18 °C Budapest

Szépen kereshettek a csigagyűjtők

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 08:07

8-10%-kal emelkedtek az idén az éticsiga átvételi árak a tavalyi szinthez képest, mivel a csapadék hiánya miatt nem tudták időben megkezdeni a gyűjtési szezont. A mennyiség az 1500 tonnát sem érte el, pedig a jogszabály szerint évi 2000 tonnát lehetne gyűjteni a védett állatfajból - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felvásárlást követően a csigák 60%-át élőállatként értékesítik, 40%-ukat pedig feldolgozzák. A jogszabály által megszabott gyűjtési szezon április 1-jétől június 15-éig tart, mely alatt bárki gyűjthet, átvételt azonban csak hatósági igazolással rendelkező felvásárló telephelyek végezhetnek.

A leadott állatok többségét a természetben gyűjtik össze, mivel a csigatenyésztés nem rentábilis tevékenység, így az ezzel próbálkozók hamar felhagynak vele. Ennek fő oka, hogy a tenyészthető fajokra nincs piaci igény.

Az éticsiga ágazat éves forgalma mintegy 1 milliárd forintot tesz ki, mely túlnyomórészt export értékesítésből származik, a hazai fogyasztás ugyanis statisztikailag nem kimutatható. A legfőbb exportpiac Franciaország, de emelkedik a csigahús iránti igény Olasz-, Görög és Törökországban, valamint a Benelux-államokban is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?