Egyre többen késnek hiteleik fizetésével

Pénzcentrum
2008. május 26. 08:15

Az idei év első negyedéve során tovább növekedett a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott késedelmes vállalati hitelek aránya, azonban a lakossági szegmensbe rekord mértékű (82 ezer darab) új mulasztás került - tudósít a Napi Gazdaság.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adataiból kiderül, a lakossági mulasztások száma megközelítette a félmilliót, ez több mint 60 százalékkal magasabb az előző évi adatnál. A lezárt mulasztások száma megközelítette a 300 ezret.

A BISZ véleménye alapján a statisztikák megerősítik azon banki vezetők és iparági szereplők véleményét, akik szerint a szektornak fel kell készülnie egy kockázatosabb és magasabb veszteségeket magában hordozó időszakra.

A vállalati hitelportfolió leromlásának mértéke ugyan nem magas (2,4 százalékos), azonban már három éve nem látott szinten áll, ez pedig az egy évvel korábbinál ötödével nagyobb. Az új késedelmek aránya is magas (0,5 százalék), és a 360 napon túli tételek aránya már 1 százaléknál is nagyobb. A teljes késedelmes vállalati állomány szintje abszolút értékben emelkedik,

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?