13 °C Budapest

Útkeresés előtt állnak a pénzügyi szektor vállalatai

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 16:05

Az elmúlt napok világgazdaságot ért sokkhatásai nemcsak igazolták, hanem bizonyos tekintetben felül is múlták a Deloitte nemrég elkészült, átfogó féléves elemzésének megállapításait, amelyben a tanácsadócég a pénzügyi szektor több kiemelt területét vizsgálta.

A Deloitte féléves "kitekintésében" a bank-, és a biztosítási szektor lehetséges fejlődésének irányaira világít rá, bemutatja ugyanakkor a pénzügyi szektorra leselkedő legfontosabb veszélyeket is. A Deloitte elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzügyi piacon a vállalatok túlélésének záloga az innovatív működés lehet, továbbá az, hogy a cégek időben ismerjék fel a változtatás szükségességét.

Fülöp András, a Deloitte Pénzintézeti Szektorának vezető partnere elmondta: A banki szektor nem vonhatta ki magát az elmúlt időszak legnagyobb horderejű világgazdasági tendenciái, többek között a kamatok általános növekedése és az amerikai hitelválság hatásai alól. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi szektor legtöbb területén - így a bankok esetében is - felértékelődött a vállalati kockázatkezelés (ERM) szerepe, amely kiemelt hangsúlyt érdemel a piaci tendenciák hatásainak komplex értékelése, és a sikeres vállalati működés fenntartása szempontjából is- emelete ki Fülöp András.

A Deloitte szakértője hozzátette: A bankszektornak épp a kockázatkezelés tekintetében kell fejlődést produkálnia, mind a hitel-, mind pedig a likviditási kockázatok területén. A bankoknak a kockázatok felméréséhez sokkal kifinomultabb eszközökre van szüksége - egy ilyen eszköz lehet például a "stressz-teszt" is - amelyek alapján meg lehet állapítani a ritkán előforduló események esetleges negatív hatását, hiszen ezekről a szempontokról a hagyományos kockázati modellek általában megfeledkeznek.

Ennek megfelelően a Deloitte számos olyan alapvető kérdéssel találkozott, amelyekre a cégeknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie, például a kölcsönök kezességvállalásának szabályai, az értékbecslés módszerei, a hitelezésből eredő veszteségekre képzett tartalék, a belső szabályozások, a mérlegen kívüli kockázatok, a kockázat közzététele. A bankoknak pedig fel kell készülniük a pénzügyi és működési kockázatuk és teljesítményük sokkal alaposabb felügyeletére, mi több, ezt a gyakorlatba is mihamarabb át kell ültetniük.

A Deloitte szakértője szerint a biztosítási szektorban működő cégeknek is fel kell készülniük az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok) szabályrendszer alkalmazására, amelynek biztosítási piacra vonatkozó szabályozási környezete jelenleg még kidolgozás alatt áll. Az új jelentési szabványrendszer lényeges előnyökkel is járhat a vállalatok számára, hiszen az IFRS szerint a biztosítási szerződéseket becsült értéken (fair value) kell értékelni. A cégeknek ugyanakkor már most el kellene kezdeniük fejleszteni és tesztelni azokat a modern, kifinomult szimulációs modelleket, illetve megtervezni azokat a szükséges technológiai és szervezeti változásokat, amelyekre a szigorú IFRS szabályrendszer bevezetéséből adódóan fel kell készülniük.

Fülöp András elmondta: A Deloitte pénzügyi szektor vállalataira vonatkozó elemzése megmutatta, hogy hosszú távon csupán az innovatív vállalatok tudnak fennmaradni, és kiegyensúlyozottan működni a piacon - kiemelten igaz ez a biztosítási piac cégeire, amelyeknek alapvetően meg kell változtatniuk eddigi gondolkodásukat. A piac folyamatos változása szükségessé teszi, hogy az aktuáriusi számításokat, elemzéseket az eddiginél pontosabban és több területen alkalmazzák, és a mobil technológia segítségével az adatokat valós időben elemezzék. Az innovatív vállalatok már most is integrálják a magas szintű elemzéseket a vállalati folyamatokba, aminek révén nem a múltbeli adatok elemzése, hanem a jövő előrejelzése - és így a versenytársakkal szembeni előny - válik fontossá.

Hozzátette: Ahhoz, hogy a biztosítók sikerrel kapcsolódjanak be az egyre növekvő nyugdíj-piacra, az életbiztosítások terén innovatív ajánlatokat kell létrehozniuk, például amelyek jövedelem- és vagyonbiztosítást is jelentenek egyszerre. Olyan új termékek bevezetésére is szükség van, amelyek kialakításánál a vállalatok - komplex aktuáriusi tudásukra építve - kockázatközösségeket hoznak létre, amelyek képesek az ügyfelek egyéni kockázatát minimalizálni, és a termékeket még inkább egyéni elvárásokhoz, kockázati hajlandósághoz is igazítani.

A Deloitte szakértője kiemelte: Fontos, hogy mind a banki, mind a biztosítási szektor cégei nyitottak legyenek a szervezeti, és a technológiai változásokra is, keressék, és kövessék egyben a fejlődés útját. Mindkét szektor szereplői akkor maradhatnak sikeresek a piacon, ha a cégek vezetői felismerik a szervezeti fejlesztések szükségességét, az integrált vállalatirányítás megteremtésének óriási jelentőségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A banki szektorban a szervezetfejlesztés központi kérdése például a bankfiókok rendszerének kialakítása. A bankoknak át kell tehát gondolniuk a fiókjaikkal kapcsolatos stratégiájukat, új generációs elképzeléseket kell kidolgozniuk, és a verseny rákényszerítheti őket, hogy egyre nagyobb részben alkalmazzanak egyszerre tanácsadói és értékesítői képességekkel is rendelkező munkatársakat. A bankszektor vállalatai számára további kedvező folyamatok indulhatnak el annak révén, hogy bankok a kifizetéseket alacsonyabb költségű csatornákra terelik, vagy például kimondottan egy bizonyos területre specializálódott fiókokat hoznak létre - hangsúlyozta Fülöp András.

Fülöp András kiemelte: A hitelválság következtében sok esetben történt változás a vállalatok felső vezetésében, ami mindenesetre utal arra, hogy a cégeknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a vezetőképzésre, a tehetséggondozásra, saját vezetők kinevelésére. Fontos, hogy a felsővezetés, az igazgatótanáccsal és a HR területtel együttműködve fejlessze ki a vállalaton belüli karrierépítés, menedzserképzés módszertanát.

A felvásárlások, fúziók szintén negatívan érinthetik a vállalatvezetést, amennyiben ezek a folyamatok nincsenek megfelelően kidolgozva. Fontos és megoldandó kérdésről van szó, mivel az előrejelzések szerint a következő időszakban egyre több stratégiai együttműködésre, illetve fúziókra és a felvásárlásokra látunk majd példát a pénzügyi szolgáltató szektorban - sőt, az elmúlt napok hírei között számos konkrét ügylet előkészítéséről jelent meg információ. A sikeresen teljesítő cégeknek mindenekelőtt hosszú távú stratégiával kell rendelkezniük, valamint képesnek kell lenniük gyorsan és hatékonyan kivitelezni a fúziókat, átgondolt menetrenddel, és egy megfelelően felkészült menedzsmenttel a hátuk mögött - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Fülöp András hangsúlyozta: A szervezeti fejlesztések mellett természetesen nem szabad megfeledkezni a technológia fejlesztéséről sem. Ebben a folyamatok automatizálása, az IT-infrastruktúra korszerűsítése révén ma még jelentős lehetőségek és tartalékok érhetők tetten a cégeknél. Fontos a hatékony vállalatirányítási rendszer kialakítása, amely hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez, a rugalmasság növeléséhez, azaz a piaci változások minél gyorsabb követéséhez. Erre jelenthet megoldást a bankszektorban bevezetésre kerülő, úgynevezett "SOA" architektúra és technológiai modell, amely lehetővé teszi, hogy segítségével a különböző alkalmazásokban lebonyolított, különálló üzleti-technikai funkciókból és szolgáltatásokból teljes üzleti folyamatokat megvalósító alkalmazásokat állítsanak össze, vagyis a modell alkalmazása révén megszűnnek a szolgáltatáscsoportok által alkotott szigetrendszerek, az ún. silók.

Összefoglalva a jelen piaci fejlemények a félig tele, félig üres pohár dilemmájához hasonlíthatóak, vagyis amely pénzintézetek lehetőségként élik meg a jelen helyzetet, innovatívan és rugalmasan alkalmazkodnak az új fejleményekhez, azok számára teljesen új piaci, növekedési dimenziók nyílhatnak meg - mondta a Deloitte vezető partnere.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm