14 °C Budapest

Kríziskezelés: megoldási javaslatok a tengerentúli problémákra!

Pénzcentrum
2008. április 29. 15:00

Egyre több megoldási javaslaton dolgoznak a szakértők az amerikai jelzálogválság megoldására. Egyesek szerint a teljes amerikai jelzálog iparág fejlesztésére van szükség, mert az ingatlanok valós értéke nagyobb mértékben csökkent, mint azt a kínálati árak mutatják. A piac stabilizálásához kormányzati segítségre is szükség lehet.

Egyre kevesebb lakást tudnak értékesíteni, ezért nehezebb ingatlanpiaci következtetéseket levonni, de az megállapítható, hogy a kínálati árak még mindig magasabbak, mint amit a piac indokolna. A jelzálog termékek értékesítésével foglalkozó vállalatok képviselői már a politikusoknak is bemutatták azt a javaslatot, amely a piaci ingadozásból adódó veszteségeket egy bizonyos szintig kormányzati garanciával biztosítaná, így nem minden kárt a hitelezők viselnének.

Ez a javaslat csak része a teljes megoldási programnak, első lépésben egy 300 milliárd dolláros (50 ezermilliárd forintos) alapot hoznának léte a lakáshitelek biztosítására, ezzel a kormányzat meg tudná akadályozni a további hanyatlást. A jelenlegi krízis elöl nem szabad kihátrálni, a szakma összefogására és támogatására van szükség, ami hatással lehet a törvényjavaslat elfogadására is. A további pontok a közepes jövedelmű családok lakáshoz jutását támogatnák, valamint szigorítanák a befektetési céllal vásárolt ingatlanok szabályozását.

Az eladó lakások száma már milliókban mérhető, ugyanakkor az átlagos lakásár mindössze 7,7 %-kal 200 ezer dollárra (33 millió forintra) csökkent az országban, ez a szakértők szerint ellentmondást takar. Ki kell dolgozni egy jelzálog védelmi programot, valamint meg kell teremteni a jelzálogok csomagban történő értékesítésének lehetőségét. A megfelelő jogi háttér kialakítása kedvező lehetőséget kínálna a magánszemélyek részére is. A jelenlegi szabályozás szerint az ingatlant értékesítik, ami a magánszemélyek mindenkori legnagyobb vagyontárgya, ez viszont felválthatná a jelzálogjog értékesítése, így sokkal szélesebbé téve a hitelezők mozgásterét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem