6 °C Budapest

A hitelpiaci krízis újabb állomásához érkezhetünk

Pénzcentrum
2007. december 7. 11:30

A lakáshitelek és másodlagos jelzáloghitelek piacán végigsöprő krízis a Wall Street Journal szerint az autóhitel piaca felé tart. A kötelezettségmulasztások több éve nem látott csúcsra hágtak, és elképzelhető, hogy a hitelezők tovább kényszerülnek szigorítani a kondíciókon. A hitelpiaci problémák terjedésének tehát valószínűsíthetően még közel sincs vége, egyre szélesebb részét érintheti az amerikai gazdaságnak.

A 2006-os autó hitelek törlesztése szeptember vége óta a jó minősítésű ügyfelek 4.5%-a körében volt 30 napos késedelemben, ami jelentős emelkedésnek számít az előző havi 2.9%-os értéhez képest, derül ki a Lehman Brothers kutatásából. Az emelkedés nyolc éve a legnagyobb havi ugrásnak számít. A rosszabb besorolású ügyfelek 12%-a (az egy hónappal azelőtti 11.1% -hoz képest) volt késedelemben, mely 2002 óta a legmagasabb értéknek számít. Mindezek annak a jelei lehetnek, hogy a hitelpiaci problémák tovább terjednek a gazdaság szélesebb körére.

Az autóhitelek egy jelentős tekintetben azonban különböznek a lakáshitelektől: a piacon nincsenek jelen a spekulánsok, hiszen az autó értékének a növekedésére nem lehet számítani. Ennélfogva is állítható az, hogy az autóhitelezési piac sokkal jobban köthető az aktuális gazdasági helyzethez.

A Standard&Poors szerint 2006-ban 89 milliárd dollárnyi autóhitel volt becsomagolva eszközfedezetű értékpapírba (mely méretét tekintve a jelzáloghiteleket követően második helyen áll).

Amennyiben a hitelnyújtók szigorítanak a kondíciókon (a hitelkamatok a 2004-es 6.5%-ról mostanra 8% közeli szintre emelkedtek), az minden bizonnyal visszafogó erővel hat majd az autóértékesítésekre is. Az év eddigi részében az USA-ban az eladott autók száma 2.5%-os lemorzsolódást mutatott és az iparági szereplők a trend folytatódására számítanak jövőre. Mindennek egyik vesztese az AmeriCredit lehet, mely 9 milliárd dollár értékben hitelez évente (ennek pedig nagyrésze értékpapírosítva is van).

Vannak azonban érvek, melyek szerint az autóhitelezési piac nem kerül krízishelyzetbe, ugyanis a legtöbb hitelfelvevőnek jóval alacsonyabb a havi fizetési kötelezettsége mint a jelzáloghitelek esetén, illetve több konstrukció is fix kamatozású.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?