7 °C Budapest

Nagy bajban a hitelesek: ilyen még nem volt

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 10:30

Az amerikai másodlagos (subprime) jelzáloghitel-botrány után világszerte minden országban elkezdtek aggódni a hitelfelvevők fizetési képességeivel kapcsolatosan. Úgy tűnik a briteknél nem hiába kongatják a vészharangot, annak következtében, hogy a háztartások eladósodottsága gyorsabb ütemben emelkedett mint a GDP, előbbi értéke már meg is haladta az ország nemzeti jövedelmét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy friss tanulmány adatai szerint ráadásul rekordméretű azon háztartások száma, amelyek komoly hitel-visszafizetési problémák elé néznek. Az sem segít a helyzeten, hogy a brit gazdaság éves jövedelemtermelése már nem elég a háztartások adósságállományának fedezésére sem.

Mindemellett még a Nationwide is figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatosan, hogy az ingatlanok ára várhatóan nagy mértékben visszaesik, mely a kamatszint megemelkedésének köszönhető.

A Bank of England adatai szerint a brit fogyasztók adóssága eléri az 1345 milliárd fontot, amely már meghaladja a statisztikai hivatal adatai szerinti 1330 milliárdos nemzeti összterméket. A változás vélhetően még a tavalyi évben következhetett be.

A National Institute of Economic and Social Research adatai szerint a személyi jövedelemhez viszonyított adósságarány 1,62 az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban csupán 1,42, Japánban 1,36, Németországban pedig 1,09.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A háztartások hitelvisszafizetési terhe megközelítette az 1990-es évek végén tapasztalt szintet, legalábbis a Bank of England adatai ezt mutatják, az elmúlt egy év alatt 5 alkalommal került emelésre a brit alapkamat. Emellett a fizetésképtelen háztartások aránya is megemelkedett 7,7 százalékra, utoljára 1996-ben volt ekkora ez az arány.

A UBS befektetési bank elemzése szerint a bajt tetőzi, hogy a brit GDP növekedése a piaci botrányok következtében várhatóan 1,3 százalékkal csökkenni fog, amennyiben a lakásárak csökkenni fognak, és nem lesz kamatvágás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06