékoztatták a bankok az árfolyamkockázatról, de ilyen mértékű ingadozásra csak kevesen számítottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bankközi kamatlábakhoz kötött hitelek

A hitelpiacon megtalálható fix és változó kamatozású termékek mellett megjelentek a bankközi kamatlábakhoz (Bubor, Libor) kötött konstrukciók. A másodlagos jelzálogpiacra specializálódott tengerentúli hitelezők kiváltották az ügyfelek fix kamatozású hiteleit a bankközi kamatokhoz kötött hitelekre. Bár a hitelező elkerülte a kamatszint változásából adódó veszteségeket, de a kamatingadozást követően a hitelfelvevők sokkal rosszabbul jártak és magasabb lett a havi részletük, mint a hitelkiváltás előtt.

A lakásvásárló még egy autót is kap ajándékba!

A termékfejlesztők úgy tartják, hogy az igazán jó banki ajánlatnak nem kell reklám, mert az saját magát adja el. De egyesek arra is rájöttek, hogy lehet tetézni a bajt egy rossz hitel esetében. Jó példa erre az egyik brit lakásépítő szövetkezet, amely a belvárostól való távolság leküzdése érdekében egy Rover 200-ast adott ajándékba a vásárlóknak. A modell azonban inkább átok volt, mint áldás a vevőknek. A megbízhatatlan járművektől szinte mindenki azonnal próbált megszabadulni a használt autó piacon. Maga a hitel sem volt igazán kedvező, a vásárlók minél előbb igyekeztek kiváltani azokat és az ebből eredő megtakarításokból pedig befizettek egy megbízható járműre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?