21 °C Budapest

Csokorban a valaha volt legszörnyűbb hitelajánlatok

Pénzcentrum
2008. november 5. 10:30

A világ számos országában jól teljesített a gazdaság, alacsonyak voltak a kamatok és egyszerűvé vált a hitelfelvétel a közelmúltban. Az igénylőket egymásra licitálva bombázták a bankok a kedvező ajánlatokkal, akik sok esetben meggondolatlanul adósodtak el. A bankok a hiteltermékek fejlesztése során néhány vadhajtással is meglepték az ügyfeleket, ezeket gyűjtötte csokorba a Times magazin.

Az ingatlanárak szárnyalása idején az értékbecslők munkáját sokszor nem is kérték a bankok, hanem elfogadták az adásvételi szerződésben szereplő vételárat. Az adósminősítés során pedig olyan bónuszokat és jutalmakat is figyelembe vettek a bankok, amelyeket nem tényleges, hanem csak várható jövedelmeknek lehetett volna csak tekinteni.

Magas finanszírozású jelzáloghitel a fedezet 125 %-áig!

Az egyik brit hitelintézet ajánlata a kilencvenes évek elejére tehető. A bank az ingatlan értékének 95 %-át jelzáloghitel, további 30 %-át pedig a jelzáloghitel kondícióival megegyező kamatszinten nyújtott személyi kölcsön formájában biztosította. A termék kockázata az ingatlanárak emelkedésének idején folyamatosan csökkent és más bankok is átvették ezt a gyakorlatot. Az elmúlt időszakban tapasztalt árzuhanás oda vezetett, hogy számos hitelfelvevő most sokkal kevesebb fedezettel rendelkezik, mint amennyi a fennálló tartozása.

A fizetés tízszeresének megfelelő hitelkeret

A hitelpiac szárnyalása idején a bankok bátran be merték vállalni, hogy az ügyfeleiknek a havi jövedelmük 8-10-szeresének megfelelő folyószámla hitelkeretet biztosítanak. Bizonyos esetekben a havi rendszeres jóváírások mellé elfogadták az ügyfél egyéb bevételekről szóló nyilatkozatát, ami tovább duzzasztotta a hitelkeretet. Az amerikai és a brit pénzintézetek a hitelválság beköszöntét követően szűkítették a kereteket, mert voltak ügyfelek, akik adósságcsapdába kerültek, amikor ebből fedezték a lakáshitelük törlesztését.

Devizahitelek: célkeresztben Magyarország!

A devizahitelezés térhódítása olyan méreteket öltött, hogy hazánkban a hitelkihelyezések több mint 90 %-a devizában történt az elmúlt egy évben. Az árfolyamok jelentéktelen ingadozása nem jelentett akkora törlesztőrészlet változást, ami nem érte volna meg a kockázatot, egészen októberig. A belföldi fizetőeszköz gyengülése rövid időn belül kétszámjegyűvé vált a frankkal és az euróval szemben, a havi törlesztési kötelezettségek pedig ezzel arányosan nőttek. A devizahiteles ügyfeleket tájékoztatták a bankok az árfolyamkockázatról, de ilyen mértékű ingadozásra csak kevesen számítottak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bankközi kamatlábakhoz kötött hitelek

A hitelpiacon megtalálható fix és változó kamatozású termékek mellett megjelentek a bankközi kamatlábakhoz (Bubor, Libor) kötött konstrukciók. A másodlagos jelzálogpiacra specializálódott tengerentúli hitelezők kiváltották az ügyfelek fix kamatozású hiteleit a bankközi kamatokhoz kötött hitelekre. Bár a hitelező elkerülte a kamatszint változásából adódó veszteségeket, de a kamatingadozást követően a hitelfelvevők sokkal rosszabbul jártak és magasabb lett a havi részletük, mint a hitelkiváltás előtt.

A lakásvásárló még egy autót is kap ajándékba!

A termékfejlesztők úgy tartják, hogy az igazán jó banki ajánlatnak nem kell reklám, mert az saját magát adja el. De egyesek arra is rájöttek, hogy lehet tetézni a bajt egy rossz hitel esetében. Jó példa erre az egyik brit lakásépítő szövetkezet, amely a belvárostól való távolság leküzdése érdekében egy Rover 200-ast adott ajándékba a vásárlóknak. A modell azonban inkább átok volt, mint áldás a vevőknek. A megbízhatatlan járművektől szinte mindenki azonnal próbált megszabadulni a használt autó piacon. Maga a hitel sem volt igazán kedvező, a vásárlók minél előbb igyekeztek kiváltani azokat és az ebből eredő megtakarításokból pedig befizettek egy megbízható járműre.

EZT OLVASTAD MÁR?