A hitelpiaci krízis újabb állomásához érkezhetünk

Pénzcentrum
2007. december 7. 11:30

A lakáshitelek és másodlagos jelzáloghitelek piacán végigsöprő krízis a Wall Street Journal szerint az autóhitel piaca felé tart. A kötelezettségmulasztások több éve nem látott csúcsra hágtak, és elképzelhető, hogy a hitelezők tovább kényszerülnek szigorítani a kondíciókon. A hitelpiaci problémák terjedésének tehát valószínűsíthetően még közel sincs vége, egyre szélesebb részét érintheti az amerikai gazdaságnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2006-os autó hitelek törlesztése szeptember vége óta a jó minősítésű ügyfelek 4.5%-a körében volt 30 napos késedelemben, ami jelentős emelkedésnek számít az előző havi 2.9%-os értéhez képest, derül ki a Lehman Brothers kutatásából. Az emelkedés nyolc éve a legnagyobb havi ugrásnak számít. A rosszabb besorolású ügyfelek 12%-a (az egy hónappal azelőtti 11.1% -hoz képest) volt késedelemben, mely 2002 óta a legmagasabb értéknek számít. Mindezek annak a jelei lehetnek, hogy a hitelpiaci problémák tovább terjednek a gazdaság szélesebb körére.

Az autóhitelek egy jelentős tekintetben azonban különböznek a lakáshitelektől: a piacon nincsenek jelen a spekulánsok, hiszen az autó értékének a növekedésére nem lehet számítani. Ennélfogva is állítható az, hogy az autóhitelezési piac sokkal jobban köthető az aktuális gazdasági helyzethez.

A Standard&Poors szerint 2006-ban 89 milliárd dollárnyi autóhitel volt becsomagolva eszközfedezetű értékpapírba (mely méretét tekintve a jelzáloghiteleket követően második helyen áll).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben a hitelnyújtók szigorítanak a kondíciókon (a hitelkamatok a 2004-es 6.5%-ról mostanra 8% közeli szintre emelkedtek), az minden bizonnyal visszafogó erővel hat majd az autóértékesítésekre is. Az év eddigi részében az USA-ban az eladott autók száma 2.5%-os lemorzsolódást mutatott és az iparági szereplők a trend folytatódására számítanak jövőre. Mindennek egyik vesztese az AmeriCredit lehet, mely 9 milliárd dollár értékben hitelez évente (ennek pedig nagyrésze értékpapírosítva is van).

Vannak azonban érvek, melyek szerint az autóhitelezési piac nem kerül krízishelyzetbe, ugyanis a legtöbb hitelfelvevőnek jóval alacsonyabb a havi fizetési kötelezettsége mint a jelzáloghitelek esetén, illetve több konstrukció is fix kamatozású.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09