Bírósághoz fordul az OTP

Pénzcentrum
2007. december 12. 16:10

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) november 28-ai döntésében 200 millió forintra bírságolta az OTP Bankot. A Versenytanács ugyanazért, a hitelkártya-hirdetésekért marasztalta el a hitelintézetet, amely ügyben nagyjából egy éve már 100 millió forintos bírságot szabott ki. Az OTP Bank a GVH egyik határozatát sem fogadta el, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH és a fogyasztóvédelmi iroda sajtóban megjelent megnyilatkozásaiban az elmarasztalás indoklása kapcsán az a téves vélemény is megjelenik, hogy "az OTP nem okult a tavalyi büntetésből: nem változtatott a fogyasztókat megtévesztő hirdetésein".

Ez a megállapítás nem megalapozott és a versenyhivatali határozat sem tartalmazza azt. Ugyanakkor tény, hogy az OTP Bank a GVH 2006. évi, a bankot elmarasztaló határozatának, továbbá más hitelintézeteket hasonló ügyekben marasztaló határozatainak rendelkezéseit figyelembe véve a hitelkártya termékekre vonatkozó reklámjait folyamatosan módosította. A reklámok tartalmazzák, hogy a kamatmentesség kizárólag vásárlási tranzakciókra vonatkozik, a teljes tartozás fizetési határidőig történő rendezése esetén illeti meg a fogyasztót. Az ügyféltájékoztatásra vonatkozó törvényi rendelkezéseket, valamint a PSZÁF javaslatait a bank gyakorlatában alkalmazza. Mindezen tényeket maga a versenyhivatali határozat is tartalmazza.

Mindezek mellett a legnagyobb hazai hitelintézet fenntartja álláspontját, miszerint a GVH érvelése megalapozatlan, ellentétes az uniós gyakorlattal, eljárása és a bírság összege teljesen indokolatlan mind a megállapított jogsértésre, mind a GVH korábbi gyakorlatára figyelemmel. Ezt igazolja az a tény is, hogy a hasonló ügyekben nyolc hitelintézetre kirótt összesen 381 millió forintos bírságból csak az OTP Bank 300 millió forintot visel, jóllehet csak 2003. év őszén jelent meg a piacon hitelkártyájával, s piaci részesedése is csak 16,9%-os.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06