16 °C Budapest

Minden ötödik hitelkártyás késedelemben: bekeményítenek a bankok!

Pénzcentrum
2008. január 2. 13:00

Drámai mértékben, közel 20 százalékkal nőtt a hitelkártyás adósságukat nem fizetők aránya az Egyesült Államokban. A jelentős hitelkártyás hitelállománnyal rendelkező bankok, a késedelmes állomány bővülésére a büntetőtételek drasztikus emelésével reagáltak, ám több esetben nem csak a kiemelten kockázatosnak minősített ügyfelek esetében.

A büntetőtételek között legnagyobb mértékben a késedelmi kamat növekedett, amely a panaszlevelekből származó információk szerint több, egyébként jól fizető ügyfél esetében is elérte a 30 százalékot.

A szakértők szerint a megnövekedett banki kockázatok kezelésének egyik legfontosabb eszköze a már meglévő ügyfelekkel szemben, a kamatok átárazása. Így bár a banki elemzők véleménye szerint hajmeresztő emelésekre nem számíthatnak a kinti hitelkártyások, főként a bankokra nehezedő társadalmi és politikai nyomás miatt, az átárazódásnak meg kell történnie.

Azonban a szövetségi bankhoz tartozó pénzügyi felügyelet és több fogyasztóvédelmi és banki szövetség is azon az állásponton van, hogy az átárazás számos intézmény esetében kétes gyakorlattal párosul. A megfelelő intézkedések megtételére azonban egyik szervezet sem jogosult.

A problémás hitelkártyásokkal küzdő bankok ugyanis jelentős mértékben és az ügyfelek előzetes értesítése nélkül emelik meg a büntetőtételeket, figyelmen kívül hagyva a késedelem mértékét. Emellett gyakorta érkeznek olyan panaszok, melyek szerint a hitelintézet visszamenőlegesen módosította a feltételeket, a már meglévő adósságra vetve ki a megnövelt kamatokat.

A hitelkártyás ügyfelek helyzetét súlyosbítja, hogy az ingatlanpiaci visszaesés következtében stagnáló, illetve csökkenő ingatlanárak már nem biztosítják a korábban elérhető olcsóbb, szabad felhasználású jelzáloghitelek felvételének lehetőségét, mellyel kiváltható lenne a drágább hitelkártyás adósság.

Mindezzel persze a bankok is tisztában vannak, akik a számukra legnagyobb kockázatot jelentő szegmensben szeretnének rendet teremteni, erre pedig, ahogy azt az előbbiekben is említettük, meglévő ügyfelek esetében, az átárazás nyújt lehetőséget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bankok aggodalma annak fényében, hogy az Egyesült Államokban a hitelkártyás adósságállomány meghaladja a 900 milliárd dollárt, jogosnak tűnik. A fent leírt módszerek azonban hosszú távon nem jelenthetnek jó megoldást a problémára.

A fogyasztóvédelmi csoportok kereszttűzében álló bankok további okot adnak a kritikára azzal, hogy a különböző kamatokat maguk után vonó tranzakciók esetében a visszafizetéskor először az ügyfél szempontjából legolcsóbbat egyenlítik ki. Így ha a hitelkártyás nem fizeti vissza a teljes adósságot, számíthat rá, hogy a magasabb kamatlábbal terhelt vásárlást fizeti majd később vissza.

Hazánkban a kereskedelmi bankok jelenleg nem különböztetik meg a kártyás fizetést és a készpénzfelvételt az alkalmazott kamatlábak tekintetében, vagyis a magyar kártyabirtokosoknak nem kell még a kamatok terén is többet fizetnie azért, mert készpénzt vesz fel. Nálunk azon hitelkártyásokat, akik az ATM-et használják, a bankok magas készpénzfelvételi díjjal sújtják, illetve azzal, hogy az ily módon felvett összeg a felvétel időpontjából kamatozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem