7 °C Budapest

Márciustól fejben kerekítenek: kié lesz a veszteség?

Pénzcentrum
2007. december 20. 08:30

2008. március elsejével eltűnnek az életünkből a sokak számára már most is csak felesleges nyűgöt jelentő egy- és két forintosok. Erről még az idei évben döntött a jegybank, melynek az évek folyamán már így is több milliárd forintnyi költséget okozott a kis értékű fizetőeszközök forgalomból való kicsapódása - olvasható a Napiban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány, hogy megkönnyítse az átállást, jogszabályban szeretné rögzíteni a kerekítésre vonatkozó szabályokat: így a 0 és 2,49 forinti összeget nullaként a 2,5 forintnál nagyobbat pedig öt forintként kellene kezelni a jövőben.

A kerekítés azonban a készpénzes fizetéseknél nem jelenik majd meg, azt az eladónak, illetve a postai alkalmazottaknak fejben kell majd elvégeznie. A sárga csekkeken és a blokkokon a pontos összeg szerepel, a pénztárgépek átprogramozása ugyanis közel 25 milliárd forintba kerülne.

A kerekítés folytán keletkezett többletbevételt vagy veszteséget a cégek egyéb bevételként vagy ráfordításként számolhatják el, így azután nem kell majd áfát fizetni.
A szabályozás azonban csak a készpénzes fizetés esetében tenné kötelezővé a műveletet, a bankkártyás vásárlásnál csak a lehetőséget adná meg rá, ám ekkor már a bizonylaton is fel kellene tüntetni, hogy a kerekítés megtörtént.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?