13 °C Budapest

Senkinek sem kell az 1 és 2 forintos

Pénzcentrum
2007. december 3. 09:38

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint hosszú idő után október volt az első olyan hónap, amikor több egy- és kétforintos áramlott be a jegybankba, mint onnan ki. Ez azt mutatja, hogy helyes volt az MNB döntése az aprópénzek bevonásáról. A jegybank lépését egy közvélemény-kutatás is visszaigazolja.

Idén októberben 3,7 millióval több egyforintos ill. 6,8 millióval több kétforintos áramlott vissza a Magyar Nemzeti Bankba, mint onnan ki a gazdaság szereplőihez. Ilyen a jelenlegi egy- és kétforintos érmék 1993-as kibocsátása óta még nem történt. Ez a jelenség azért fontos, mert eddig a jegybank a gazdaságba mint egy "lyukas korsóba" öntötte ezeket az aprópénzeket, hiszen újra meg újra többet kellett ezekből gyártani, mert ezek az aprók "kicsapódtak" a készpénzforgalomból. Most ez a jelenség megszűnt, ami visszaigazolja az MNB döntésének helyességét.

A jegybank döntését egy őszi közvélemény-kutatás is alátámasztja. A felmérésből derült ki, hogy a megkérdezettek 89 százaléka pozitívan vagy semlegesen fogadta az egy- és kétforintosok kivonását. A bevonást támogatók szerint alig használjuk már ezeket az érméket, értékük nagyon alacsony, így megkérdőjeleződik használatuk szükségessége.

Fontos tudnivaló, hogy az egy- és kétforintosok 2008. március 1-jéig törvényes fizetőeszköznek számítanak. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők címletenként 50-50 darabot kötelesek elfogadni az érmékből. Továbbá a kereskedelmi bankokban, a postán fizetésül korlátlan mennyiségben kötelesek elfogadni minden érmét. 2008. március 1-jétől a készpénzes fizetések végösszegét a legközelebbi öttel osztható értékre kerekítve lehet kiegyenlíteni.

A témával kapcsolatban további információk a 06-40-12-12-12-es telefonszámon illetve a www.forint.hu honlapon kapható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem